fbpx
Stvari koje bi žene voljele da muškarci znaju o menopauzi
Lifestyle Predloženo Top

Stvari koje bi žene voljele da muškarci znaju o menopauzi

Menopauza je velika promjena u životu žene, a sve vezano uz nju najčešće izaziva nerazumijevanje, pogotovo kod muškaraca. Evo nekoliko stvari koje bi partneri i članovi obitelji definitivno trebali uzeti u obzir, jednom kad žena uđe u ovu prirodnu fazu života.

Život se sastoji od konstantnih promjena. Naš um se mijenja s iskustvom, a iz godine u godinu doživljavamo i fizičke promjene, pod utjecajem različitih faktora.

A jedna od najvećih promjena u životu žene definitivno je ulazak u menopauzu. Riječ je o prirodnoj pojavi koju ne može izbjeći baš niti jedna pripadnica ženskog spola, a manifestira se završetkom menstrualnog ciklusa te samim time i krajem plodnosti.

Međutim, menopauza je puno više od izostanka mjesečnice te nemogućnosti pravljenja djece. Baš zato žene koje u nju uđu doživljavaju nerazumijevanje svoje okoline. Pogotovo te promjene ne mogu shvatiti muškarci, što nije iznenađenje, jer njihovi reproduktivni organi, kao i hormoni se sasvim drukčije ponašaju.

A žene bi svakako voljele da muškarci bolje razumiju fenomen menopauze. Baš zato izdvajamo nekoliko činjenica koje ljudi koji nikad nisu iskusili ništa slično teško mogu razumjeti, bez da se educiraju o ovoj prirodnoj pojavi…

Nije jednostavna i ne događa se preko noći

Menopauza kao završetak menstrualnog ciklusa nikad se ne događa iznenada, bez brojnih promjena koje k njoj vode kroz niz godina. Naime, mjesečni ciklus se postepeno počinje smanjivati još tamo od dvadesete godine, a zatim u četrdesetima slijedi perimenopauza, kao prijelazno razdoblje.

U perimenopauzi se funkcija jajnika polako gasi, kroz razdoblje od 5 do 10 godina. Tada nastupaju različite hormonalne promjene, ali i nepravilni menstrualni ciklusi. Mogu biti dugi samo 10 dana, ali i četiri mjeseca, što unosi dodatnu nesigurnost i neizvjesnost u život žene.

Jednom kad nastupi menopauza, to je tek nastavak promjena koje se događaju u tijelu, odnosno njihova završna faza. Istina je da svaka žena drukčije prolazi kroz menopauzu i neke se s promjenama lakše nose, a neke teže.

I dok se u očima muškarca čini da je menopauza olakšanje za ženu, zato što se napokon riješila menstrualnih bolova i svega što ide s mjesečnicom, u praksi to baš i nije tako jednostavno. Uostalom, PMS iliti predmenstrualni sidrom neće u potpunosti nestati. Dapače, katkad će se ženi činiti kao da je ostao u njezinom životu za stalno…

Fizičke promjene i potreba za većom brigom

Muškarci također nisu svjesni da hormonalne promjene u menopauzi izazivaju drukčije ponašanje ženskog tijela. Pa će tako doći do skladištenja masnih naslaga na području trbuha, čak i kod onih koje su cijeli život uspješno održavale svoju liniju. Težina tijela premješta se također s jednih područja na druga, što mijenja ženski oblik.

Dobivanje težine u području trbuha nije jedina novost u životu žene, jer usput se javljaju valunge, crvenilo u obrazima, glavobolja, vaginalna suhoća pa i emocionalne krize. Sve je to rezultat velikih hormonalnih promjena u tijelu, ali i mentalnog stresa koji izaziva izlazak iz reproduktivne faze života.

Uz sve to, usporava se metabolizam, što znači da postaje puno lakše nabaciti dodatne kilograme. To naravno utječe na fizički izgled, no puno je veći problem što masne naslage mogu naštetiti zdravlju, prije svega krvožilnog sustava, a onda i mišića, kostiju, zglobova kao i probavnih organa.

Uglavnom, jednom kad uđe u menopauzu žena od muškarca treba podršku i razumijevanje. To može dobiti samo ako muškarac shvati što se zaista događa u njezinom tijelu, zbog čega svakako vrijedi izdvojiti vrijeme i malo se educirati o svemu vezanom uz ovu fazu ženskog života.

A jednom kad uđe u menopauzu, ženi prije svega treba podrška po pitanju promjena životnih navika. To je ono u čemu njihovi partneri često podbacuju i predstavljaju nepotrebni uteg. Naime, sputavaju ih pri prelasku na uravnoteženu prehranu i redovitu tjelovježbu, prijeko potrebne za održavanje pod kontrolom cjelokupnog zdravlja organizma tijekom menopauze.

Srećom, čak i ako okolina ne razumije promjene kroz koje žena prolazi, svejedno danas može dobiti podršku kakvu zaslužuje. Baš to dolazi uz naš individualizirani coaching program koji ima samo jedan cilj: prilagoditi životne navike tjelesnim promjenama tipičnima za menopauzu.

To znači da uz naš program dobivaš pomoć pri prilagodbi prehrane sporijem metabolizmu, a usto ti poklanjamo i formulu kako jednostavnim, a efikasnim vježbama držati vlastito zdravlje pod kontrolom.

Zato ne dopusti da menopauza postane teret u tvom životu, već prijeđi uz našu pomoć na režim tjelovježbe i prehrane koji će ti učiniti svakodnevicu vrlo ugodnom. Ako te zanima kako, prijavi se i saznaj što te sve čeka!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se