fbpx
Koji su najbolji rekviziti za vježbanje kod kuće?
Fitness Predloženo Top

Koji su najbolji rekviziti za vježbanje kod kuće?

Tjelovježbu doma uvijek možeš odraditi samo s težinom vlastitog tijela, ali imaš je priliku i začiniti dodatnim rekvizitima. Donosimo malu analizu što se isplati nabaviti ako želiš podići izgradnju tijela na još viši nivo, a da pritom ne zakrčiš svoj životni prostor nepotrebnim spravama.

Rad na sebi i svojem zdravlju zahtijeva redovitu tjelovježbu. Radi se o barem dva do tri treninga tjedno po pola sata, što je sasvim dovoljno da povećaš potrošnju kalorija i napraviš važan korak pri izgradnji mišića.

Tjelovježba u kombinaciji s uravnoteženom prehranom najbolja je formula za uspjeh u fitnessu. Odlično je što je danas možeš bez problema odraditi na prostirci u vlastitom domu, koristeći samo težinu svojeg tijela.

No, postoje i dodatni rekviziti koji mogu učiniti trening još kvalitetnijim. Neki od tih rekvizita nisu ni skupi niti zauzimaju puno prostora, zbog čega ima smisla nabaviti ih ako s velikim ambicijama krećeš u svoju transformaciju…

Uzmi u obzir cijenu, težinu i veličinu

Postoje zaista različite sprave i rekviziti koje možeš kupiti i smjestiti u svoj dom. No, prije nego kreneš u kupovinu, razmisli trebaju li ti zaista teški i veliki objekti u tvojem životnom prostoru.

Pa tako neki nabavljaju sobni bicikl, orbitrek, ergometar ili traku za trčanje, što može biti dobar poticaj za obaviti kardio trening. No, radi se o spravama koje zauzimaju zaista mnogo prostora i postaju ozbiljan problem ako se jednog dana odlučiš negdje preseliti. Tu je i faktor cijene koja je u stotinama ili čak u tisućama eura.

Isto vrijedi i za benč koji izgleda impresivno u serijama i filmovima, no jednom kad ga smjestiš u svoj prostor, shvatit ćeš da se radi o masivnom objektu koji će zavladati tvojom svakodnevicom. Ako baš nemaš prostoriju u koju ćeš smjestiti kućnu teretanu, bolje je izbjegavati ovakav tip opreme.

Tu su onda i bučice te klasični utezi, oni koji idu na šipku. Radi se o nešto jeftinijim rekvizitima koji zauzimaju manje prostora, ali nisu baš praktični. Naime, treba ti više različitih veličina i također postaju nezgodni ako u nekoj fazi života odlučiš promijeniti prostor u kojem živiš.

S druge strane, pojavili su se i neki vrlo praktični rekviziti posljednjih godina, jednako efikasni kao i sve ovdje nabrojene sprave. Oni su svakako bolji izbor, ne samo zato što zauzimaju manje prostora, već i zbog cijene koja im uopće nije skupa…

Girja i elastične trake kao dodatni izazov

Istina je, ako si početnik težina tvog tijela bit će sasvim dovoljna da odradiš sasvim pristojan trening. No, ako se zaljubiš u tjelovježbu prije ili kasnije poželjet ćeš povećati otpor, a usput i dodati neke vježbe za koje je ipak potreban dodatni rekvizit, poput mrtvog dizanja.

Tu dolaze do izražaja elastične trake, jer moguće ih je koristiti za rad na pregršt različitih mišićnih skupina. Pomoću njih povećavaš intenzitet vježbi, uz bolju aktivaciju mišića. Cijena im je vrlo povoljna, a veličine su im takve da ih možeš doslovno nositi svugdje sa sobom.

Među takvim rekvizitima posebno vrijedi pohvaliti Mini Bands, odnosno trake koje stvaraju dodatni otpor oko tvojih gležnjeva. One će učiniti tvoju tjelovježbu itekako efikasnom, a u istu svrhu mogu poslužiti i utezi koji se stavljaju u istoj zoni, kao i na području ručnih zglobova.

Ne zaboravimo niti girju. Ovaj uteg čudnog oblika na prvi pogled se čini nepraktičan, ali zapravo zlata vrijedi za zglobove na tvojim rukama. Pregršt je odličnih vježbi koje možeš odraditi uz kettlebell iliti girju, važno je samo naučiti kako se služiti ovim vrijednim rekvizitom.

Za one koji imaju malo više prostora u sobi, tu je još nekoliko većih rekvizita. Izdvajamo loptu za jogu i valjak od pjene za pilates, uz koji je moguće učiniti tjelovježbu zabavnom, radeći vježbe namijenjene različitim mišićnim skupinama.

U svakom slučaju, osoba koja želi smršaviti i usput učvrstiti mišiće ne bi trebala svoj prostor nakrcati ogromnim spravama za vježbanje, kao ni teškim rekvizitima. Čak i ako imaš željeznu volju u ovom trenutku za rad na svom tijelu, što ako u nekom trenutku izgubiš entuzijazam? Tada ćeš imati punu kuću ili stan objekata na kojima eventualno možeš tek sušiti rublje.

Zato je najbolje držati se manjih rekvizita, poput elastičnih traka i eventualno girje, jer su praktični, cjenovno povoljni, a svejedno mogu učiniti tvoj trening još intenzivnijim nego što je to slučaj bez korištenja ikakvog otpora.

A ako te zanima kako koristiti girju i elastične trake u svrhu tjelovježbe, tada svakako skini našu BudiFit aplikaciju. U njoj ćeš pronaći video demonstraciju stotina različitih vježbi, uključujući one u kojem su u pravom planu različite varijante elastičnih traka, kao i girja.

Što je najbolje, uz tebe će biti tvoj online fitness trener, profesor kineziologije Kristian Tin Amstrong. Upravo on će biti zadužen da dobiješ konkretne vježbe povezane u cjelinu, što će maksimalno olakšati tvoj put do željenih rezultata.

Svaka vježba u sklopu tvog treninga bit će osmišljena na temelju tvojih fizičkih karakteristika i željenih rezultata. Što je najbolje, u svakom trenutku imat ćeš priliku zatražiti savjet trenera o samoj realizaciji traženih pokreta.

Sve to uz mogućnost mjerenja rezultata, snažnu mentalnu podršku i vrijedne savjete o prehrani. Baš zbog toga ima smisla skinuti BudiFit mobilnu aplikaciju i isprobati BESPLATNO 7 dana, jer to je tvoja ulaznica u poseban svijet tjelovježbe, u kojem ćeš otkriti da ne mora biti toliko mukotrpno raditi na sebi i vlastitom zdravlju!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se