fbpx
Što znači odraditi kardio trening zone 2?
Fitness Predloženo Top

Što znači odraditi kardio trening zone 2?

Kardio trening povećava tvoje plućne i srčane kapacitete, a pomaže i prilikom mršavljenja. Za tebe donosimo malo objašnjenje kako izgleda druga zona ovog tipa treninga, po mnogima optimalna za nekog tko počinje ozbiljno raditi na sebi.

Fizička aktivnost ključna je za dugoročne zdravlje ljudskog organizma. Upravo redovitim kretanjem činiš dobro različitim organskim sustavima unutar svog tijela, a pritom poboljšavaš i kvalitetu svojih mišića te usput radiš na dugovječnosti kostiju i zglobova.

Postoje različiti načini kako se upustiti u fizičku aktivnost. Naravno, redovita tjelovježba je najbolji izbor, jer ciljano protežeš svoje mišiće i pritom trošiš kalorije.

Tjelovježba može biti fokusirana na snagu, kao i na izdržljivost. Posebna kategorija su kardio treninzi, za koje neki misle da su ključni prilikom mršavljenja. Pa iako vježbe visokog intenziteta mogu učiniti još više za tvoj metabolizam i potrošnju kalorija, istina je da kardio itekako dobro dođe tvom organizmu. Naime, upravo ovaj tip treninga povećava srčane i plućne kapacitete, što je važno za tvoju dugovječnost.

No, nije svejedno kako izgleda tvoj kardio trening. Postoje različite zone u kojima ga imaš priliku odraditi, a mi predstavljamo onu koja daje najbolje rezultate za tvoj organizam…

Pet zona kardio treninga

Kardio treninge možemo podijeliti u pet zona. U zoni 1 radiš s 50-60% vlastitog maksimalnog tempa otkucaja srca. Intenzitet je nizak i bez problema možeš komunicirati dok vježbaš. Opuštena šetnja dobar je primjer za ovaj tip fizičke aktivnosti.

U zoni 2 radiš s 60-70% maksimalnog tempa otkucaja srca. To je već ozbiljnija tjelovježba i neće ti biti lako u isto vrijeme s nekim pričati. Intenzitet je još uvijek prilično umjeren i moguće je držati isti tempo više od pola sata. Opskrba kisikom je konstantna, a energija koju koristiš dolazi iz masti.

U zoni 3 radiš s 70-80% maksimalnog tempa otkucaja srca. Energija dijelom dolazi iz masti, dijelom iz uskladištenih ugljikohidrata u tvom tijelu. Hvatat ćeš povremeno dah i sve teže pričati, ali i dalje se radi o treningu koji će moći trajati relativno dugo.

U zoni 4 radiš s 80-90% maksimalnog tempa otkucaja srca. To je već žestok intenzitet i nećeš moći dugo izdržati. Opskrba kisikom je otežana, a energija dolazi isključivo iz ugljikohidrata. U zoni 5 pak sve je još žešće, jer si na 90-100% maksimalnog tempa otkucaja srca. Trošiš ubrzano ugljikohidrate, ali ne možeš izdržati u takvoj žestini više od nekoliko minuta.

Zona 2 povećava tvoje kapacitete

Stručnjaci redovitim vježbačima preporučuju kardio trening zone 2 barem jednom tjedno. Razlog nije samo mast koja se troši kako bi tijelo dobilo potrebnu energiju. Naime, upravo ovaj tip treninga daje ti nužnu bazu za daljnji rad na vlastitom tijelu.

Uz otkucaje srca na 60-70% od maksimalnih kapaciteta najbolje radiš na svom zdravlju srca i polako ga pripremaš za veće izazove. Nema sumnje, srce koje efikasno pumpa krv i brine za opskrbu kisika nužno je da bi netko mogao izgraditi svoje tijelo. Baš pri kardio treningu zone 2 intenzitet je takav da pogoduje tvom krvožilnom sustavu.

Isto vrijedi i za pluća. Moćni udasi i izdasi također su važni za distribuciju kisika, a kardio trening umjerenog intenziteta unaprijedit će kapacitete dišnog sustava. Istraživanja su pokazala da ovakva tjelovježba također pogoduje održavanju krvnog tlaka na normalnoj razini te smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, demencije pa čak i nekih vrsta karcinoma.

Uz sve to, pokazalo se da kardio trening zone 2 ubrzava energetski oporavak, zahvaljujući boljoj cirkulaciji krvi unutar organizma. To dovodi do veće izdržljivosti, što povećava vitalnost i daje ti čvrstu podlogu za daljnji rad na vlastitoj figuri…

Trening koji paše uz različite ciljeve

Bilo da ti je cilj smršaviti ili učvrstiti kritične dijelove, kardio trening zone 2 dobar je za tebe. Pogotovo to vrijedi za početnike. Uz njega nema preopterećenja, umora ni ozljeda, zbog kojih mnogi rano odustaju od pokušaja kontrole tjelesne težine i dižu ruke od svega.

Lagano džogiranje, bicikliranje, rolanje, plivanje, veslanje. Sve su to mogućnosti koje imaš da odradiš ovakav tip treninga. Naravno, možeš i improvizirati na vlastitoj prostirci, odrađujući kardio vježbe niskog intenziteta, poput “Jumping Jacks” ili preskakanja vijače.

Tako ćeš pronaći vrijedan izvor potrošnje kalorija, a i dobiti energetske kapacitete koji će ti pomoći da bez muke odradiš još efikasnije vježbe. Dakle, čak i ako imaš prirodan dar za ozbiljan trening, kao i impresivnu fleksibilnost, ne podcjenjuj kardio treninge umjerenog intenziteta. Itekako će pomoći da lakše ostvariš zacrtane ciljeve.

A u tome ti definitivno može pomoći i naša BudiFit mobilna aplikacija. U njoj ćeš pronaći video demonstraciju stotinu različitih vježbi, uključujući i one koje mogu poslužiti za improvizirani kardio trening zone 2.

U aplikaciji ne samo što ti otvaramo vrata svijeta jednostavnog, a efikasnog fitnesa, već dobivaš i osobnog online treninga, profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga. On će za tebe osmisliti konkretne treninge, na temelju tvojih fizičkih kapaciteta, kao i željenih rezultata.

Sve to uz vrijedne savjete o prehrani, mentalnu podršku i mogućnost praćenja brojki iza tvojih rezultata. Zato ako želiš krenuti u pravom smjeru, svakako skini BudiFit aplikaciju i koristi je BESPLATNO 7 dana. Već to će biti dovoljno da shvatiš da uspješan rad na vlastitom zdravlju ne mora biti tlaka!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se