fbpx
Istezanje – podcijenjeni, a zapravo vrlo važni dio tjelovježbe!
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-11-24T085624.480
Fitness

Istezanje – podcijenjeni, a zapravo vrlo važni dio tjelovježbe!

Iako smo često lijeni istegnuti mišiće nakon odrađenog treninga, zapravo je to nužno kako bismo si omogućili brži oporavak i napredak, smanjili bol, kao i rizik od ozljeda…

Odradiš fantastičan trening i osjećaš veliko zadovoljstvo zbog postignutih rezultata, nakon čega vodom nadoknadiš izgubljenu tekućinu, presvučeš se i kreneš za normalnim poslovima.

Krivo! Trening nije gotov prije nego što odradiš istezanje, vjerojatno najpodcjenjeniju aktivnost vezanu uz fizički aktivan život.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-11-24T091742.270

Da, potrebno ti je i zagrijavanje i istezanje, kako bi tvoj trening bio potpun. I jedno i drugo ti se vjerojatno ne da i želiš se držati isključivo zacrtanih vježbi, no nisu bez razloga izmislili ovu završnu nadopunu, koja će ti svakako pomoći da izbjegneš neželjene scenarije i nastaviš sa svojim napretkom…

Zašto je toliko bitno svaki put se istezati?

Istezanje je važno, jer njime radimo na gipkosti naših zglobova, a samim time povećavamo raspon vlastitih pokreta, što značajno utječe na rezultate treninga. Naime, što imaš više gipkosti, to ćeš moći izvesti kompleksnije pokrete i više toga postići sa svojim tijelom.

Ova aktivnost također pomaže postizanju ravnoteže između različitih mišića, smanjuje u njima bol i ubrzava oporavak. Istina je, grčevi i upale mišića, kao i istegnuća tetiva manje su vjerojatni uz redovito istezanje.

Uz sve to, istezanje je jako dobro za cjelokupno zdravlje organizma, jer ubrzava protok krvi kroz tijelo, poboljšava koordinaciju te pomaže popuštanju napetosti u leđima, a smanjuje i rizik od ozljeda.

Kako i koje mišiće istezati?

Naravno, treba raditi prije svega na onim mišićima koji se koriste tijekom treninga. Treba ih zagrijati prije samog početka, za što su obično pogodne kardio vježbe, dok tjelovježba završava upravo istezanjem koje obično traje 5 do 10 minuta.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-27T191945.296

Svako istezanje bi trebalo trajati između 15 i 20 sekundi, a ključna stvar je izbjegavati nagle pokrete, dok također ne smiješ ignorirati ni bol koja ti pokazuje da ideš predaleko.

Zapravo, kod istezanja je prije svega bitno fokusirati se na postepeni napredak. Tko nikad nije istezao svoje tijelo, u početku će biti potpuno ukočen i neće moći izvesti ni pola onoga što mogu utrenirani i gipki vršnjaci, no to ne treba zabrinjavati.

S vremenom se osjeća napredak i ne treba ništa forsirati, jer ovo nije dio treninga u kojem se traži maksimalan rezultat, već je cilj tek opustiti mišiće i dati im priliku brže se oporaviti za sljedeće fizičke aktivnosti koje imaš u svom planu.

Tko najčešće izbjegava istezanje, a tko ne?

Mogli bismo reći kako su ljudi koji se bave džogingom najskloniji istezanju nakon treninga, vjerojatno zbog boli u nogama koja je toliko očita da jednostavno osjećaju prirodnu potrebu nešto poduzeti u svezi toga.

Već kod biciklizma i planinarenja mnogi zaboravljaju blagodati istezanja, a posebno je kritično u teretani pri treninzima snage, gdje većina snagatora pospremi utege na svoje mjesto (nekad ni to) i otputi se u svlačionicu, bez ikakve želje olakšati život svojim mišićima.

To naravno nije dobro, jer istezanje bi trebao biti sastavni dio svakog treninga, kao i kvalitetno nadoknađivanje elektrolita, kvalitetnim sportskim dodacima poput našeg CR7 Drivea iz web shopa.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-27T190823.199

U svakom slučaju, pouka ove priče glasi: ako želiš na pravi način raditi na sebi, ništa ne treba prepustiti slučaju, uključujući i istezanje.

A koje mišiće je posebno bitno istezati i koji su najbolji načini kako to napraviti, saznati možeš i u našoj FIT LifeStyle grupi na fejsu, gdje te čeka pregršt korisnih savjeta koje ćeš svakodnevno moći čuti od naših simpatičnih članova!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se