Vjezbanje kod kuće

Kako vježbanje pomaže u kontroli dijabetesa?

30. ožujka 2023. 7 min Komentari

Osim odgovarajuće prehrane, u borbi protiv dijabetesa definitivno može pomoći i redovito tjelovježba. Evo kako trening utječe na razinu šećera u krvi i koje vježbe je najbolje prakticirati!

Šećerna bolest jedna je od najopasnijih kroničnih bolesti. Uzrokovana je visokom razinom glukoze u krvi, zbog poremećaja u radu hormona inzulina koji je ne uspijeva na adekvatan način pohraniti u mišićima i jetri. Posljedica toga mogu biti brojne opasne situacije, od zatajenja bubrega i oštećenja vida do srčanog i moždanog udara te oštećenja živaca.

Dijabetes se pojavljuje u dvije varijante. Tip 1 nastaje kada gušterača ne proizvodi inzulin, dok je kod tipa 2 učinak proizvedenog inzulina smanjen, što je puno češći slučaj.

Koji god tip bio, dijabetes se nikako ne smije ignorirati, već mu se mora prilagoditi prehrana. To znači izbacivanje hrane bogate jednostavnim šećerima, a i manji unos masne hrane, kao i alkohola te prestanak pušenja.

Međutim, prelazak na unos zdravih namirnica nije jedini važan potez kojim ćeš bolje kontrolirati dijabetes. Istina je da redovita fizička aktivnost također smanjuje tvoju razinu šećera u krvi, zbog čega joj se svaki dijabetičar treba posvetiti, najmanje 30 minuta dnevno

Smanjuje rizik i kontrolira bolest

Istina je, prekomjerna tjelesna težina jedan je od uzroka dijabetesa, a najlakše ćeš joj stati na kraj upravo tjelovježbom. Istraživanja su pokazala kako se redovitim vježbanjem može spriječiti rizik od dijabetesa tipa 2 za 35-40%.

Za one koji već boluju od dijabetesa trening je također nužan. Već oštra šetnja može pomoći držati razinu glukoze pod kontrolom, a isto vrijedi i za planinarenje te džoging. Naravno, jednostavne, a efikasne vježbe na prostirci u vlastitom domu još su komotnije rješenje.

Postoje dva načina treniranja pogodna za dijabetičare. Kardio treninzi pomažu jačati srce i pluća, a i bolje kontrolirati krvni tlak te glukozu u krvi, uz značajnu potrošnju kalorija. Treninzi pak snage pomažu da mišići bolje reagiraju na inzulin, hormon koji kod dijabetičara neuspješno pohranjuje glukozu u mišićno tkivo. Naravno, oni koji su razvili dijabetičku retinopatiju, odnosno promjene na žilama u jednom ili oba oka trebali bi se suzdržati od dizanja teških stvari.

Za dijabetičara koji se nikad nije bavio tjelovježbom u životu bitno je započeti postepeno, ali i mjeriti razinu šećera u krvi prije početka treninga i nakon njega, jer samo tako ćeš znati kako tvoje tijelo reagira na neku tjelesnu aktivnost.

Najbolje vrijeme za tjelesnu aktivnost je sat vremena nakon obroka, jer tada je razina šećera u krvi najviša. Trening treba odraditi umjerenim intenzitetom, bez konstantnog gubitka daha i pretjerano brzih otkucaja srca. Valja i zaštititi stopala udobnim tenisicama, a i redovito se hidratizirati te izbjegavati one aktivnosti koje bi mogle dovesti do lomova…

Najbolja kontrolirana tjelovježba

Istina je da aktivnosti poput trčanja i oštrog hodanja predstavljaju dobru bazu za trening jednog dijabetičara, ali kod šećerne bolesti je uvijek dobro raditi u kontroliranom okruženju.

Baš zato je odličan izbor posvetiti se treninzima u udobnosti svog doma, u kojima koristiš isključivo težinu vlastitog tijela ili jednostavne rekvizite poput girje ili elastičnih traka.

Time ćeš tijelu dati potrebnu tjelesnu aktivnost, a da pritom ne riskiraš ozljede koje bi mogle dovesti do rana i krvarenja. Takvi treninzi mogu u sebi imati elemente kardio treninga, nužnog za dijabetičara, poput recimo vježbe “Jumping Jack”. A opet težina tvog tijela kao otpor neće te dovesti do tolikih napora koji bi doveli do poremećaja u krvnom tlaku i razini glukoze.

Takvi treninzi trebali bi biti umjerenog intenziteta i vrlo redoviti, pojačani svakodnevnim kretanjem. Sve to uz adekvatnu prehranu i odricanje od loših navika, što definitivno dovodi do bolje kontrole dijabetesa tipa 2 i automatski popravlja kvalitetu života. Naravno, o svemu se tome trebaš posavjetovati s liječnikom, jer različiti stadiji dijabetesa utječu na izbor aktivnosti koje su najpogodnije za tebe.

A ako tražiš kolekciju vježbi koja će unaprijediti tvoje zdravlje, tada svakako razmisli o instalaciji BudiFit mobilne aplikacije. S njom dobivaš konkretne vježbe spojene u cjelinu, kreirane za tebe od tvog profesionalnog fitnes trenera, a većina ih je pogodna za one koji boluju od dijabetesa.

S BudiFit aplikaciju možeš vježbati bilo kad i bilo gdje, uz stručnu podršku. To znači da čim naiđeš na bilo kakve nedoumice vezane uz vježbe ili prehranu, slobodno se javi svom treneru Kristianu.

Zvuči zanimljivo? Onda se prijavi za 7 dana BESPLATNOG korištenja BudiFit mobilne aplikacije i provjeri zašto joj popularnost stalno raste!


5 trikova kako ubaciti trening u gusti raspored obaveza!

Prednosti i nedostaci rada s online fitnes trenerom

Zašto su online treninzi važni za samopouzdanje moderne žene?

Preporučena količina tjelovježbe za tebe u 2024. godini!