fbpx
Kako ubrzati oporavak vlastitih mišića?
Fitness Predloženo Top

Kako ubrzati oporavak vlastitih mišića?

Mišićni oporavak igra važnu ulogu pri izgradnji tijela. Odlično je što ga je moguće ubrzati, što će ti definitivno olakšati provođenje vlastitog plana treninga.

Rad na zdravlju i vitalnosti traži od tebe između ostalog i povremeni fizički napor. Istina je, upravo kroz aktivan životni stil poboljšavaju se tvoji plućni i srčani kapaciteti, a unaprijedit ćeš i kvalitetu svojih zglobova te kostiju.

Redovita tjelovježba pomaže potrošnji kalorija, a usput će učvrstiti tvoje kritične zone. No, ozbiljan trening također dovodi do upale mišića. Ako se radi o žestokoj upali, u pitanju je neugodan osjećaj koji ti onemogućuje da sljedećih dana nastaviš sa zacrtanim planom treniranja. Bolovi mogu biti takvi da te čak dovedu do toga da poželiš odustati od svega.

Zato se mnogi početnici u svijetu fitnesa pitaju kako ubrzati oporavak mišića i ograničiti upalu na razumnu razinu. Donosimo nekoliko ključnih stvari koje će pozitivno utjecati na regeneraciju tvoje mišićne mase…

Unos vode i miran san definitivno pomažu

Znojenje dovodi do gubitka elektrolita. U pitanju su minerali poput magnezija, natrija, kalija i kalcija, bitnih između ostalog i za tvoj mišićni oporavak. Uravnotežena prehrana pobrinut će se da ih nadoknadiš, no potrebna je i značajna količina vode kako bi se tvoj organizam u potpunosti oporavio.

Već dvije litre vode dnevno pomoći će ti da se bolje osjećaš i brže oporavljaš od svojih treninga. Ako živiš u vrućoj klimi ili se natprosječno mnogo znojiš, tada svakako ima smisla unijeti u sebe još malo više tekućine.

Da, voda je najbolji izbor za nadoknađivanje tekućine. Pogotovo ako je kombiniraš s nutritivno bogatom prehranom. Nezaslađeni čaj također pomaže tijelu, a tu je još voćni smoothie koji će pozitivno djelovati na tvoju unutrašnjost. Zaslađeni sokovi i alkohol nisu dobar izbor. Neće učiniti mnogo toga dobrog za tvoje organske sustave, a ni za oporavak mišića.

S druge strane, san je barem jednako bitan za tvoje mišiće kao i voda. Upravo se tijekom noći odvija regeneracija mišićnog tkiva, zbog čega je odmor važan za rast mišićne mase jednako koliko i treninzi snage. Potrudi se zbog toga da mirno spavaš . Barem 7 do 9 sati trebaš provesti u carstvu snova.

Stres je pak nužno smanjiti na najnižu moguću razinu. Mentalni umor utječe na energiju, olakšava nastanak upala i onemogućuje oporavak mišića. Bilo da prakticiraš treniranje svjesnosti, molitvu, meditaciju ili izbacivanje negativne energije znojenjem, važno je uhvatiti se u koštac sa stresom, jer loše utječe na tvoju unutrašnjost, kao i na tvoju mišićnu masu.

Ništa bez proteina i razumnog pristupa tjelovježbi

Osim unosa vode, mišići traže i značajan unos proteina. Upravo su bjelančevine zadužene za popravljanje oštećenog tkiva tvojih mišića. Preporučuje se da proteini čine između 15 i 30% unosa hranjivih tvari u tvoje tijelo. Radi se o nutrijentu kojeg je najbolje ravnomjerno konzumirati u manjim količinama kroz cijeli dan, sve dok ne postigneš traženi unos.

Od piletine i ribe do orašastih plodova, tofua i kvinoje, proteina je pregršt dostupnih u hrvatskim supermarketima. Nakon tjelovježbe svakako se isplati unijeti u sebe obrok bogat bjelančevinama, ali čak i ako to napraviš 12 sati kasnije, svejedno će proteini obaviti svoj posao i pomoći regeneraciji mišića.

Što se samog vježbanja tiče, tu treba donositi razumne odluke. Da, ako želiš rast mišića nužno je raditi s otporom i ići na rub vlastitih mogućnosti. No, to ne znači da trebaš vježbati bez prestanka, iz dana u dan. Barem jedan do dva slobodna dana od vježbanja trebaš si uzeti svakog tjedna, kako bi mišići dobili vrijeme za oporavak.

Uz sve to, bitno je postepeno povećavati napor pri vježbanju, jer tako ćeš bolove svesti na minimum. Zagrijavanje i istezanje također su dobri u borbi protiv mišićnih upala.

Hladno tuširanje još je jedan adut kojeg imaš u rukavu. Naime, mrzla voda sprječava upale i ubrzava oporavak. I da, važno je još spomenuti da u slučaju bolova ne smiješ leći u krevet i ne micati se danima. Upravo kretanje omogućuje bolji protok krvi i ubrzava dolazak nutrijenata do samih mišića. U svakom slučaju, uz pravi režim prehrane, spavanja i treninga možeš značajno ubrzati mišićni oporavak.

Ako si želiš još malo olakšati, tu su jednostavne, a efikasne vježbe uz koje mišićna upala sigurno neće biti velika, a rezultati će svejedno biti impresivni.

Upravo stotine takvih vježbi dobivaš uz našu BudiFit mobilnu aplikaciju. Bilo da želiš vježbati s girjom, elastičnim trakama ili samo s težinom svog tijela, imamo pravi izbor pokreta za tebe. Dobivaš i svog online trenera, profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga, zaduženog da za tebe osmisli konkretne treninge, na temelju tvojih karakteristika i ciljeva.

Mentalna podrška, savjeti o prehrani, mjerenje rezultata. Sve to ide uz BudiFit aplikaciju pa je svakako iskušaj BESPLATNO 7 dana i otkrij svijet fitnesa u kojem nije problem ostvariti željene rezultate!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se