fbpx
5 najboljih savjeta kako vježbati u doba menopauze
Fitness Predloženo Top

5 najboljih savjeta kako vježbati u doba menopauze

Menopauza traži od žene dodatni fokus na fizičku aktivnost. Nema sumnje, redovita tjelovježba može sačuvati dugoročnu vitalnost i povećati energiju, zbog čega donosimo nekoliko savjeta kako trenirati u ovom važnom životnom razdoblju.

Svi se mi mijenjamo s godinama, kako izvana, tako i iznutra. Važno je samo tome se prilagoditi. Upravo prilagodba je nužna ženama u menopauzi, jer radi se o ulasku u životno razdoblje u kojem organizam traži posebnu brigu.

Da, menopauza predstavlja kraj plodnog razdoblja, a obilježavaju je hormonalne promjene. S njom dolaze i druge promjene, prije svega vezane uz metabolizam pa i ponašanje mišića te kostiju.

Zato je baš u menopauzi važnije nego ikad početi brinuti o svom zdravlju. U tome će itekako pomoći redovita tjelovježba. Naime, rad na vlastitom tijelu spriječit će u velikoj mjeri gubitak mišićne mase, tipičan za ovo životno razdoblje. Time će ostati zaštićeni zglobovi i kosti, a i zaustavljeno nakupljanje visceralnih masnih naslaga, onih koje obavijaju unutrašnje organe.

Dakle, fizička aktivnost zlata vrijedi za ženu koja u menopauzi želi zadržati svoju energiju na visokoj razini, a i sačuvati svoje najvažnije dijelove organizma. Zbog toga donosimo nekoliko vrijednih savjeta kako u menopauzi započeti s tjelovježbom, a kako je redovito prakticirati, kako bi promjene koje se možda baš sad događaju unutar tebe prestale imati negativne posljedice na tvoju vitalnost…

Kreni lagano i bez pritiska

U kojoj god da si životnoj dobi, pogreška je silovito navaliti na tjelovježbu. Upravo tako se događaju ozljede, kao i mišićne upale koje će uništiti tvoj entuzijazam.

Ako već godinama nisi vježbala ili tek krećeš u svijet treninga, moraš znati da je najbolje krenuti lagano i staviti si što manji pritisak. Ne očekuj od svojih mišića spektakularne rezultate u prvim mjesecima vježbanja. Važno je samo da se pokreneš i shvatiš da tjelovježba nije nešto što je namijenjeno isključivo sportskim fanaticima.

I da, znaj stati ako se ne osjećaš ugodno. Nema nikakve svrhe forsirati onu vježbu koja ti ne odgovara. Napravi korak unazad, promijeni malo svoj trening i nastavi dalje raditi na sebi.

Stvori dugoročnu rutinu vježbanja

Jednom kad uđeš u menopauzu, tjelovježba nije nešto na što se možeš prisiliti par mjeseci pa zatim imaš pravo stati. Baš suprotno, fizička aktivnost treba tvom organizmu praktički do kraja života, u onoj mjeri u kojoj tvoje tijelo to dozvoljava.

Zato je važno da se navikneš na redovito vježbanje. Neka to postane za tebe ugodna rutina u kojoj ćeš uživati. Istina je, trening može biti sjajan ispušni ventil. Pronađi one vježbe u kojima uživaš i provodi svoj plan tjelovježbe iz tjedna u tjedan, baš kao što redovito pereš zube i tuširaš se.

Fokusiraj se na mišiće

U menopauzi su mišići krucijalni za dugoročnu vitalnost. Oni štite tvoje unutrašnje organe, ali i brinu za tvoje zglobove i kosti. Sarkopenija je pak stanje gubitka mišića, tipično za naše zrele godine. Ti to možeš u velikoj mjeri spriječiti.

Na tebi je naravno prehranu pojačati proteinima te redovitom vježbom ojačati mišićnu jezgru. Čučnjevi, trbušnjaci, iskorak, kao i mrtvo dizanje neke su od vježbi koje mogu očuvati mišiće, a s njima i druge kritične dijelove tvojeg organizma. Bilo da vježbaš u grupi ili samostalno na prostirci kod kuće, već tih nekoliko osnovnih vježbi učinit će mnogo za snagu i čvrstinu tvoje mišićne mase.

Radi na ravnoteži, držanju i izdržljivosti

Redovito vježbanje ne samo što će učvrstiti tvoje mišiće, već će pozitivno djelovati na tvoju ravnotežu pa i na držanje. Da, jačanje mišića leđa itekako će se osjetiti na tvojoj posturi, a koordinacija potrebna za odrađivanje vježbi pomoći će ti da imaš punu kontrolu nad svojim tijelom, čak i u situacijama kad na trenutak ostaneš izvan balansa.

Naravno, nužno je i ponekad malo povećati svoj puls tijekom treninga. To možeš HIIT treningom, kardio vježbama ili ubrzanim tempom odrađivanja vježbi snage. Kako god, time radiš na svojim plućnim i srčanim kapacitetima, bitnima u svakoj životnoj dobi. Izdržljivost pritom raste i čini te vitalnom osobom koja se bez problema do poznih godina može brinuti sama o sebi.

Nauči se opustiti i odmoriti

Uz sve navedeno, u menopauzi je posebno bitno kontrolirati stres. U tome može pomoći meditacija ili molitva, ovisno o pojedincu. Nauči također opustiti svoje ruke i noge, jer one s godinama postanu konstantno zgrčene pod utjecajem modernog stila života.

Ne smijemo zaboraviti niti važnost dobrog i dubokog sna. To je poseban izazov ženama u menopauzi, što zbog naleta vrućine, što zbog drugih nuspojava hormonalnih promjena. No, upravo tjelovježba je ta koja pomaže uspostavljanju hormonalne ravnoteže i olakšava padanje u carstvo snova.

Zato neka fizičko kretanje postane tvoj stil života, jer oni koji vjeruju da osoba s godinama treba što manje protezati mišiće, u krivu su. Baš suprotno. Razumno, ali redovito treniranje osigurava pregršt energije i ugodan život čak i mnogo godina nakon završetka razdoblja tvoje plodnosti.

A ako ti treba pomoć ili inspiracija vezana uz redovitu tjelovježbu, svakako skini našu BudiFit mobilnu aplikaciju. S njom ne samo što dobivaš video demonstraciju stotina različitih vježbi, već i svog osobnog online trenera, profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga. On točno zna koji tip tjelovježbe najbolje odgovara tebi i tvojim potrebama. Za tebe će smišljati konkretne treninge iz tjedna u tjedan.

Što je najvažnije, uz BudiFit aplikaciju napokon možeš vježbati bilo kad i bilo gdje, a u njoj te čekaju i vrijedni savjeti o prehrani, kao i čvrsta mentalna podrška. Zato je skini i iskušaj BESPLATNO 7 dana, jer tako ćeš otvoriti vrata svijeta u kojem trening postaje jednostavan, ugodan i vrlo učinkovit!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se