fbpx
Kako vježbati ako imaš problema s bolom u koljenima?
Fitness Predloženo Top

Kako vježbati ako imaš problema s bolom u koljenima?

Bol u koljenu problem je koji muče mnoge u Hrvatskoj, a iako treba pripaziti na ovaj važan zglob, svejedno ne smiješ u potpunosti odbaciti aktivan stil života.

Koljeno je najveći i najkompleksniji zglob u ljudskom tijelu. Spaja cjevanicu s bedrenom kosti, a funkcija mu je savijanje i ekstenzija nogu, bez čega mnoge radnje koje uzimamo zdravo za gotovo ne bismo uopće mogli izvesti.

I baš to koljeno kod mnogih je sklono bolovima, pogotovo kod onih koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu. Sjedilački način života također može dovesti do boli, kao i manjak fizičkog kretanja, a do upala može doći i zbog nepravilnog izvođenja pokreta pri sportskim aktivnostima.

Da, ozljede koljenog zgloba nisu rijetkost ni u profesionalnom ni u rekreativnom sportu, a najčešće strada menisk, što zahtijeva pregled liječnika i fizikalnu terapiju. Tu je i osteoartritis, kao bolest hrskavice koljena koja dovodi do manjka pokretljivosti tvojih zglobova i predstavlja najozbiljniji od ovdje navedenih problema.

Što god bio izvor bola, ona će utjecati na kvalitetu tvoje svakodnevice, a svi koje muče koljena pitaju se smiju li u takvom stanju prakticirati tjelovježbu. Odgovor će ovisiti o fazi u kojoj je tvoja ozljeda, o čemu se uvijek dobro konzultirati s liječnikom.

U svakom slučaju, stručnjaci se generalno slažu da je tjelovježba zapravo vrlo dobra terapija za ovaj tip bolova, no mora biti prilagođena tvojim koljenima…

Plivanje i hodanje neće ti naškoditi

Ako imaš kronične bolove u koljenima, tada trebaš izbjegavati one sportove koji traže sprinteve uz brze promjene smjera kretanja. To znači da nogomet, košarka, tenis i skvoš nisu za tebe, a ako želiš prebacivati lopticu preko mrežice drži se stolnog tenisa, koji ne traži toliko brzih i iznenadnih kretnji u koljenima, barem ne na rekreativnom nivou.

S druge strane, tjelovježba u vodi perfektna je za tvoje koljeno, jer jednom kad se tijelo nađe u moru ili u bazenu smanjit će se pritisak na tvoje zglobove, a samim time i bolovi koje inače osjećaš u koljenima. Zato se plivanje preporučuje svima, kao i različite terapijske vježbe koje se odvijaju ispod površine vode.

Šetnje se također preporučuju nekome tko živi s bolom u koljenu. Svakako su bolja opcija od džoginga pa pokušaj hodati barem 20 minuta dnevno, jer tvoji zglobovi neće mnogo trpjeti, a usput će ti ova aktivnost dati bolje izglede da izgubiš prekomjernu težinu, koja je možda i uzrok tvojih bolova.

Ako se već odlučiš trčati svakako biraj mekšu podlogu. Šljunak, trava i zemljani puteljci dobar su izbor za nekog koga muče koljena, zato izbjegavaj tvrdu podlogu poput asfalta i nemoj pretjerivati s tempom i distancama…

Pomaže jačanje mišića, a i istezanje

Za osobu koja ima problema s bolom u koljenima, svakako se preporučuje zagrijavanje uoči tjelovježbe, a i istezanje mišića jednom kad završiš sa svojim treningom.

Zagrijavanje koljena i mišića nogu uvijek je dobra odluka prije nego što započneš s konkretnim vježbama, kao i barem pet minuta laganih kardio vježbi, kako bi tvoje tijelo došlo na optimalan nivo za fizičke napore koji slijede.

A upravo vježbe jačanja mišića mogu kompenzirati slabost u tetivama, ligamentima i zglobovima, zbog čega trening trebaš fokusirati upravo na svoju mišićnu jezgru. Kvadricepsi i stražnje lože su podrška koljenima i zato trebaju biti snažni i izdržljivi, a neće škoditi niti da ojačaš mišiće gluteusa, kao ni one donjih leđa te trbušnjaka, koji također u nekoj mjeri imaju utjecaj na rad tvojih koljena.

Imaj samo na umu da prilikom treninga ne stvaraš pretjeran pritisak na zglobove, što znači da pri čučnjevima i potisku nogama ne savijaš previše svoja koljena. Nemoj ići do 90 stupnjeva, već ti je 45 stupnjeva sasvim dovoljno da aktiviraš mišiće nogu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2023-03-03T231735.059.png

I naravno, bol u koljenima od tebe traži da ne pretjeruješ s intenzitetom vježbi koje izvodiš. Zato uzmi dan odmora prije nego ponoviš isti tip treninga, kako ne bi došlo do nepotrebnih upala.

Dakle, bol u koljenima je faktor koji moraš uzeti u obzir pri planiranju svojih fizičkih aktivnosti. Pripazi na ovaj zglob i nemoj ga pretjerano naprezati, ali ga nemoj niti zapostavljati, jer manjak kretanja samo će pogoršati situaciju.

A ako želiš živjeti zdravo, a nemaš u svojoj sredini fitnes trenera koji bi brinuo da izvodiš isključivo vježbe prikladne za tvoje zdravstveno stanje, tada je za tebe najbolja odluka provjeriti što ti nudi naša BudiFit mobilna aplikacija.

S njom ne samo dobivaš video demonstraciju stotina različitih vježbi, već i detaljan plan treninga prilagođen tebi i tvojim potrebama, koji za tebe iz tjedna u tjedan sastavlja profesionalni fitnes trener.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda se prijavi za 7 dana BESPLATNOG korištenja BudiFit mobilne aplikacije i provjeri zašto joj popularnost stalno raste!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se