fbpx
Koliko tjelovježbe tjedno zapravo produžuje život?
Predloženo Top Zdravlje

Koliko tjelovježbe tjedno zapravo produžuje život?

Redovita fizička aktivnost definitivno čini dobro tvom organizmu i produžuje vitalnost, a istraživanja su pokazala da najveću dobrobit za zdravlje tjelovježba ima ako joj se zaista predano posvetiš…

Mnogi treniraju kako bi izgledali bolje, no estetika je zapravo manje važna stvar dok izgrađuješ svoje tijelo. Naime, redovita tjelovježba značajno poboljšava cjelokupno zdravlje tvog organizma i omogućuje ti da sretno i bezbrižno živiš, kako u mladosti, tako i u zrelim godinama.

Ako protegneš svoje mišiće ne samo što ćeš ih osnažiti i ljepše oblikovati, već ćeš učiniti mnogo za svoje zglobove i kosti, a svakako i za kardiovaskularni sustav, jer redovito treniranje umjerenim intenzitetom čuva srce i krvne žile od tipičnih bolesti koje se javljaju s godinama, poput povišenog krvnog tlaka, kolesterola i dijabetesa.

Treninzi također podižu tvoju energiju i omogućuju ti ugodan san, a povećavaju i tvoje plućne kapacitete te poboljšavaju ravnotežu i elastičnost, što su dvije vrlo važne karakteristike za normalno ljudsko funkcioniranje.

Dakle, nema baš nijedan razlog da izbjegavaš tjelovježbu, jer pregršt je dobrobiti koje iz nje proizlaze, a odlična je vijest da nije potrebno biti sportski tip da postigneš odlične rezultate, pod uvjetom da koristiš jednostavne i efikasne vježbe tijekom svog treninga.

No, koliko je zapravo potrebno trenirati ako želiš produžiti svoju vitalnost, a samim time i kvalitetan život? Odgovor je, barem dva/tri puta tjedno, a ako uspiješ to udvostručiti tvoj organizam imat će još više koristi…

Pet sati fizičke aktivnosti tjedno je optimalno

Prema posljednjim istraživanjima koja su proveli znanstvenici, pokazalo se da postoje dvije razine fizičke aktivnosti, na koje trebaju ciljati oni koji žele poboljšati zdravstveno stanje svog organizma.

Prva razina kaže da je potrebno 150 minuta umjerenog treniranja tjedno, odnosno 75 minuta žestokog treninga za osjetiti pozitivne posljedice za vlastito zdravlje, što je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije u borbi protiv sjedilačkog stila života.

No, tu je i druga razina koja će imati još značajniju dobrobit za zdravlje i vitalnost. Radi se o 300 minuta umjerenog treniranja tjedno, odnosno 150 minuta intenzivne tjelovježbe u sedam dana, kako bi tvoj organizam izvukao još više iz svoje posvećenosti aktivnom stilu života.

Za početnike u svijetu fitnessa svakako će već dva i pol sata umjerenog treniranja tjedno biti sasvim dovoljna da krenu u pravom smjeru, a u to se uključuju i oštre šetnje, penjanje stepenicama te svaka fizička aktivnost unutar kućanstva.

Već to je dovoljno za bolju kontrolu tjelesne težine, kao i učvršćivanje mišića, no ako želiš zaista maksimalno iskoristiti sve što ti tjelovježba može ponuditi, tada je svakako bolje živjeti još aktivnije i provesti pet sati tjedno u akciji, što bi svakako trebalo uključivati i nekoliko efikasnih, a jednostavnih treninga u dužini od najmanje pola sata…

Trenirati umjereno ili intenzivno?

Kao što se može vidjeti iz preporuka znanstvenika, ako želimo poboljšati vlastito zdravlje, a samim time i kvalitetu života možemo birati između fizičke aktivnosti umjerenog i žestokog intenziteta.

Pa iako je za početnike sasvim dovoljno raditi na tijelu umjerenim tempom, istraživanja pokazuju da je optimalan odnos 75-25, odnosno da četvrtinu vlastitih fizičkih napora trebaju činiti treninzi visokog intenziteta. Time se diže kondicija, povećava izdržljivost, kao i snaga, a mišiće dovodi na optimalan nivo, kao i srčane te plućne kapacitete.

No, prije nego što počneš razmišljati hoćeš li silovito navaliti na treninge ili umjerenim tempom, prvo se moraš – pokrenuti!

A to možeš u udobnosti svog doma, uz BudiFit aplikaciju u kojoj dobivaš detaljan plan treninga za svaki tjedan, s konkretnim vježbama spojenima u jednu cjelinu, na temelju profesionalne procjene tvojih mogućnosti. To je nešto što će ti definitivno dati idealne uvjete za ostvarivanje zacrtanih ciljeva, vezanih uz mršavljenje i izgradnju tijela.

BudiFit aplikacija nudi mogućnost mjerenja i analiziranja vlastite težine, opsega tijela i FMS-a, a i detaljno praćenje vlastitog napretka kroz vježbe koje uključuju težinu vlastitog tijela, girju, mini bands i elastičnu pilates traku.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda se prijavi za probni period od 7 dana i iskušaj sve prednosti BudiFit aplikacije!

Upamti, Rim nije izgrađen u jednom danu. Potrudi se i dobri rezultati će doći.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se