fbpx
Hrana za bolji rad mozga savršena je i za mršavljenje!
Mršavljenje Predloženo Top

Hrana za bolji rad mozga savršena je i za mršavljenje!

Zdrava i uravnotežena prehrana ne samo što će značajno olakšati kontrolu tvoje tjelesne težine i pomoći ti ljepše oblikovati liniju, već će uz nju procvjetati i tvoji umni kapaciteti.

Živjeti zdravo ne znači tek imati tijelo poput manekenki i zvijezda s Instagrama, već puno više od toga. Naime, pravilnom prehranom i redovitom tjelovježbom uz bolju liniju i razumnu kilažu dobivaš i znatno više energije, mirniji san, bolju ravnotežu, veću elastičnost, a svakako i efikasniji rad mozga.

Baš taj napredak u funkcioniraju mozga sasvim je podcijenjen u svijetu nutricionizma, iako su znanstvenici potvrdili kako prava hrana može poboljšati tvoju kognitivnu sposobnost, kao i tvoju memoriju, kreativnost pa čak i komunikacijske vještine.

A moderni užurbani stil života traži od nas korištenje mentalnih kapaciteta do samog maksimuma, no previše informacija koje upijamo čine nas zaboravljivima pa katkad čak i smušenima.

Tome možeš stati na kraj mentalnim vježbama i ciljanim izazovima koje stavljaš pred svoj mozak, a puno će svakako pomoći i adekvatna prehrana, jer prave hranjive tvari itekako pozitivno utječu na tvoje  moždane kapacitete…

Što mozak želi da redovito jedeš?

Mozak najbolje radi kada dobiva željeno gorivo, a to definitivno nisu zasićene masti, šećer i natrij, koje bi trebalo svesti na minimalnu količinu, kao i kalorijski pretjerano bogatu hranu, jer negativno utječu na tvoju kognitivnu sposobnost.

S druge strane, tu su omega-3 masne kiseline, koje ne samo što poboljšavaju rad krvožilnog sustava, već zlata vrijede i za tvoje moždane vijuge, jer potiču pamćenje, promišljanje i efikasno učenje. Ovaj tip esencijalne masti naći ćeš u plavoj ribi, ali i u maslinovom ulju, orašastim plodovima, lanenim sjemenkama i različitim plodovima mora.

Tu su i cjelovite žitarice, koje imaju nizak glikemijski indeks i sporo otpuštaju glukozu u krv. Baš to treba mozgu da dobije dugotrajan izvor energije pa ima smisla konzumirati integralnu rižu i kruh od integralnog brašna.

Ne zaboravimo niti antioksidanse, jer mozak treba zaštitu od slobodnih radikala, kako ne bi došlo do oštećenja koja će negativno utjecati na tvoje mentalne kapacitete. Brokula i rajčica svima su poznate po svojim antioksidansima, ali naći ćeš ih i u brojnom drugom voću i povrću pa i u zelenom čaju te crnoj čokoladi.

Za kraj, spomenimo i kolin koji se ne svrstava niti među vitamine ni među minerale, iako je po svojim svojstvima sličan nekima iz B vitaminske skupine. To je nutrijent koji poboljšava tvoju kognitivnu sposobnost, a naći ćeš ga u brojnim različitim zdravim namirnicama, poput mahunarki, jaja, ribe i pilećeg mesa, a unos je posebno važan za trudnice, jer može pozitivno utjecati na sposobnost pamćenja njezinog novorođenčeta…

Tjelovježba također bitna za mozak

Dakle, pravilna ishrana može tvom mozgu dati ono što je potrebno kako bi radio sto na sat, odnosno uspješno ispunjavao sve zadatke koje staviš pred njega.

A ako želiš vlastitu mentalnu sposobnost dodatno povećati, tada je prava odluka dodati uravnoteženoj prehrani redovitu tjelovježbu. Redovita fizička aktivnost ne samo što je bitna za zdravlje tvog srca, pluća, mišića i zglobova, već će se pobrinuti za više energije, što će se osjetiti i u radu tvog mozga.

Također, dobro znamo da mozak ne funkcionira dobro kad je pod stresom, a upravo tjelovježba će se pobrinuti da izbaciš negativnu energiju iz tijela, nakon čega će biti puno lakše smisliti prava rješenja za probleme na koje naiđeš i projekte kojima se baviš.

Uz sve to, moramo naglasiti da je mozgu potreban i redoviti “reset”, odnosno pražnjenje glave od svega nakupljenog. Zato je najbolji savjet barem sat vremena dnevno provesti odmarajući moždane vijuge, bilo kroz meditaciju ili neki drugi oblik opuštanja.

U svakom slučaju, sjajno je što prelaskom na zdrave životne navike osim ljepšeg tijela dobivaš i mozak koji bolje funkcionira. Zato zaista nema smisla slagati kile i natrpavati se industrijski obrađenom hranom sve dok ne pukneš, koja te čini umornom i tupom osobom, ne shvaćajući pritom da možeš puno bolje od toga.

A ako te zanimaju konkretni savjeti kako pravilnom prehranom i redovitom tjelovježbom poboljšati svaki aspekt života, obavezno se pretplati na BudiFit newsletter. Tamo te čekaju vrijedne informacije, a i pokoja ekskluzivna ponuda koja bi ti se itekako mogla svidjeti!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se