fbpx
Je li zaista dobra ideja jesti slatko u perimenopauzi?
Predloženo Top Zdravlje

Je li zaista dobra ideja jesti slatko u perimenopauzi?

Iako hormonalne promjene u perimenopauzi mogu povećati želju za unosom šećera u tijelo, istina je da pretjerano uživanje u čokoladi, sladoledu i slasticama u ovom razdoblju života može biti štetno za organizam.

Perimenopauza je prijelazno razdoblje u životu žene, kada polako počinje gašanje funkcije jajnika, a samim time približava se i kraj plodnosti.

Radi se o razdoblju koje može trajati od 5 do 10 godina i uvod je u menopauzu. Pritom dolazi do značajnih hormonalnih promjena koje utječu na psihu, ali i na fizički izgled žene. Pa će tako razina estrogena i progesterona pasti, što ima svoje posljedice.

Među posljedicama je spuštanje razine serotonina u mozgu, hormona zaduženog za dobro raspoloženje. Usko povezan s proizvodnjom estrogena, serotinin je izuzetno bitan da bismo se osjećali pozitivno i optimistično, a jednom kad ga ponestane mogu nastupiti depresija i anksioznost.

Baš zbog toga tijekom perimenopauze mnoge žene posežu za slasticama, kako bi popravile svoje raspoloženje. No, u praksi se pokazuje ovaj potez kontraproduktivan, zbog čega trebaš dobro razmisliti prije nego što posegneš za kanticom sladoleda ili velikom čokoladom…

Loše za krvožilni sustav i borbu protiv upala

Pretjerivanje sa slasticama u perimenopauzi ima različite negativne posljedice. Kao prvo, može doći do inzulinske rezistencije, odnosno kroničnog podizanja razine šećera u krvi na opasnu razinu, pod utjecajem hormonalnih promjena. Posljedica toga je dijabetes tipa 2, a može doći i do srčanih problema.

Tijekom perimenopauze žensko tijelo također je sklonije upalama nego u prošlosti. Baš ti šećeri koje unosiš dodatno rasplamsavaju upale, što može dovesti do oštećenja krvnih žila.

This image has an empty alt attribute; its file name is Bez-naslova-Prica-na-Instagramu-Objava-na-Facebooku-Pejzaz-2.png

Uz sve to, industrijski obrađena hrana bogata šećerom neće pozitivno utjecati na tvoj san, što je još jedan problem koji se javlja u perimenopauzi. Gotovo polovina žena u ovoj fazi života ima problema sa spavanjem, a hrana koja taj problem potencira samo će pogoršati situaciju…

Utječe na liniju, a zapravo ne popravlja raspoloženje

Osim što šećer u perimenopauzi ima loš utjecaj na krvožilni sustav, kao i na protuupalne mehanizme unutar organizma, istina je da lakše dovodi do debljanja nego u ranijim fazama života.

Naime, pod utjecajem hormona žena počinje nakupljati masne naslage na područjima na kojima se to prije nije događalo. Govorimo prije svega o trbušnoj šupljini, gdje se počinje skladištiti visceralna mast, puno opasnija za organe od “šlaufova” oko struka te masti na bedrima i stražnjici.

Visceralnu mast teže je otopiti od obične, a nikako ne pomaže usporavanje metabolizma koje je sasvim normalno s godinama, kada tijelo smanjuje potrošnju energije, čime otežava održavanje linije.

A primarna svrha trpanja u sebe šećera u perimenopauzi, poboljšavanje raspoloženja, zapravo uopće ne funkcionira. Naime, prvotni skok šećera u krvi možda će nakratko popraviti situaciju, no kad glukoza krene sa svojim oscilacijama uslijedit će pad raspoloženja u još dublju negativu, što samo produbljuje kronični osjećaj depresije.

Okreni se zdravoj hrani i tjelovježbi

Ako si u perimenopauzi i moraš se nositi s hormonalnim promjenama koje utječu na tvoju svakodnevicu, postoji bolje rješenje od posezanja za slatkim.

Naime, to je razdoblje života kada je važnije nego ikad tijelu dati hranu bogatu vitaminima, mineralima, vlaknima, proteinima i zdravim mastima. Time ćeš dići svoju energiju u nebo, poboljšati san i pozitivno utjecati na svoje raspoloženje.

Zdrava hrana dat će ti perfektnu podlogu za držanje opasne visceralne masti pod kontrolom, a onda još to samo trebaš poduprijeti s jednostavnom, a efikasnom tjelovježbom. Dovoljno će biti tek prihvatiti aktivan život i redovito se kretati, uz dva do tri treninga tjedno, ne duža od sat vremena.

To je najbolja kombinacija za kvalitetan život u doba perimenopauze, a svakako i dobar temelj za lakši prolazak kroz menopauzu, u kojoj slijede daljnje promjene i novi životni izazovi.

A ako ne znaš kako osmisliti jelovnik koji će ti pomoći održati vlastito zdravlje u doba perimenopauze, niti imaš ikakvog znanja o fitnessu, tada svakako razmisli o individualnom coaching programu, osmišljenom za žene tvoje dobi.

Baš takav program te čeka kod nas, specijaliziran upravo za žene na ulazu u menopauzu. Radi se o usvajanju životnih navika koje pomažu ublažiti ili potpuno anulirati neugodne tjelesne i mentalne promjene, tipične za ovo razdoblje života.

Vježbe prilagođene tebi i tvojim mogućnostima, snažna mentalna podrška, vrijedni savjeti o prehrani. To je ono što ti možemo ponuditi, s ciljem da perimenopauza prođe puno bezbolnije u odnosu na tvoje vršnjakinje. U svakom slučaju, ako te zanima što smo za tebe pripremili, obavezno se javi i ubrzo dobivaš jasan i konkretan plan rada na vlastitom zdravlju!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se