fbpx
5 načina kako obuzdati svoju želju za čokoladom i kaloričnim slasticama!
Predloženo Zdrava prehrana

5 načina kako obuzdati svoju želju za čokoladom i kaloričnim slasticama!

Kontrola tjelesne težine gotovo je nemoguća ako se svakodnevno gostiš slatkišima ili bilo kakvim drugim visokokaloričnim, industrijski obrađenim grickalicama. Ipak, dobra je vijest da tvoja potreba za slatkim u par jednostavnih koraka može biti u potpunosti obuzdana…

Dijeta i slatkiši! Jedno ne isključuje u potpunosti drugo, ali ako pretjeraš s čokoladom, kolačima, pekarskim krafnama i zašećerenim keksima, sigurno nećeš postići zacrtane ciljeve prilikom mršavljenja.

Dakle, tko svakodnevno u sebe trpa slatkiše, NE MOŽE kontrolirati tjelesnu težinu. Zašto? Riječ je o izuzetno visokokaloričnim obrocima koji ti daju tek kratkoročnu energiju, nakon čega se ponovo javlja glad.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-08-04T154019.704

Što je najgore, industrijski obrađene kako bi bile ukusnije i teksturom privlačnije, klasične slastice zapravo predstavljaju tek prazne kalorije, u pravilu bez minerala, vitamina, vlakana i proteina, prijeko potrebnih nutrijenata za normalno funkcioniranje tvojeg organizma.

Pa kako to da trpamo u sebe nešto što ima tako malu vrijednost za ljudsko tijelo? Ponajviše zbog privlačnog okusa, koji može kratkoročno pozitivno utjecati na naše raspoloženje, a samim time i izazvati ovisnost.

Srećom, nezdravi slatkiši nisu jedna od onih ovisnosti kojih se jako teško riješiti. A baš u tu svrhu predlažemo ovih pet načina kako obuzdati vlastitu potrebu za njima…

Prestani jesti iz dosade ili iz tuge

Vjerovali ili ne, jedan od glavnih razloga trpanja slatkiša u sebe je – dosada! Naime, kad nemamo što raditi, a želimo ipak nešto doživjeti ispunjavajuće u svojoj svakodnevici, posežemo za keksima, kolačima, čokoladom i pekarskim kroasanima.

Nema sumnje, prežderavanje iz dosade jedan je od najvećih neprijatelja svake kontrole tjelesne težine, a najčešće se manifestira upravo potrebom za slatkim.

Isto vrijedi i s tugom i depresijom. Ako utjehu tražiš u slatkom, možda ćeš je kratkoročno i dobiti, ali kad se naslažu kilogrami i počnu negativno utjecati na funkcioniranje tvog organizma, razočaranje će biti još veće.

Rješenje je osvijestiti ovaj problem i pronaći alternativno zadovoljstvo. Najbolje bi bilo ispuniti svoj dan zanimljivim i korisnim aktivnostima koje će te udaljiti od tegle sa slatkišima, a ako se radi o depresiji, detektirati njezin izvor, sagledati stvari iz objektivne perspektive i pronaći način kako krenuti dalje, bez prežderavanja na tom putu…

Jedi namirnice koje izazivaju sitost

Kad se jednom riješiš emocionalnog prežderavanja i grickanja iz dosade, tada još trebaš pronaći put do sitosti, uz koju više neće biti realne potrebe nadopunjavati ishranu slasticama.

U tu svrhu svakako predlažemo nutritivno bogate ručkove, bazirane na zdravim ugljikohidratima iz povrća te biljnim ili životinjskim izvorima proteina.

Dodaj tome još miješanu salatu bogatu vitaminima i mineralima pa imaš sve što je potrebno da izazoveš osjećaš sitosti i prestaneš slatkišima kvariti svoju dijetu.

Uvedi sustav nagrađivanja slasticama

Ako za tebe slatkiši zaista predstavljaju ogromno zadovoljstvo, tada je najbolje da ih zadržiš u svojem tjednom planu prehrane, ali kao “džoker”.

Drugim riječima, uvedi nagrađivanje slatkišima, koje imaš pravo aktivirati nakon što ostvariš zacrtane planove. Na primjer, ako odradiš tri odlične tjelovježbe tjedno i pet dana se disciplinirano držiš zdrave i uravnotežene prehrane, tada možeš odrediti da imaš pravo za vikend pojesti sladoled ili kolač.

Ova taktika može biti fantastična, ali može se pretvoriti i u fijasko. Uz pravu razinu discipline i odlučnosti donijet će ti mnogo zadovoljstva, ali ako počneš tražiti neobjektivne razloge da se što češće nagrađuješ slatkišima, sve će pasti u vodu…

Iskoristi voće kao slatku alternativu

Umjesto praznih kalorija, tijelu možeš dati zadovoljstvo slatkog obroka i iz alternativnih izvora. Jedan od najboljih svakako je voće, jer uz prirodni šećer daje ti i pregršt važnih mikronutrijenata.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-08-04T152720.608

U tu kategoriju svakako spadaju banane, smokve, kruške, trešnje, datulje, grožđe i mango, a posebno slatka zna biti lubenica, koja je perfektno ljetno rješenje za slatkoljupce, jer je izuzetno niskokalorična, a nutritivno bogata te puna vode, koja će te osvježiti i hidratizirati.

Dakle, umjesto keksa i čokolade, slatko voće kao međuobrok! Taktika koja je mnoge ovisnike o slatkom dovela do briljantnih rezultata prilikom mršavljenja…

Započni dan slatkim i zdravim zamjenskim obrokom

Voće je odličan način kako tijelu dati slatki zalogaj, a pritom kontrolirati unos kalorija te unijeti u sebe minerale, vitamine i biljna vlakna.

No, postoji još bolje rješenje za spajanje potrebe za slatkim, sa zdravom i uravnoteženom prehranom. To su zamjenski obroci, slatkog okusa, a jednostavni i brzi za pripremu, sa svim mikronutrijentima u pravilnom omjeru.

Jedan takav svakako je Formula 1 iz našeg web shopa, koja sadrži visokokvalitetne proteine, zdrave ugljikohidrate, biljna vlakna i esencijalne masti, uz 12 različitih vitamina i 13 minerala. Dostupna je u čak 12 različitih slatkih okusa i idealan je izbor za doručak, pogotovo za svakog tko vodi užurbani stil života i želi da mu od ranog jutra energija skoči u nebo!

Nema sumnje, rješenja za kontrolu unosa onih slastica koje ti daju tek prazne kalorije – postoje. Na tebi je da upotrijebiš ona koja će ti maksimalno olakšati kontrolu tjelesne težine i pomoći da na uspješan način izgradiš tijelo. A ako želiš dodatnu pomoć u svojoj misiji tjelesne transformacije, tu sam za tebe!

Zovem se Kristian, profesor sam kineziologije i fitnes trener s više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih 15 godina. Na temelju bogatog iskustva rada s tebi sličnim, simpatičnim klijentima željnih promjena, danas imam dobitnu formulu koju kad prilagodimo tvojim karakteristikama i potrebama, preporodit će se u mjesecima koji dolaze.

Ne srami se kontaktirati me, svi mi trebamo pomoć kad zapnemo. Javi se što prije za BESPLATNE 20 MINUTNE KONZULTACIJE, kroz koje ću detektirati tvoje probleme i ponuditi ti NAJBOLJA rješenja!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se