fbpx
Pretilost i tjelovježba – kako započeti s potrošnjom kalorija?
Mršavljenje Predloženo Top

Pretilost i tjelovježba – kako započeti s potrošnjom kalorija?

Prekomjerna tjelesna težina otežava kretanje, a samim time i fizičku aktivnost. Ipak, moguće je efikasnim treninzima započeti postepenu preobrazbu, u kombinaciji s uravnoteženom prehranom…

Kontrola tjelesne težine nije jednostavna, pogotovo ako uopće ne paziš što jedeš i većinu vremena provodiš u sjedećem ili ležećem položaju.

Baš zato oko dvije trećine građana u Hrvatskoj pati od prekomjerne tjelesne težine, s pretilošću kao krajnjim stadijem nakupljenih masnih naslaga.

Znamo da je pretilost izuzetno opasna, jer narušava zdravlje krvožilnog sustava te dovodi do značajnih probavnih smetnji, kao i mnogih drugih problema unutar organizma. No, prekomjerna debljina također vrši pritisak na srce, zglobove i mišiće, što u nekoj mjeri otežava fizičku aktivnost i čini početak redovitog treniranja težim nego nekom tko ima tek ponešto kilograma viška na svom trbuhu.

Ipak, pretilost i tjelovježba idu jedno s drugim, samo je potrebno prilagoditi aktivnost vlastitim fizičkim karakteristikama i postepeno raditi na kondiciji i izdržljivosti…

Prehrana kao temelj uspjeha na početku

Nema sumnje, kad pretila osoba odluči smršaviti i poboljšati cjelokupno zdravstveno stanje svog organizma, svakako mora na samom početku prije svega prilagoditi hranu postizanju željenih ciljeva.

Dakle, od nekog s prekomjernom tjelesnom težinom očekuje se da s kalorične prehrane pređe na onu uravnoteženu, bogatu povrćem i voćem, namirnicama s velikom nutritivnom vrijednošću koje će se pobrinuti za dugotrajnu sitost i bolju kontrolu vlastitih prehrambenih navika.

Tu svakako pomažu i zamjenski obroci, oni krcati mineralima i vitamina, kao i biljnim vlaknima nužnima za dobar rad probave. Formula 1 šejk najbolji je izbor među njima, jer sa svojih samo dvjestotinjak kalorija idealna je zamjena za klasični kalorični doručak. F1 zamjenski obrok osigurava sve bitne nutrijente tijelu i zasitit će osobu koja pokušava smršaviti, bez značajnog utjecaja na unos kalorija u tijelo.

Bilo da koristiš kuhane namirnice ili ukusni šejk, tvoj cilj mora biti postizanje kalorijskog deficita, a dobra je vijest da ako posložiš stvari kako treba, na početku će kile ići brže prema dolje nego kod nekog tko ima umjerenu količinu masnih naslaga, što odlično djeluje na samopouzdanje pretile osobe koja pokušava smršaviti.

Kalorijski deficit kod pretilih osoba moguće je na početku postići isključivo prehranom, ali važna je i fizička aktivnost, koja će se pobrinuti za dodatnu potrošnju kalorija, kao i rast energije te veću tjelesnu vitalnost…

Oštro hodanje kao odličan prvi korak

Za nekog tko ima pregršt masnih naslaga na trbuhu, stražnjici, bedrima, rukama pa čak i leđima, hodanje je najbolji način kako započeti svoj put prema aktivnom stilu života.

Oštro hodanje trening je niskog intenziteta, a opet se brine za potrošnju kalorija i olakšava gubitak masnih naslaga, onome tko možda ima limitiranu pokretljivost, kao i ograničenu fleksibilnost tijela.

Kombinacija zdrave prehrane i redovitog hodanja dovest će do gubitka prvih deset kilograma u relativno kratkom razdoblju, možda dva mjeseca, ovisno o stupnju pretilosti osobe koja je započela svoju transformaciju.

A kad skineš taj prvi uteg sa svoga tijela, tada je polako vrijeme pojačati vlastite treninge i dodati one vježbe koje ne samo što će se brinuti za potrošnju kalorija, već i za učvršćivanje kritičnih dijelova te jačanje mišića…

Treninzi kod kuće dovode do uspjeha

Tjelovježba ne mora biti ni naporna ni mučna, ako znaš kako je prilagoditi vlastitim mogućnostima, ciljevima i tjelesnim karakteristikama.

Zato nakon što navikneš svoje srce i pluća na fizičke napore, slobodno možeš započeti s ozbiljnom tjelovježbom u udobnosti vlastitog doma. Ako znaš što radiš, bit će dovoljno već pola sata tjelovježbe triput tjedno da postigneš značajne rezultate, u kombinaciji s uravnoteženom prehranom, u kojoj su zastupljeni proteini, vlakna, vitamini i minerali, uz zdrave ugljikohidrate i esencijalne masti.

Rad na baznim mišićima ono je što se preporučuje pretiloj osobi nakon što skine prvi sloj masnih naslaga. Trbušnjaci, leđnjaci, iskoraci i čučnjevi, odrađeni laganim tempom pobrinut će se za bolji osjećaj u cijelom tijelu, a hodanje i u ovoj fazi treba ostati važan dio tvoje dnevne rutine, ako se želiš pobrinuti za siguran kalorijski deficit.

Nakon dvadesetak izgubljenih kilograma put prema željenom cilju postaje još lakši, jer možeš dodati svojem tjednom planu transformacije i puno zahtjevnije kardio vježbe, od trčanja i planinarenja do intenzivnijeg bicikliranja, veslanja ili plivanja.

Važno je naglasiti da su istraživanja pokazala da pretilim osobama ne raste apetit nakon što se počnu baviti fizičkim aktivnostima i trošiti kalorije, za razliku od osoba normalne tjelesne građe, što je još jedna sjajna vijest na putu prema tvojoj preobrazbi.

No, moraš znati da će na tom putu biti i mnogo izazova, a ako ne želiš povremeno završiti u slijepoj uloviti i biti na rubu odustajanja od svega, tada je najbolja odluka potražiti podršku stručnjaka, onog tko zna kako na najbrži, najsigurniji i najlakši način postići zacrtane ciljeve. Nekog poput mene, tko jedva čeka pomoći ti promijeniti kvalitetu tvoje svakodnevice.

Ako i sama vodiš borbu s kilogramima te misliš da nemaš šanse da opet zablistaš u fit izdanje. Prijavi se na linku ispod na BESPLATNE KONZULTACIJE i jamčim ti da ćeš se uvjeriti u suprotno.

Tvoje novo staro ja bliže je nego što misliš.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se