fbpx
4 ključne stvari za vitalnost i dugoročno zdravlje!
Predloženo Top Zdravlje

4 ključne stvari za vitalnost i dugoročno zdravlje!

Svi starimo, no o navikama ovisi kako će izgledati naše zdravlje u zrelim godinama. Zato izdvajamo nekoliko najvažnijih stvari koje mogu poboljšati dugoročnu vitalnost ljudskog organizma.

Starenje je proces kojeg je nemoguće zaustaviti. To znači da se naš organizam iz godine u godinu mijenja i više nije onako moćan kakav je možda bio s 20. Međutim, itekako je moguće pozitivno utjecati na ponašanje organizma u zrelim godinama pa i maksimalno produžiti vlastitu vitalnost.

Istina je, “anti-age” industrija zarađuje milijarde na ljudskoj želji da pod svaku cijenu zaustavi starenje. Katkad s preparatima koji uopće ne pomažu.

Međutim, nije ni sve zavaravanje. Postoje neke stvari na koje treba usmjeriti posebnu pažnju, kako bi organizam što duže bio snažan i omogućio ti da se dobro osjećaš…

Uravnotežena prehrana treba organizmu

Krenut ćemo od prehrane. Istina je, kad je organizam mlad može bez problema funkcionirati čak i ako ga puniš hranom koja nema nikakvu hranjivu vrijednost. Međutim, s godinama se uz takvu prehranu javljaju brojni problemi, vezani uz krvožilni, probavni i mnoge druge sustave.

Tvoja prehrana treba sadržavati proteine, minerale, vitamine, vlakna i zdrave masti. To ćeš dobiti konzumiranjem voća, povrća, orašastih plodova, grahorica i integralnih žitarica te životinjskih ili biljnih izvora bjelančevina.

Drugim riječima, tvom tijelu iz godine u godinu treba sve raznolikija hrana. Ne, ne moraš ići u ekstreme i odreći se svega slatkog, slanog i masnog. No, uravnotežena prehrana bazirana na vrijednim nutrijentima svakako je nužna za tvoju energiju, kao i za zdravo funkcioniranje različitih organskih sustava.

Tijelo traži dug i miran san

Problemi sa spavanjem mogu uzrokovati dijabetes, pretilost pa čak i smrt. Zato je ključno pokušati dovesti u red vrijeme provedeno u snu.

Barem 7 sati provedenih u snu potrebno je tijelu da bi zadržalo svoju vitalnost i uspješno se regeneriralo. Ako imaš problema utonuti u san, svakako pokušaj pronaći rutinu koja funkcionira.

Opuštanje uma pola sata prije odlaska u krevet definitivno pomaže. Pokušaj također pozitivno razmišljati, jer svaki problem ima svoje rješenje. Uz takav pristup životu nećeš se satima vrtjeti u krevetu prije nego što zaspeš. Pronađi tijekom dana i način kako izbaciti stres iz svog tijela te se kloni onih supstanci koje otežavaju spavanje.

Ništa bez zdravog društvenog života

Istraživanja pokazuju da bez dobrih ljudskih odnosa nije lako održati dugoročnu vitalnost. To je nešto što te pokreće i daje ti volju boriti se za bolje sutra. Upravo ugodno društveno okruženje može biti prevaga. Pravi ljudi oko tebe omogućit će tvom organizmu da se ne uruši iznutra.

U jednoj studiji oni koji su s 50 pokazali zadovoljstvo svojom ljubavnom vezom kasnije su bili najzdraviji među ispitanicima i s 80 godina. Dakle, pozitivno okruženje pomaže ljudskom umu i tijelu. Negativno okruženje je pak kao da te salijeću vampiri. Prije ili kasnije će iz tebe isisati sav život.

Više kretanja održava energiju i štiti tijelo

Za kraj smo ostavili najvažniju stvar. Bez fizičkog kretanja nemoguće je zadržati dugoročnu vitalnost. Upravo o njemu ovisi zdravlje zglobova i kostiju, kao i tvoji plućni te srčani kapaciteti.

Između ostalog, tjelovježba štiti tvoju mišićnu masu. Ta masa se s godinama smanjuje pa je tome potrebno prilagoditi prehranu, ali i protegnuti mišiće kako bi ostali snažni i zdravi.

Istraživanja su pokazala da čak i nije nužno izgubiti višak tjelesne mase, kako bi ti redovita tjelovježba poboljšala dugoročnu vitalnost. Dovoljno je ustrajno vježbati. Zato iskoristi svaku moguću priliku za kretanje. Može to biti penjanje stepenicama, hodanje na posao ili plivanje u moru. Glavno da zaposliš svoje mišiće i daš im priliku da održavaju tvoju energiju i ostanu funkcionalni.

Dakle, vježbanje je put prema dugoročnom zdravlju. Za nekog pak tko tek ulazi u svijet fizičkih aktivnosti najbolji su izbor jednostavne, a efikasne vježbe. To ćeš pronaći u našoj BudiFit aplikaciji. Tamo te čeka video demonstracija stotina različitih vježbi, od onih za potpune početnike do nekih u kojima uživaju i napredni vježbači.

S BudiFit mobilnom aplikacijom ne samo što dobivaš vodič kroz pokrete koji čuvaju zdravlje, već i svog online osobnog trenera, magistra kineziologije Kristiana Tina Amstronga. On će za tebe sastaviti konkretan plan treninga, na temelju tvojih ciljeva, ali i fizičkih karakteristika.

Mentalna podrška, savjeti o prehrani, mjerenje rezultata. Sve to ide uz BudiFit pa svakako skini aplikaciju i isprobaj BESPLATNO 7 dana, ako želiš ući u svijet fitnesa u kojem nije nikakva tlaka raditi na sebi i svojoj vitalnosti!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se