fbpx
4 klasične pogreške na kojima padaju početnici u mršavljenju!
Mršavljenje Predloženo

4 klasične pogreške na kojima padaju početnici u mršavljenju!

Tko ne razumije zakonitosti vezane uz kontrolu tjelesne težine i izgradnju tijela, vjerojatno će napraviti pokoju pogrešku dok pokušava smršaviti, prije nego krene pravim putem. Izdvajamo četiri najveće koje svakako treba izbjeći!

Dijeta iliti režim prehrane s ograničenim unosom kalorija nužnost je ako želiš smršaviti, ali ako se ne razumiješ u nutricionizam, lako ti se mogu dogoditi krivi koraci, zbog kojih će tvoj trud ostati nenagrađen rezultatima.

Naravno, nesvjesno ili namjerno svi mi povremeno radimo pogreške dok pokušavamo dovesti svoju tjelesnu težinu pod kontrolu, no postoje i oni gafovi koji će te dugoročno definitivno zaustaviti i onemogućiti da ostvariš željene ciljeve.

Zato izdvajamo ovom prilikom nekoliko pogrešaka s dijetom koje se događaju početnicima, a najčešće nastaju iz čistog neznanja…

Jedeš samo jednom ili dvaput dnevno

Da, klasična greška na koju su mnogi nasjeli u Hrvatskoj. Ograničiti unos kalorija tako da postiš cijeli dan i onda se natrpaš do vrha kroz jedan ili dva obroka dnevno, nije put koji će ti donijeti sreću.

Razloga je nekoliko. Tvoj metabolizam se prilagođava takvim kriznim situacijama, u kojima zbog velikih pauza među obrocima počinje sumnjati na gladovanje i pothranjenost te zbog toga smanjuje dnevnu potrošnju energije koja bi bila znatno veća da istu količinu kalorija rasporediš na tri ili pet obroka, unutar 24 sata.

Također, takav režim prehrane dovest će do toga da osjećaš glad češće nego bi se to trebalo događati, a ako stvarno ustraješ može zaista doći do manjka energije i zatim mentalnog pucanja, zbog kojeg ovaj eksperiment za većinu ljudi dugoročno vodi u neuspjeh.

Izbacuješ samo masnu hranu

Tjelesna mast nije izravni plod masne hrane, iako bi se prema nazivima dalo zaključiti da je tako. Do prekomjerne težine dolazi prije svega zbog pretjeranog unosa ugljikohidrata, pogotovo onih industrijski obrađenih, bogatih šećerom. Takve namirnice imaju veliku kalorijsku vrijednost i završavaju u masnim naslagama koje tvoje tijelo čuva oko trbuha, stražnjice, bedara, ali i na mnogim drugim mjestima.

Hrana bogata zasićenim mastima, poput masnog mesa, može imati negativan utjecaj na zdravlje tvog organizma, prije svega kardiovaskularnog sustava, ali nije glavni uzrok debljanja. Zato prije svega smanji unos ugljikohidrata i učini svoju prehranu uravnoteženom, sa svim makronutrijentima zastupljenima u umjerenoj količini.

Iskušavaš radikalne varijante

Ako ti je zaista stalo da dovedeš tjelesnu težinu u red, moglo bi se dogoditi da kreneš žestoko s dijetom, unosom tek 1000 kalorija dnevno ili manje, izbacivanjem u potpunosti ugljikohidrata te postom koji traje dvije trećine dana.

Međutim, radikalne varijante nisu dobre za nikog. One mogu donijeti kratkoročne impresivne rezultate, ali dugoročno vode u fijasko. Dogodit će se “bumerang efekt” i kile će se ubrzano vratiti čim malo posustaneš, a mogući su i ozbiljni zdravstveni problemi, ako iz prehrane izbaciš nutrijente koji su ti potrebni.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-29T075007.324

Naša tijela trebaju baš sve: od ugljikohidrata, proteina i masti do vitamina, vlakna i minerala, kako bi bila zdrava, a proces mršavljenja prošao bezbolno. Također je bitno dati si vremena, barem dva mjeseca kako bi napredak bio postepen, jer to je jedini pravi način kako si promjenom životnog stila dati priliku dugoročno održavati tjelesnu težinu na željenoj razini.

Oslanjaš se isključivo na prehranu

Iako je moguće postići kalorijski deficit isključivo smanjenim unosom kilokalorija kroz prehranu, riječ je o opciji koja će upaliti rijetkima.

Naime, značajno povećava šansu za uspjeh dijete dodati joj redovitu fizičku aktivnost. Na taj način dolazi do dodatne potrošnje kalorija i znatno je lakše doći do tražene kilaže, a i tvoje tijelo pritom dobiva na čvrstini, izdržljivosti i snazi.

Redovita tjelovježba, dva ili tri puta tjedno po pola sata ili sat vremena idealan je dodatak uravnoteženoj prehrani, ali svaki će zapravo fizički napor ili kretanje pomoći, od oštrog hodanja do penjanja stepenicama pa čak i kućanskih poslova.

U svakom slučaju, pogrešaka u dijeti uvijek ima, ali ove kardinalne svakako treba izbjeći. A ako ti je dojadilo da te krivi potezi bacaju dva koraka unazad i želiš lakšim i sigurnijim putem do lijepe linije i zdravog organizma, na pravom si mjestu!

Za ozbiljnu i profesionalnu stručnu pomoć oko mršavljenja obavezno se javi meni, treneru Kristianu. Na temelju 15 godina iskustva rada na transformacijama više od tisuću simpatičnih klijenata poput tebe, siguran sam da mogu pomoći.

Ne srami se kontaktirati me, jer uz pravi plan prehrane i treninge prilagođene tvojim karakteristikama, fantastični rezultati sigurno neće izostati!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se