fbpx
Menopauza i problemi sa spavanjem – kako tome stati na kraj?
Predloženo Top Zdravlje

Menopauza i problemi sa spavanjem – kako tome stati na kraj?

Prijelazno razdoblje iz perimenopauze u menopauzu između ostalog donosi ženama problem s nesanicom. Mnogo je razloga zašto se to događa, a hormonalna aktivnost je samo jedan od njih.

Ulazak u menopauzu je veliki izazov za svaku ženu. Radi se o prijelazu iz razdoblja plodnosti u razdoblje u kojem se aktivnost ženskih hormona maksimalno smanjuje, što značajno utječe na ponašanje organizma.

Jedan od simptoma ulaska u menopauzu je i nesanica. Otprilike dvije trećine žena se muči s problemima sa spavanjem, što se manifestira nemogućnošću provođenja više od pola sata u kontinuiranom snu tijekom noći.

A nedostatak sna utječe na cjelokupnu kvalitetu života svakog od nas. Naime, uzrokuje manjak energije te kvari raspoloženje, s tim da dugoročno može utjecati i na ponašanje krvožilnog sustava, kao i drugih vitalnih sistema u organizmu.

Baš zato je bitno učiniti sve što je u tvojoj moći da što prije dovedeš svoje probleme s nesanicom pod kontrolom. Istina je, pri ulasku u menopauzu nedostatak sna u nekoj mjeri uzrokuju hormoni, no tu su i drugi faktori koje ako dovedeš pod kontrolu mogu donijeti pozitivnu promjenu dok pokušavaš zaspati…

Smanjiti stres i učiniti prostoriju idealnom za spavanje

Uloga estrogena je između ostalog da olakša ženi prelazak u carstvo snova, a u menopauzi njegova razina postaje vrlo niska, što je jedan od glavnih razloga nesanice.

Međutim, oko 40% žena u Hrvatskoj svejedno nema problema sa spavanjem na ulasku u menopauzu, jer na tvoj san utječu i drugi faktori. Jedan od njih je stres. Trebalo bi ga svesti na minimum, što nije jednostavno, jer ulazak u menopauzu je sam po sebi stresan. Dodajmo tome užurbani stil života kojeg svi vodimo i eventualne probleme na poslu pa postaje jasno zašto borba s vlastitim snom postaje tako teška.

Baš zbog toga važno je što prije prihvatiti sebe i promjene koje su se dogodile. Novo razdoblje života može biti uzbudljivo i zanimljivo kao i ono prethodno. Brinuti zbog tjelesnih promjena koje se odvijaju u tijelu dugoročno nema smisla i nužno je pozitivno razmišljati o budućnosti.

Što se stresa na poslu tiče, iskusna osoba mora biti svjesna da živciranje zbog onog što se događa na radnom mjestu ne vodi nikud, pogotovo ako ne radiš za sebe, nego za mjesečnu plaću. Što se pak obiteljske situacije tiče, tu i četrdesetima i pedesetima uvijek ima izazova, no treba ih prihvatiti kao realnost i tražiti konkretna rješenja, a ne se gristi zbog trzavica.

I da, osim stresa i lošeg raspoloženja, problemi s osjetljivošću sna povezani su i s okruženjem u kojem spavaš. Zato ima smisla provjetriti prostoriju i učiniti je ugodnom za spavanje. Nemoj se pretjerano pokrivati, jer znojenje je jedan od simptoma ulaska u menopauzu.

Zamrači prostorije i učini da ti u krevetu bude maksimalno ugodno. Nemoj popiti previše tekućine prije spavanja, jer mjehur također može utjecati na kvalitetu tvog spavanja…

Usvoji zdrave navike i posveti se tjelovježbi

Kvaliteta sna definitivno je povezana i s kvalitetom vremena kojeg provodiš u budnom stanju. Zato smanji alkohol, kofein i nikotin ili ih potpuno izbaci iz života, jer negativno utječu na svoj san.

S druge strane, uravnotežena prehrana bogata mineralima, vitaminima, zdravim mastima, vlaknima i proteinima pozitivno utječe na ponašanje tvog organizma, što će se osjetiti i na njegovom ponašanju dok si u krevetu.

Baš zato je ulazak u menopauzu pravo vrijeme da popraviš svoju prehranu. Ne radi se samo o borbi protiv masnih naslaga na području trbuha, tipičnima za menopauzu, već i o tvojoj dugoročnoj vitalnosti.

Pri prelasku na zdrave navike itekako pomaže i redovita tjelovježba. Ono što ti treba svakako su jednostavne, a efikasne vježbe koje u isto vrijeme troše kalorije, učvršćuju mišiće, štite zdravlje kostiju i dovode tvoj metabolizam pod kontrolu.

Zato ima smisla kontroli stresa i zdravim obrocima dodati još i redovite treninge. Oni ne moraju biti duži od pola sata i ne moraju biti žestokog intenziteta. Važno je samo pokrenuti se, jer pokretanje mišića izbacuje napetost iz tvog tijela i olakšava odlazak u san, pod uvjetom da baš ne treniraš odmah prije spavanja.

Dakle, postoje rješenja koja ti mogu olakšati svakodnevicu. Čak i ako si na ulazu u menopauzu, a nemaš baš nikakvog iskustva s fitnesom i nutricionizmom, situacija i dalje nije izgubljena. Tada nije loša odluka potražiti stručno vodstvo. Naime, uz pravi coaching program problemi s kojima se trenutno nosiš mogu postati itekako podnošljivi, a tvoje noći u krevetu sasvim ugodne.

Baš takav program te čeka kod nas, specijaliziran za žene na ulazu u menopauzu. Radi se o usvajanju životnih navika koje pomažu ublažiti ili potpuno anulirati neugodne tjelesne i mentalne promjene, tipične za ovo razdoblje života.

Vježbe prilagođene tebi i tvojim mogućnostima, snažna mentalna podrška, vrijedni savjeti o prehrani. To je ono što ti možemo ponuditi, s ciljem da ulazak u menopauzu prestane biti nepodnošljiv uteg u tvom životu. Pa ako te zanima što smo za tebe pripremili, obavezno se javi. Za tebe imamo jasan i konkretan plan rada na vlastitom zdravlju!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se