fbpx
Što napraviti kada te netko stalno pokušava šopati hranom?
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-11-02T162429.099
Predloženo Zdravlje

Što napraviti kada te netko stalno pokušava šopati hranom?

Iako se ponekad bojimo da ćemo odbijanjem hrane povrijediti naše prijatelje i bližnje, u fazi mršavljenja jednostavno si ne možeš dopustiti da te drugi šopaju praznim kalorijama. Srećom, postoji par elegantnih načina kako ovladati ovom situacijom…

Mnogi kažu da je najlakše smršaviti ako živiš solo i nitko te ne pokušava šopati hranom! Ima u tome istine, no činjenica je da većina nas živi s nekim, ili s roditeljima ili s bračnim partnerom i djecom.

Da, bake i djedovi su svjetski rekorderi u šopanju i nikad nismo dovoljno debeli da bi oni bili sretni, a često ni ostatak obitelji ne razumije potrebu kontrolirati tjelesnu težinu i zdravom prehranom poboljšati cjelokupno zdravlje svog organizma.

Dodajmo tome i prijatelje od kojih nas neki redovito nagovaraju na masne i nezdrave obroke, da postane jasno da faktor šopanja zaista igra važnu ulogu i jedan je od velikih izazova na tvom putu do ostvarenja željenih ciljeva, vezanih uz izgradnju tijela.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-11-02T163750.739

Ipak, iako se čini gotovo nemoguće smršaviti u takvom okruženju, postoji nekoliko načina kako stvari dovesti pod kontrolu i bez problema se držati željenog plana zdrave i uravnotežene prehrane…

Moraš se zauzeti za sebe

Prvi razlog zašto dopuštamo da nas netko šopa nezdravom hranom je taj što se bojimo da ćemo odbijanjem povrijediti tu osobu. Pogotovo ako se radi o roditeljima i bakama, ali i ako znamo da se netko potrudio spraviti to nutritivno siromašno i izrazito kalorično jelo.

Međutim, moraš misliti i na sebe. Kad je dijeta u pitanju, takvo nametanje neadekvatne prehrane može dobro završiti samo ako osobu koja te hrani viđaš jednom mjesečno ili najčešće dvaput tjedno. U svakom drugom slučaju negativno će se odraziti na tvoje oblikovanje tijela i kontrolu tjelesne težine.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-11-02T170214.860

Nema druge, moraš smireno objasniti osobi koja te šopa ili nagovara na nezdravu prehranu zašto ti je važno kontrolirati unos kalorija i što pokušavaš s tim postići.

Ako naiđeš na nerazumijevanje, svejedno ustraj u tome i odbij prejedanje. Možda će biti malo drame u početku, ali u većini slučajeva naša se okolina nakon vremena navikne na naš novi režim prehrane i prestane nas daviti…

Kupuj i pripremaj vlastite namirnice

Najgore što ti se može dogoditi da ti je jedini izbor kuhinja osobe koja ne razumije tvoje potrebe i nemilosrdno te šopa masnim jelima i slasticama.

Bilo da se radi o mami, bračnom partneru ili cimerici, ne možeš se oslanjati na kuhanje te osobe, ako znaš da tvoja kuharica ili kuhar ne uzima u obzir nutritivnu vrijednost namirnica i misli da je pretilost sasvim u redu i da svojim šlaufovima oko trbuha čuvaš zdravlje, što je jedna od najglupljih zabluda koje kruže u Hrvatskoj.

Dakle, čak i ako ne živiš solo, trebaš se pobrinuti da se prave namirnice nađu na tvom stolu i zato ih moraš kupovati i samostalno pripremati, pogotovo ako ne nalaziš na razumijevanje za svoju potrebu mršavljenja. I kloni se keksa i čokolada koje je netko drugi ubacio u smočnicu!

Kušaj iz pristojnosti i to je to

Ako svejedno smatraš da nemaš pravo odbijati ponuđenu hranu i da će to izazvati obiteljski raskol ili trzavice u odnosu s prijateljima, tada je najbolje tek kušati ponuđenu hranu, pohvaliti njezin okus i na tome stati. Naredbu “Pojedi do kraja!” pristojno odbij, uz smiješak na licu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-11-02T162659.917

Da, radi se o riskantnom potezu, iskušenju koje bi te moglo poljuljati u tvojoj misiji, jer zasitna, industrijski obrađena hrana izaziva ovisnost. No, ako želiš biti mirotvorac, moraš pokazati čvrstinu i karakter te nastaviti jesti zdravu i niskokaloričnu hranu, a sve ostalo neka budu tek mali trenuci opuštanja, koji se ne smiju iz dana u dan ponavljati.

U svakom slučaju, priča o šopanju hranom pokazuje koliko je važno imati uz sebe osobu koja će razumjeti tvoju želju dovesti u red vlastitu figuru i zdravlje. Ako nekog takvog nemaš u krugu obitelji i najbližih prijatelja, trebaš ga naći izvan kruga najbližih, koliko god ti se to u ovom trenutku činilo neugodno.

Najbolja opcija svakako je potražiti pomoć ozbiljnog stručnjaka, nekog tko ima znanje o zdravoj prehrani i efikasnoj tjelovježbi u malom prstu. Nekog tko će te znati motivirati i pomoći ti prebroditi zapreke na tvom putu. Nekog poput mene, tko jedva čeka pomoći ti promijeniti kvalitetu svakodnevice.

Zovem se Kristian, profesor sam kineziologije i online fitnes trener specijaliziran za zdravo mršavljenje žena s više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih 15 godina. Na temelju vrijednog iskustva rada s tebi sličnim, simpatičnim klijentima željnih promjena, danas imam dobitnu formulu za uspješnu fizičku transformaciju, koju kada prilagodimo tvojim željama i potrebama, preporodit ćeš se u mjesecima koji dolaze i neće ti biti NIKAKAV problem uklopiti te nove, zdrave navike u svoju svakodnevicu.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda neka ti ne bude neugodno javiti mi se i zatražiti dodatne informacije, jer svi mi trebamo pomoć kad zapnemo. Javi se što prije za BESPLATNE 20 minutne konzultacije, kroz koje ću detektirati tvoje probleme i ponuditi ti NAJBOLJA rješenja!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se