fbpx
Koliko je vremena potrebno za ostvariti sjajne fitness rezultate?
Fitness Predloženo Top

Koliko je vremena potrebno za ostvariti sjajne fitness rezultate?

Iako svi mi želimo što prije izgubiti kile i isklesati tijelo, istina je da za fitness rezultate treba vremena. No, poboljšanja u svakodnevici osjetit ćeš gotovo odmah nakon prve odrađene tjelovježbe!

Izgradnja tijela traži od tebe predanost, dosljednost i disciplinu, kao i dobar plan koji stoji iza svega u pozadini. Radi se o kombinaciji redovite tjelovježbe i uravnotežene prehrane, s ciljem smanjiti količinu masnih naslaga na tijelu, uz obavezno učvršćivanje mišića.

Sve to djeluje kao puno posla pa nije iznenađenje da su se pojavili “stručnjaci” koji tvrde kako je moguće smršaviti praktički preko noći, već u nekoliko tjedana. Isto vrijedi i s rastom mišića, za koje neki tvrde da će već u nekoliko tjedana pucati od snage i volumena, pod uvjetom da slijediš njihove upute.

Naravno, u tome nema istine i kad naletiš na nekog tko te uvjerava da ćeš vrlo brzo ostvariti čudesne rezultate, nemoj mu vjerovati. Za fitness rezultate ipak je potrebno vremena. No, dobra je vijest da cijeli proces od samog početka ima pozitivan utjecaj na kvalitetu tvog života, što će te definitivno gurati prema naprijed, čak i ako negdje zapneš.

U svakom slučaju, vrijeme je za malu analizu vremena potrebnog za ostvarenje željenih fitness rezultata, bilo da se radi o mršavljenju ili učvršćivanju vlastitog tijela…

Više energije i bolje raspoloženje

Prva četiri tjedna tvojeg rada na sebi vrlo su bitna. Naime, upravo u tom razdoblju većina dijeta neslavno završava, zbog razočaranja izostanka drastičnih rezultata.

No, moraš znati da u prvih mjesec dana ne možeš očekivati velike promjene na svojoj figuri. Istina je, moguće da ćeš skinuti kilu i dvije te dobiti na izdržljivosti, no tvoj oblik će i dalje ostati manje-više isti.

Međutim, novost će biti puno više energije koju ćeš posjedovati, što je posljedica prelaska na hranu bogatu vrijednim nutrijentima, poput vitamina, minerala, proteina, vlakana i zdravih masti. Tjelovježba će također pozitivno utjecati na energiju koju osjećaš, a što je najbolje, potiče i izlučivanje endorfina, hormona koji se brine za bolje raspoloženje.

Sve to dovodi do rasta samopouzdanja i ugodnijeg osjećaja u vlastitoj koži, čak i ako ne vidiš na sebi liniju zbog koje toliko radiš na svojoj transformaciji. Između ostalog, u ovom razdoblju popravit će se i tvoj san, što zbog prehrane koja pogoduje tvom noćnom odmoru, što zbog fizičkih aktivnosti koje će te taman toliko iscrpiti da lakše spavaš.

Vidljivi rezultat nakon 90 dana

U sljedećem razdoblju, od 5. do 12. tjedna, tvoji fitness rezultati postat će konkretniji. To je već dovoljno vremena da izgubiš do pet kilograma, a možda i pokoju kilu više, dok ćeš nakon mjesec dana itekako osjetiti i poboljšanja svojih dišnih i srčanih kapaciteta.

Drugim riječima, redovita tjelovježba pozitivno će djelovati na tvoje disanje, a prehrana će pogodovati tvom srcu i krvnim žilama, kao i tvojem probavnom traktu. Napredak ćeš osjetiti i po pitanju mišićne izdržljivosti pa će tvoje tijelo moći podnijeti i vježbe s većim otporom. Ako pak prakticiraš intervalne treninge visokog intenziteta, moći ćeš lakše prebroditi žestoki tempo koji si zadaješ.

Do poboljšanja bi moglo doći i po pitanju mobilnosti, kao i po pitanju ravnoteže pa će tvoje tijelo definitivno biti u boljem stanju nego što je bilo u prošlosti.

No, ovo razdoblje je i najveći izazov, jer za većinu vježbača upravo između 30. i 90. dana dolazi do zasićenja, nakon čega nije jednostavno nastaviti jednako predano vježbati. Ako još k tome rezultati nisu onakvi kakvima se nadaš od samog početka, lako je moguće posrnuti. Baš zato treba znati raznolikim vježbama učiniti treninge zabavnima, a važno je i pronaći inspiraciju u malim uspjesima, ako želiš nastaviti odlučno gurati prema naprijed…

Prave stvari dolaze nakon tri mjeseca

Jednom kad probiješ magičnu granicu od 90 dana posvećenih zdravom životnom stilu, otvaraju ti se vrata zaista odličnih fitness rezultata.

Naime, u prva tri mjeseca postići ćeš snagu i izdržljivost kao stvorenu za kvalitetan rad na sebi, što će ubrzati otapanje masnih naslaga, a i pozitivno djelovati na tvoju mišićnu masu. Također ćeš steći rutinu redovite tjelovježbe i više ti neće biti problem pronaći za nju vremena.

Uz sve to, nakon tri mjeseca kvalitetnih obroka više te neće privlačiti nakrcavanje industrijski osiromašenom hranom. Baš suprotno, slatkiši ti više neće imati dobar okus kao prije, dok će ti svježi i hranjivi obroci postati puno finiji nego na samom početku.

Dakle, za ostvarenje odličnih fitness rezultata važno je strpljivo provoditi zacrtani plan, uživajući u svakom malom pomaku prema naprijed. Ono najbolje pak možeš očekivati oko 90. dana ili još malo kasnije, a jednom kad stekneš zdrave navike i postanu nezaobilazan dio tvog života, više ti nikakav problem naći biti održavanje kilaže i postizanje odlične linije.

A ako ti to sve i dalje djeluje daleko i neostvarivo, moraš znati da postoje jednostavne, a efikasne vježbe koje te bez problema mogu dovesti do željenih rezultata. Za njih ne trebaš biti “sportski tip”, već ih može izvoditi svatko. Samo ih trebaš dosljedno kombinirati s uravnoteženom prehranom.

Upravo takve vježbe možeš pronaći u našoj BudiFit mobilnoj aplikaciji. Bilo da preferiraš vježbati samo s težinom svog tijela ili uz pomoć girje i elastičnih guma, za tebe imamo video demonstraciju više od stotinu različitih vježbi, kao stvorenih za žestoko znojenje u udobnosti tvog doma.

Ne samo što dobivaš uvid u najbolje vježbe, već na raspolaganju imaš i osobnog trenera, profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga koji će za tebe osmisliti konkretan plan treninga, kako bi ti bilo još lakše ostvariti željene rezultate.

Savjeti o prehrani, redovita mjerenja, mentalna podrška. Sve to ide uz BudiFit aplikaciju pa je svakako skini i iskušaj besplatno 7 dana, kako bi ti postalo jasnije zašto joj popularnost konstantno raste!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se