Tijelo

Kako kronični stres dovodi do debljanja kod žena?

3. lipnja 2024. 7 min Komentari

Osoba koja je stalno pod stresom teško da može držati pod kontrolom svoju tjelesnu težinu. To posebno vrijedi za žene u perimenopauzi koje se tada ionako bore s izazovnim hormonalnim promjenama.

Kronični stres je štetan za ljudsko zdravlje. To je odavno dokazano. Ne samo što loše utječe na zdravlje srca i krvnih žila, već i smanjuje energiju, izaziva depresiju, uništava seksualni život te može izazvati nesanicu.

Uz sve to, osoba koja je konstantno pod stresom imat će problema s održavanjem svoje tjelesne težine. To posebno vrijedi za žene iznad četrdesete godine. U toj dobnoj skupini metabolizam više nije tako efikasan kao ranije, a javljaju se i dodatni hormonalni problemi vezani uz prijelaz iz razdoblja plodnosti u razdoblje menopauze.

Onda na to sve dođe i stres koji nikako da ode. Sve to rezultira neželjenim debljanjem, zbog kompleksnih procesa unutar organizma koje ćemo opisati u nastavku…

Hormon stresa otežava kontrolu prehrane

Stres podiže razinu kortizola u krvi. Radi se o hormonu koji stavlja organizam u borbeno stanje, baš kao da se nađeš u životnoj opasnosti. Njegovo djelovanje sasvim je prirodno ako izvor stresa dođe i prođe, no ako si konstantno pod stresom tada može imati negativne posljednice za tvoj organizam.

Jedna od tih posljedica je i debljanje. Do toga dolazi na tri različita načina. Kao prvo, kortizol će aktivirati sigurnosni mehanizam koji traži povećanje broja masnih stanica u tijelu. Doći će do nakupljanja visceralne masti, one koja obavija tvoje organe na području abdomena. Riječ je o najopasnijem tipu masti i nije se uopće lako kasnije riješiti tih naslaga.

Kortizol dovodi i do skokova razine šećera u krvi. Takvo stanje može izazvati bolesti krvnih žila, ali i iscrpljuje tvoje stanice i tkiva koji traže dodatnu energiju. Tada mozak dobiva signal da je potreban unos dodatnih kalorija u tijelo i javlja se snažna glad.

Istraživanja su također pokazala da postoji poveznica između razine kortizola i želje za unosom visokokalorične hrane kod žena. Pokazuje se da aktivacija ovog hormona utječe na hipotalamus u mozgu i stimulira osobu na čežnju za hranom krcatom šećerom ili masti. Dodajmo tome da niska razina estrogena kod žena u perimenopauzi blokira lučenje serotonina, hormona sreće pa u tim okolnostima potreba za kalorijama kao lijekom za loše raspoloženje postaje još i veća.

Može li se razina stresa kontrolirati?

Stres itekako utječe na kvalitetu naših života. Njegova kronična prisutnost dugoročno vodi do debljanja i do različitih kroničnih bolesti, zbog čega ga ne smiješ ignorirati.

Protiv stresa se možemo boriti na nekoliko načina. Kao prvo, valja naučiti pozitivno razmišljati. Da, problemi postoje, ali uvijek je tu i neko rješenje. Ako se pokušaš fokusirati na rješenja, umjesto na izvore problema, razina stresa značajno će pasti u tvom životu.

Također je bitno izdvojiti nešto vremena na opuštanje i uživanje. Bilo da je u pitanju druženje s prijateljima, kupka u kadi, meditacija ili molitva, svakako povremeno uzmi pauzu od užurbanog stila života, kako bi se tvoj organizam napokon dobio priliku opustiti.

I da, tu je i tjelovježba. Nema boljeg načina kako izbaciti stres iz tijela. Čim tvoj puls malo ubrza, kao i disanje, osjetit ćeš da kroz znoj izlazi i napetost iz tvog organizma.

Zato ti definitivno preporučujemo redovitu fizičku aktivnost. Počni s oštrim hodanjem i penjanjem po stepenicama, a nastavi jednostavnim i efikasnim vježbama fokusiranima na različite mišićne skupine.

A ako tek ulaziš u svijet tjelovježbe, nema razloga za brigu. Dovoljno je pronaći pravi izvor vježbi, namijenjen onima kojima je važno tek raditi na svom zdravlju, a ne nabijati mišićnu masu. Upravo takve vježbe ćeš pronaći u našoj BudiFit mobilnoj aplikaciji, idealnoj za izbacivanje stresa iz organizma.

Uz BudiFit app. te čeka video demonstracija stotina različitih vježbi, od onih koje se izvode samo s težinom tijela do girje i elastičnih traka. Ne samo što dobivaš kolekciju sjajnih vježbi, već i svog osobnog online trenera, mag. kineziologije Kristiana Tina Amstronga. On će za tebe osmisliti konkretne treninge i bit će ti u svakom trenutku čvrsta mentalna podrška.

Mjerenje rezultata, savjeti o prehrani, zabavno sučelje. Sve to čini BudiFit aplikaciju vrlo traženom pa je svakako skini i koristi BESPLATNO 7 dana, ako želiš otkriti fitnes pristup uz koji nije nikakav problem ostvariti željene rezultate!


Što se događa s tvojim tijelom ako stalno jedeš fast food?

Koja su pića zdrava i koliko ih konzumirati svakodnevno?

Otkucaji srca – kakav puls je opasan, a kakav idealan za tjelovježbu?

Buđenje uz bol u prsima – što ti tijelo želi reći?