Zašto je važno spavanje i kako ga poboljšati?

Informativni

Zašto je važno spavanje i kako ga poboljšati?

Tijekom spavanja tijelo prolazi kroz različite faze koje pomažu regeneraciji tijela i vraćaju nam mentalnu svježinu. Zato je važno pronaći način kako na vrijeme utonuti u san i provesti u njemu barem 7 sati.

Spavanje je podcijenjena aktivnost. Neki misle da se radi o gubljenju vremena, no zapravo je riječ o nužnom odmoru za opstanak organizma. Bez sna je nemoguće normalno funkcionirati, zbog čega svatko od nas treba pridati veliku pažnju upravo svojim navikama vezanima uz spavanje.

No, živimo u užurbano vrijeme kad je vrlo teško umiriti um i utonuti u carstvo snova. Što zbog stresa i tjeskobe, što zbog uzbuđenja i različitih distrakcija mnogima je velik problem utonuti u san i tamo ostati sve do jutra.

Istraživanja pokazuju da čak dvije trećine stanovnika u Hrvatskoj ima određene probleme sa spavanjem, a više od pola ih se budi nedovoljno regenerirano, s osjećajem pospanosti koji se proteže kroz cijelo jutro.

Srećom, to je scenarij koji je moguće izbjeći, pod uvjetom da povučeš prave poteze. Nema sumnje, spavanje zaslužuje našu pažnju, a mi zato donosimo nekoliko ključnih savjeta koji će ga drastično poboljšati…

Kroz koje faze prolazimo i koliko sati sna nam je potrebno?

Spavanje ima svoj ciklus. Sastoji se od pet faza, od kojih je najvažnija ona koja se naziva REM (eng. “Rapid Eye Movement”). Ta faza se javlja 90 do 120 minuta nakon padanja u san, kada dolazi do brzog pomicanja očiju, a podiže se i krvni tlak. Mozak pak ubrzano procesuira informacije, što je bitno radi memorije i kognitivne sposobnosti. Tu najčešće počinjemo i sanjati, a prolazak kroz ovu fazu donosi prijeko potrebnu svježinu ujutro.

U preostalim fazama izmjenjuju se lagani i duboki san, s različitim utjecajem na ponašanje tijela, od umirivanja svih funkcija do vrlo aktivnog rada mozga i ostalih vitalnih organa.

Kako bi organizam prošao kroz sve faze sna vjeruje se da je potrebno provesti barem 7 sati u carstvu snova. Za mlađe od 18 godina spavanje može trajati i duže, što posebno vrijedi za bebe do tri mjeseca, za koje je optimalno 14 do 17 sati spavanja dnevno.

Koje su posljedice lošeg spavanja?

Nedostatak sna ozbiljan je zdravstveni problem, pogotovo ako se pretvori u insomniju, bolest koja gotovo u potpunosti onemogućuje spavanje.

Među posljedice nedovoljnog spavanja spadaju depresija, anksioznost i loše raspoloženje, ali i slabljenje imunološkog sustava. Neprospavana noć može uzrokovati umor i pospanost, a negativno utječe i na memoriju te koncentraciju.

Umor i loše motoričke funkcije također može uzrokovati upravo neispavanost, a manjak sna dovodi i do debljanja. Visok tlak, inzulinska rezistencija pa i bolesti srca mogu biti povezane s nedovoljno spavanja. Smanjuje i našu dugovječnost, iako nam se čini da imamo više od života, jer manje vremena provodimo u snu…

Kako poboljšati kvalitetu svog sna uz Herbalife Night Mood?

Da bi tijelo dobilo prijeko potrebno regeneraciju, nužnu za pravilno funkcioniranje mozga, mišića i krvožilnog sustava, potrebno je imati zdrave navike spavanja.

Stručnjaci smatraju da je najbolja praksa ići uvijek u isto vrijeme u krevet, kako bi se organizam navikao na dnevni ciklus aktivnosti i odmora. Zdrava prehrana, pogotovo u večernjim satima definitivno pomaže, a lakši odlazak u san garantira i redovita tjelovježba pa i meditacija.

No, u današnje vrijeme sve to ponekad nije dovoljno. Previše je distrakcija oko nas, što maksimalno otežava odlazak na spavanje. Dodajmo tome adrenalin na kojem živimo, uz koji je nemoguće utonuti u san da postane jasno da je postizanje zdravih navika spavanja postalo veći izazov nego ikad prije.

Srećom, postoje i dodaci prehrani koji će stvari vratiti na svoje mjesto već nakon tjedan dana. Tu posebno vrijedi izdvojiti Herbalife Night Mode, prirodni napitak koji znanstveno dokazano pomaže kao podrška kvaliteti sna.

Ekstrakt šafrana na kojem je Night Mode baziran zaslužan je za njegovo uspješno djelovanje. Ne samo što poboljšava san i raspoloženje, već pozitivno utječe i na živčani sustav, kao i na mentalnu svježinu. Bilo da tražiš bolje poslovne rezultate ili samo želiš zdraviji stil života, ovo je dodatak prehrani koji ti definitivno može pomoći.

Klinička istraživanja potvrdila su da ekstrakt šafrana povećava razinu melatonina u večernjim satima, što je i tajna uspjeha ovog proizvoda. Pije se sat vremena prije odlaska na spavanje, što je dovoljno vremena da se pripremiš za odlazak u krevet. Što je najbolje, već jedna mjerica od 6 grama dnevno sasvim je dovoljna da kroz sljedećih 28 dana osjetiš značajan napredak po pitanju vlastitog spavanja!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPregled proizvoda