fbpx
Lipedem – kako ga razlikovati u odnosu na pretilost
Predloženo Top Zdravlje

Lipedem – kako ga razlikovati u odnosu na pretilost

Lipedem je kronična bolest koja izaziva nakupljanje velike količine masnih naslaga na području stražnjice, bokova i nogu. Javlja se gotovo isključivo kod žena.

Prekomjerna tjelesna težina problem je s kojim se suočava većina građana u našoj zemlji. No, višak masnih naslaga ne mora uvijek biti izravna posljedica loše prehrane i nedostatka kretanja. Postoje i zdravstvena stanja koja izazivaju nakupljanje masti na kritičnim dijelovima tijela.

U tu skupinu spada i lipedem. U pitanju je kronična bolest koja se može uočiti već u pubertetu, a katkad se manifestira i za vrijeme trudnoće. Radi se o poremećaju raspodjela masnog potkožnog tkiva. To se događa prije svega na području bokova, stražnjice i nogu. Zanimljivo, stopala nisu pogođena ovim stanjem.

Lipedem neki još nazivaju lipoedem ili lipedema. Rezultira iznenadnim nakupljanjem masti na spomenutim područjima. Svejedno, često ga se miješa s pretilošću. No, simptomi su sasvim različiti i potrebno ih je što prije uočiti i početi tretirati…

Bolan osjećaj i težina u zahvaćenim područjima

Za razliku od pretilosti koja se ravnomjerno raspoređuje po cijelom tijelu, lipedem izaziva rast masti samo na kritičnim područjima stražnjice i nogu. Uzrokovan je sustavnom upalom masnih stanica i izaziva osjećaj boli na zahvaćenom dijelu tijela.

Također se javlja osjećaj težine na područjima abnormalnog nakupljanja masnih naslaga. Mogu se javiti i lokalizirani trnci pa i modrice te potkožno krvarenje.

U početnoj fazi koža koju je zahvatio lipedem ostaje glatka, no javlja se nelagoda uzrokovana masnim čvorićima. Zatim se javljaju nepravilnosti na koži uz osjećaj boli i hematom. Takvo boranje stručnjaci još nazivaju narančinom kožom.  U kasnijoj fazi lipedem može izazvati čak i kvržice te potpuni gubitak elastičnosti kože.

To sve dovodi do problema s hodanjem, a može uzrokovati još ozbiljnije bolesti, uključujući artritis, fibrozu pa i probleme s limfom.

Kako pristupiti liječenju lipedema?

Kako bi lipedem mogao biti izliječen, prvo ga je potrebno dijagnosticirati. Zato nakon pojave ovakvih simptoma treba ići k liječniku. Magnetska rezonanca i ultrazvuk trebali bi otkriti što se događa s masnim stanicama, nakon čega se može pristupiti eventualnom liječenju.

Tjelesne vježbe kojima je cilj poticanje drenaže tjelesne tekućine nužne su kako bi se stanje poboljšalo. Dakle, liječenje lipedema ne može bez fizioterapije. Prehrana također mora biti prilagođena ovom stanju, nakon savjetovanja s liječnikom i nutricionistom. No, za razliku od pretilosti, hrana ne može u potpunosti dovesti lipedem pod kontrolu.

Kirurško liječenje iliti liposukcija jedna je od opcija za uklanjanje nakupljenih masnih naslaga. To je ponekad nužno kako bi se izbjegle druge bolesti. Odjeća koja vrši kompresiju i stimulira mikrocirkulaciju također može pomoći.

U svakom slučaju, lipedem je zdravstveni poremećaj kojeg treba ozbiljno shvatiti. Velika je pogreška sramiti se i skrivati takve promjene na vlastitom tijelu. Umjesto toga potrebno je djelovanje, prije svega uz pomoć liječnika, a onda i svi onih koji su dovoljno stručni da mogu pomoći po pitanju prehrane i tjelovježbe.

A ako te zanima kojim navikama možeš poboljšati svoje zdravlje, svakako se priključi našoj Fit Lifestyle grupi na Fejsu. Tamo te čekaju stručni savjeti vezani za tjelovježbu i prehranu, kao i brojni simpatični entuzijasti poput tebe, spremni podijeliti vlastita iskustva rada na sebi!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se