fbpx
Kako trenirati ako ne želiš izgledati pretjerano mišićavo?
Fitness Top

Kako trenirati ako ne želiš izgledati pretjerano mišićavo?

Dok god treniraš razumno i ne unosiš u sebe gomilu proteinskih dodataka prehrani ili nešto još gore, strah od drastičnog rasta mišićne mase sigurno se neće pretvoriti u realnost. Evo zašto nema razloga za brigu, pogotovo ako si žena!

Istina je, redoviti posjeti teretani mogu dovesti do toga da izgledaš mišićavo i snažno. A u nekim slučajevima to čak pređe u pretjeranu mišićavost!

Upravo toga se mnogi boje i odbijaju redovito trenirati, nakon što vide par ljudskih “gromada” u svom gymu i zaključe da će se to i njima dogoditi ako se previše posvete fitnesu.

Ovaj strah posebno je prisutan kod žena, koje smatraju da ekstremna mišićavost donosi sa sobom i takozvanu “muškobanjastost”, a samim time i izgubljeno skladno i estetski ugodno oblikovanje tijela.

No, za razumnu osobu koja ne ide u ekstreme sa svojom prehranom i trening rutinom, ovaj strah je apsolutno besmislen. Evo kako nastaje pretjerana mišićavost i zašto se ne moraš bojati da ćeš i ti tako završiti…

Uravnotežena prehrana za skladan izgled 

Kao prvo, odmah moramo naglasiti da žene ne mogu proizvesti toliku količinu testosterona kao muškarci, zbog čega njihov mišićni rast neće biti ni približan onim “macanima” u teretani, što god jele i radile sa svojim tijelom. Nema šanse!

Svejedno, svatko može postići iznadprosječnu mišićavost, ali to nije nešto što se dogodi od normalnog treniranja u teretani, već se tome moraš u potpunosti posvetiti. Dakle, mišićavost se događa svjesno, a ne slučajno!

Jedan od uvjeta je prehrana izuzetno bogata proteinima. Do neke mjere mišići mogu rasti kroz uobičajenu prehranu, u kojoj važan dio čine meso, riba, soja i drugi biljni izvori bjelančevina. No, za postizanje silne mišićavosti, bit će potrebno i unositi u sebe proteinske dodatke prehrani i to prilično velike količine. Naravno, neki odlaze i korak dalje pa se pucaju steroidima, ali to je neka sasvim druga priča.

No, kako uopće mišić raste? Kroz metabolički stres i mehaničku napetost, pri kojima dolazi do oštećenja mišićnih vlakana te prilagođavanja tijela novim okolnostima, povećavanjem mišićne mase. A da bi došlo do tog stresa i napetosti, potrebno je značajno opterećenje mišića u teretani.

Drugim riječima, moraš raditi s velikim utezima, mali broj ponavljanja, na samom rubu svojih mogućnosti. Znaš, to je ono kad nabildani likovi pušu i kriče od napora ispod šipke. I nakon treninga još moraš unositi dovoljno proteina u svoje tijelo, da bi mišićna masa mogla drastično rasti…

Težina tijela i jednostavni rekviziti su dovoljni

Dakle, ako ne želiš pretjeranu mišićavost, samo trebaš prilagoditi režim prehrane i treniranja vlastitim ciljevima pa se to sigurno neće dogoditi.

Da, tvom tijelu trebaju proteini kako bi se kvalitetno izgradilo, ali ne beskrajne količine kojima se šopaju bodybuilderi. Uravnotežena prehrana, bogata bjelančevinama, zdravim ugljikohidratima, esencijalnim mastima, vlaknima, mineralima i vitaminima bit će optimalna za tebe ako se želiš lijepo oblikovati i uspješno kontrolirati tjelesnu težinu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-09-22T121415.003

Naravno, nema ništa loše u tome da ojačaš svoju prehranu ukusnim šejkom, no neka to radije bude zamjenski obrok, a ne proteinski šejk. U tom slučaju, dobar je izbor Formula 1 iz našeg web shopa, sa SVIM nutrijentima u skladnom omjeru. Savršen doručak od samo dvjestotinjak kalorija, od kojeg energija skače u nebo!

A uz takav režim ishrane slobodno možeš trenirati tri do pet puta tjedno, bez straha da će mišići iznenada skočiti. Umjesto trpanja kila na šipku ili bilo kakvih ekstremnih treninga snage, drži se tjelovježbe s težinom vlastitog tijela ili koristi jednostavne rekvizite primjerene vlastitim ciljevima, poput girje, bučica ili elastičnih traka.

Vođeni kako treba, upravo takvi redoviti treninzi na fantastičan će način učvrstiti tvoje tijelo i oblikovati ga, bez pretjeranog rasta mišića, ali uz efikasno otapanje neželjenih masnih naslaga.

Dakle, pretjerane mišićavosti se ne trebaš bojati, ali ako smatraš da nemaš dovoljno znanja o fitnesu i nutricionizmu da na najbrži i najlakši način realiziraš svoje zacrtane ciljeve, onda je prava odluka potražiti pomoć iskusnog stručnjaka, koji točno zna uz kakvu prehranu i tjelovježbu možeš ostvariti svoj puni potencijal. Nekog poput mene, tko jedva čeka promijeniti tvoju svakodnevicu.

Zovem se Kristian, profesor sam kineziologije i online fitnes trener specijaliziran za zdravo mršavljenje žena s više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih 15 godina. Na temelju vrijednog iskustva rada s tebi sličnim, simpatičnim klijentima željnih promjena, danas imam dobitnu formulu za uspješnu fizičku transformaciju, koju kada prilagodimo tvojim željama i potrebama, preporodit ćeš se u mjesecima koji dolaze i neće ti biti NIKAKAV problem uklopiti te nove, zdrave navike u svoju svakodnevicu.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda neka ti ne bude neugodno javiti mi se i zatražiti dodatne informacije, jer svi mi trebamo pomoć kad zapnemo. Javi se što prije za BESPLATNE 20 minutne konzultacije, kroz koje ću detektirati tvoje probleme i ponuditi ti NAJBOLJA rješenja!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se