fbpx
Kakve posljedice ima kronični stres i kako ga pobijediti?
Predloženo Top Zdravlje

Kakve posljedice ima kronični stres i kako ga pobijediti?

Stres je stanje organizma nastalo pod utjecajem pretjeranog izlučivanja kortizola, a može negativno utjecati na tvoje zdravlje, kao i brojne aspekte života. Ipak, postoji način kako ga pobijediti i dovesti svoju svakodnevicu u ravnotežu…

Ako osjećaš da se niti u jednom trenutku ne osjećaš smireno ni spokojno, niti jedan dan u tjednu, to može značiti da boluješ od kroničnog stresa.

Radi se o stanju organizma nastalom pod utjecajem adrenalinske neravnoteže, pri kojoj dolazi do pretjeranog lučenja kortizola, hormona koji dolazi do izražaja upravo u stresnim situacijama.

Iako ga nazivaju hormonom stresa, kortizol sam po sebi nije loš, jer regulira krvni tlak, pomaže pretvoriti hranu u energiju, kontrolira razinu inzulina, sprječava upale i regulira naš ciklus spavanja. Međutim, čim dođe do pretjeranog lučenja, stvari se mogu oteti kontroli…

Negativne posljedice visoke razine kortizola

Kortizol posebno negativan utjecaj može imati na žene, one koje se bave stresnim poslom ili nisu pronašle mentalne mehanizme kako se nositi s nepoznatim situacijama, onima u kojima se osjećaju nesigurno.

Stres može nastati i kao rezultat pretjeranih očekivanja koje osoba sebi zadaje, a nikako ne pomaže ni užurbani stil života koji svi vodimo, kao ni informacije koje svakodnevno površno gutamo pomicanjem prsta na ekranu mobitela prema dolje.

Kako god stres nastao, doći će do lučenja visoke razine kortizola, a ta razina može postati kronična. Ako se to dogodi, posljedice su umor, manjak seksualne želje, nesanica, depresija, česte promjene raspoloženja, kao i debljanje, pogotovo na području trbuha.

Pretjerano lučenje kortizola može imati čak i ozbiljnije posljedice od toga, jer izaziva neravnotežu drugih hormona, poput estrogena, progesterona i testosterona, a uzrokuje i probleme kože i kose, slabljenje imunološkog sustava te probleme s probavom, kao i povremene trenutke kad mozak jednostavno ne funkcionira.

Drugim riječima, kronični stres učinit će da se osjećaš kao da si stalno na iglama, a opet nemaš energije i teško ti je ujutro ustati iz kreveta, kao ni normalno obavljati sve zadatke postavljene pred tebe…

Kako pobijediti kronični stres?

Sad kad znamo koliko negativno može djelovati visoka razina hormona stresa u tijelu, jasno je da ga treba pokušati dovesti u red, kako bi se poboljšalo cjelokupno zdravstveno stanje tvog organizma. Također, ako tvoji posljednji pokušaji mršavljenja nisu bili uspješni iako smatraš da je tvoja dijeta bila optimalna, upravo kortizol je možda bi uzrok zastoja u napretku do kojeg je došlo.

Smanjiti razinu kortizola moguće je na više načina, kroz promjenu prehrambenih navika, tjelesnu aktivnost, ali i način na koji provodiš slobodno vrijeme.

Za početak, prestani skrolati po mobitelu po cijele dane i grozničavo pregledavati različite “feedove”, jer sve više istraživanja pokazuje da takav način provođenja slobodnog vremena onemogućuje opuštanje organizma.

Također, razinu kortizola može smanjiti kvalitetna prehrana. Ne, ne radi se o dijeti koja smanjuje unesene kalorije na minimum i dodatno te iscrpljuje. Zapravo se traži povećani unos minerala i vitamina, koji na pravi način reguliraju rad organizma i pobrinut će se da ponovo postigneš hormonsku ravnotežu.

Treba ti također hrana koja će se pobrinuti za dugoročnu sitost, kakvu ćeš pronaći u povrću, voću, žitaricama, grahoricama, biljnim i životinjskim izvorima proteina. S druge strane, ona koja je krcata šećerom, kao i industrijska hrana bazirana isključivo na unosu velike količine ugljikohidrata dovest će do hormonalne neravnoteže u krvi i neće ti pomoći da pobijediš kronični stres.

Dobar i miran san također će utjecati na razinu kortizola pa se pobrini da prije odlaska u krevet opustiš tijelo i um, kako bi lakše utonulo u san koji bi trebao trajati barem 7 sati.

Tu je naravno i fizička aktivnost. Hodanje, džoging, plivanje i bicikliranje svakako može pomoći, kao i jednostavne, a efikasne vježbe u udobnosti tvog doma koje će ti pomoći izbaciti stres, a da pritom mnogo napraviš za svoju liniju.

Za kraj, treba naglasiti da treba smanjiti svakodnevne izvore stresa na minimum, pogotovo ako proizlaze iz tebe i tvojih pogleda na svijet, a svakako je važno i okružiti se ljudima uz koje ćeš se osjećati opušteno i moći rasti, umjesto da izazivaju u tebi nesigurnost, tjeskobu i frustraciju.

A ako ti zaista fali podrška okoline pri tvojoj transformaciji prema zdravom životnom stilu, itekako je možeš dobiti, i to u dva jednostavna koraka.

Prvi je da se uključiš u grupu Fit LifeStyle na Fejsu, koja okuplja entuzijaste željne pozitivnih promjena u životu, uvijek spremne podijeliti svoja iskustva s drugima. Drugi korak je potražiti pomoć profesionalca, koji ima fitnes i nutricionizam u malom prstu i jedva čeka pomoći poboljšati kvalitetu tvoje svakodnevice.

Danas je ženama teško ili pak gotovo nemoguće izbjeći svakodnevni stres. Potrebne su savršene organizacijske sposobnosti da bi se uravnotežio posao i privatan život, nužne obveze i vrijeme za odmor i obitelj. Tu svakako može pomoći svakodnevna fizička aktivnost, uz koju ćeš napuniti svoje poluprazne baterije i vidjeti da ipak možeš imati energije za sve.

Baš u tu svrhu razvio sam BudiFit mobilnu aplikaciju koja sadrži pregršt vježbi kao stvorenih za tvoje potrebe, s kojima ćeš kroz sljedećih tri, šest ili čak 12 mjeseci imati idealne uvjete za ostvarivanje zacrtanih ciljeva, vezanih uz mršavljenje i izgradnju tijela. U sve je uključena i psihološka pomoć, koja će ti pomoći lakše se nositi sa svakodnevnim stresom.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje?

Onda se prijavi za probni period od 7 dana i iskušaj što imam za tebe! 

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se