fbpx
Znakovi rane menopauze i kako se s njima nositi
Predloženo Top Zdravlje

Znakovi rane menopauze i kako se s njima nositi

Menopauza je prirodni ciklus u ženskom životu kojim završava razdoblje plodnosti. Pa iako najčešće stupa u pedesetima, može započeti i puno ranije.

Sve ima svoj početak i kraj. To vrijedi i za plodnost koja kod žena završava ulaskom u menopauzu. Radi se o razdoblju života tijekom kojeg dolazi do brojnih hormonalnih promjena, važnih za ponašanje metabolizma, kao i za skladištenje masnih naslaga.

Menopauza utječe i na raspoloženje, kao i na tjelesnu temperaturu koja počinje oscilirati. Jedna od najgorih nuspojava menopauze je skladištenje visceralne masti među organima, što je puno opasnije od viška na bedrima, stražnjici i samom struku.

Pa iako prosjek kaže da menopauza stupa na snagu oko 51. godine ženskog života, istina je da se to može dogoditi i puno ranije. Naravno, ta velika promjena neće stupiti u tajnosti, bez jasnih simptoma koji pokazuju da razdoblje plodnosti polako završava…

Koji su uzroci rane menopauze?

Menopauza može započeti već početkom četrdesetih godina, što ovisi o nekoliko ključnih faktora. Jedan od njih je genetika, jer sasvim je uobičajeno da se dob prestanka plodnosti prenosi s koljena na koljeno, pod utjecajem sindroma fragilnog X ili nekog drugog genetskog poremećaja.

Može to biti i pod utjecajem defekta kromosoma, što također osoba nosi u sebi još od rođenja. Autoimune bolesti kakvih je sve više među nama dodatni su faktor koji može dovesti do rane menopauze, a dosta toga ovisi i o životnom stilu.

Pa su tako istraživanja pokazala da cigarete imaju negativno djelovanje na hormon estrogen, što može rezultirati ranim gubitkom plodnosti. Znanstvenici kažu da dugogodišnje pušačice obično uđu u menopauzu godinu ili dvije prije žena koje izbjegavaju cigarete.

Koji su simptomi rane menopauze?

Kao što smo već naglasili, menopauza nikad ne dolazi u tajnosti, bez ikakvih jasnih signala da je započela. Najčešći simptomi rane menopauze su neredovita menstruacija, odnosno dužina mjesečnog ciklusa koja je duža ili kraća od uobičajene.

Snažno krvarenje tijekom mjesečnice koje traje više od tjedan dana također može ukazati da dolazi menopauza, kao i vaginalna suhoća, svrbež i nelagoda. Problemi sa spavanjem, učestalo uriniranje uzrokovano stresom i anksioznošću još su neki simptomi koji se mogu povezati s ovom velikom životnom promjenom.

Tu su i česte promjene raspoloženja. Osjećaj depresije, tuge, iritacije i umora se izmjenjuju, a sve se to događa pod utjecajem hormonalnih promjena.

Rana menopauza također donosi i fizičke promjene, a to je najčešće dobivanje na kilaži, kao i nakupljanje masti na području abdomena. Dolazi i do promjene u teksturi, boji i volumenu kose, a i do osjetljivosti dojki.

Koja terapija je nužna u ranoj menopauzi?

Žena kad uoči neke od ovih simptoma, svakako bi trebala posavjetovati se s liječnikom. U slučaju da se zaista radi o ranoj menopauzi, specijalist ginekologije mogao bi prepisati hormonalnu terapiju, kako bi se postigla hormonalna ravnoteža i ublažili simptomi.

Ako ulaziš u menopauzu, bitno je i okružiti se ljudima koji će imati razumijevanja za ono kroz što prolaziš i spremni su biti ti oslonac, čak i u razdobljima kad tvoje promjene u raspoloženju nisu ugodne za okolinu.

Važna je i promjena životnog stila. To znači smanjiti alkohol i cigarete ili ih se potpuno odreći, jer samo će pojačati simptome koje osjećaš, a i nisu dobri za tvoju dugoročnu vitalnost.

Prelazak na uravnoteženu prehranu i prilagođavanje obroka usporenom metabolizmu također je dobar potez u ranoj menopauzi, jer tako ćeš limitirati visceralnu mast i poboljšati cjelokupno zdravlje organizma.

A mnogi nisu svjesni koliko je redovita fizička aktivnost bitna u doba menopauze. Ne samo što uz pomoć redovitih treninga možeš bolje kontrolirati vlastitu tjelesnu težinu, već osiguravaju i rast tvoje energije te pozitivno utječu na raspoloženje, što su najveći problemi pri ulasku u menopauzu.

Što je najbolje, već vrlo jednostavne, a efikasne vježbe imat će fantastičan učinak na ženu koja je u menopauzi. Možeš ih izvoditi bilo kad i bilo gdje, važno je samo da dosljedno provodiš zacrtani plan.

Baš to te čeka uz naš individualizirani coaching program, specijaliziran upravo za žene na ulazu u menopauzu. Radi se o usvajanju novih životnih navika koje pomažu ublažiti ili potpuno anulirati neugodne tjelesne promjene tipične za ovo razdoblje života.

Ne samo što te čekaju vježbe prilagođene tvojim mogućnostima i ciljevima, već i snažna mentalna podrška, kao i vrijedni savjeti o prehrani. Sve to kako bi menopauza prošla puno bezbolnije u odnosu na tvoje vršnjakinje. U svakom slučaju, ako te zanima što smo za tebe pripremili, obavezno se javi i ubrzo dobivaš jasan i konkretan plan rada na vlastitom zdravlju!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se