fbpx
Preskakanje užeta u svrhu mršavljenja – ima li smisla?
Fitness Predloženo Top

Preskakanje užeta u svrhu mršavljenja – ima li smisla?

Preskakanje užeta spada među cijenjene kardio vježbe. Definitivno može pomoći pri postizanju kalorijskog deficita, no najbolje je kombinirati vijaču s drugim važnim vježbama.

Još u osnovnoj školi svi smo se upoznali s vježbom preskakanja užeta. Neki to uže nazivaju i vijačom. Kako god, radi se o kardiovaskularnom treningu koji je u prethodnom stoljeću stekao dobru reputaciju u našoj zemlji.

Preskakanje užeta je popularno zato što ne traži mnogo opreme za uspješno izvođenje. Dovoljno ti je uže, prostirka i neka sportska obuća, budući da bosonoga realizacija treninga može uz malo peha rezultirati ozljedom.

Vijaču mnogi vide kao dobru vježbu za izvođenje u vlastitom domu. No, imaj na umu da ti treba puno više prostora nego dok izvodiš čučnjeve, trbušnjake, iskorake ili mrtvo dizanje s girjom. Da, uže leti oko tebe i ne želiš s njim srušiti televizor, vazu ili nešto drugo što je lomljivo.

Ako se baš bojiš krša i loma, treba reći da je pokret zapravo moguće izvesti i bez užeta. Na tebi je samo zamišljati imaginarno uže i preskakati ga. To ima smisla tek kad svladaš pravilnu tehniku i definitivno nije ista razina vježbe u odnosu na preskakanje stvarne vijače.

Bilo stvarno ili zamišljeno, mnogi upravo u preskakanju užeta vide vježbu koja im može pomoći pri mršavljenju. U tome ima ponešto istine, ali oni koji izvode ovakav trening čine to i zbog drugih dobrobiti kojeg donosi ljudskom tijelu i umu…

Zašto je preskakanje užeta dobra vježba?

Preskakanje vijače odlično je prije svega zato što povećava tjelesnu izdržljivost te pozitivno djeluje na zdravlje krvožilnog sustava. Da, taj jednostavni pokret može donijeti organizmu toliko potrebno kretanje i zaštititi ga od dijabetesa, srčanog udara i visokog krvnog tlaka.

Već pet minuta ovakve vježbe pozitivno će utjecati na tvoje plućne kapacitete, a istraživanja su pokazala da poboljšava čak i kognitivnu percepciju. Drugim riječima, onaj tko redovito preskače uže lakše se držati koncentraciju dok obavlja svoje radne zadatke. O poboljšanjima po pitanju koordinacije pokreta i ravnoteže da ne govorimo.

Što se pak mišića tiče, radit će istovremeno različite skupine. Naravno, ne svaka istim intenzitetom. Posebno će zaposleni biti mišići oko skočnih zglobova, kao i trbušnjaci pa nije iznenađenje da upravo ovaj vježba ima tako pozitivan utjecaj na mišićnu jezgru ljudskog tijela.

Kako trenirati preskakanje užeta?

Trening preskakanja užeta trebao bi trajati između 15 i 30 minuta. Pobrini se samo da pronađeš uže adekvatne veličine, jer ako je prekratko vjerojatno ćeš zapinjati za njega čim povećaš brzinu izvođenja pokreta.

Mnogo je varijanti kvalitetnih treninga preskakanja užeta. Jedna od njih kaže da trebaš 60 sekundi preskakati u visokom tempu, a 30 sekundi se odmarati. Pa tako 15 do 30 minuta. Možeš tome dodati čučnjeve, kako bi trening bio kompletniji.

Preskakanje vijače može biti i baza žestokog intervalnog treninga visokog intenziteta. Trebao bi trajati 15 do 20 minuta, s mnogo skakanja u visokom tempu i tek minimalnim pauzama između vježbi. S druge strane, može to biti i pravi kardiovaskularni trening, pri kojem preskačeš bez odmora između 15 i 30 minuta, ali puno umjerenijim tempom.

Naravno, što je teže uže, to je trening izazovniji pa i to imaj na umu. Dakle, ako krećeš kao početnik pokušaj izdržati tek nekoliko minuta i pritom radi na svojoj ravnoteži i koordinaciji. Kasnije možeš ubrzati izvođenje pokreta, kupiti teže uže pa i sve to pretvoriti u siloviti HIIT trening.

Dakle, preskakanje užeta definitivno ima smisla uvrstiti u svoju tjednu rutinu tjelovježbe, ako ti je cilj smanjiti vlastitu težinu. Itekako troši kalorije. No, još bolja je odluka kombinirati vijaču s drugim jednostavnim, a efikasnim vježbama, jer to je najbolji način kako aktivirati sve svoje ključne mišiće, što puno znači za dugoročnu vitalnost.

Zato svakako preporučujemo da skineš našu BudiFit aplikaciju. U njoj te čeka video demonstracija stotina različitih vježbi. Većina ih je kao stvorena za početnika, ali ima ih dovoljno i za vrlo ozbiljne vježbače. Perfektno se uklapaju u trening koji uključuje i korištenje užeta, čineći rad na tvom tijelu cjelovitim.

S BudiFit aplikacijom ne samo što dobivaš vrijednu kolekciju vježbi, već i svog osobnog online trenera, magistra kineziologije Kristiana Tina Amstronga. On će za tebe osmisliti konkretne treninge dva do tri puta tjedno, na temelju tvojih ciljeva, ali i fizičkih karakteristika.

Mentalna podrška, mjerenje rezultata, savjeti o ishrani. Sve to dobivaju korisnici BudiFit mobillne aplikacije. Zato je isprobaj BESPLATNO 7 dana i otkrij svijet u kojem rad na vlastitom tijelu prestaje biti tlaka i postaje veliki užitak!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se