Zašto su proteini toliko bitni za izgradnju tijela i tvoj imunitet?

Informativni

Zašto su proteini toliko bitni za izgradnju tijela i tvoj imunitet?

Hrvatska prehrana danas zanemaruje važnost unosa kvalitetnih bjelančevina u tijelo, kojima nije jedina uloga ojačati mišiće, već i izgradnja brojnih različitih tkiva unutar organizma, čime ojačavaš i svoj imunitet…

Znamo da ljudsko tijelo treba različite mikro i makro nutrijente, od kojih niti jedan ne smije biti zanemaren. No, pridavanje pažnje unosu proteina treba ipak biti tvoj prioritet, jer riječ je o gradivnom elementu koji organizam ne može vlastitim snagama proizvesti.

Da, iz bjelančevina dobivamo aminokiseline, njih 21, a od toga 9 možemo tijelu dati isključivo putem prehrane (fenilalanin, valin, treonin, triptofan, metionin, leucin, izoleucin, lizin, histidin). Što sve izgrađuju aminokiseline? Naravno, mišiće, ali i tkivo želuca, plućne alveole, debelo i tanko crijevo, epidermu kože, kao i stanice kostiju, za što postoji relativno česta potreba.

Što se događa kada tijelu nedostaje bjelančevina? Tada ih uzima iz mišića kako bi nastavio graditi one sustave nužne za preživljavanje, a ako ih ne nađe niti tamo, uzima ih iz različitih organa, što može biti posebno opasno.

Dakle, nedostatak proteina može imati za posljedicu smanjenje mišićne mase, ali i problem s izgradnjom tkiva na različitim dijelovima organizma. Zato je nužno paziti što unosimo u tijelo i nikad ne zanemarivati bjelančevine, kojima mnoge namirnice popularne u domaćoj kuhinji nažalost ne obiluju…

Kako treba izgledati uravnotežena prehrana?

Ne, tvoja prehrana ne treba se sastojati od stopostotnog unosa proteina. Ni blizu. Tijelu su potrebni i drugi makronutrijenti i zato se smatra da je idealan omjer 40% ugljikohidrata, 30% masti i 30% proteina.

Dodaj tome još sve bitne vitamine i minerale, 25 grama dnevnog unosa vlakana, omega-3 masne kiseline, mnogo kvalitetnog sna i redovitu tjelovježbu. Tada imaš sve što je potrebno da pucaš od energije i osjećaš se fantastično.

No, upravo proteine rijetko unosimo u traženoj količini, pogotovo ne za doručak. A riječ je o ključnom nutrijentu čak i za imunološki sustav, jer aminokiseline su te koje izgrađuju na kvalitetan način crijeva, gdje se vodi glavna bitka za tvoje zdravlje.

Vjeruje se da bi tvoj svaki obrok trebao sadržavati oko 30 grama proteina, a unos bjelančevina ne bi smio biti manji od 25% ukupnog unosa, ovisno o količini tvog fizičkog kretanja.

Zanimljivo, upravo tjelovježba pomaže lakšem i bržem sintetiziranju proteina, odnosno pretvaranju u aminokiseline koje zatim postaju spremne na kvalitetan način izgrađivati tijelo. Zato je važno redovito trenirati i kvalitetno se hraniti, unošenjem proteina kroz redovite obroke i dodatke prehrani…

Sojin protein je najkompletniji biljni protein

Dakle, sada kada znaš koliko je važan protein za izgradnju tijela, na tebi je da odlučiš kako povećati njegov unos na razinu koja će tvom organizmu osigurati normalno funkcioniranje, a mišićima kvalitetnu izgradnju.

Moraš znati da postoje mesni i biljni izvori proteina, a izbor će ovisiti o tvom svjetonazoru, kao i kvaliteti koju tražiš. Svakako se preporučuje riba, puretina i piletina, a bjelančevine ćeš pronaći i u grašku, kvinoji te chia sjemenkama.

No, najkompletniji biljni protein svakako je onaj iz soje, koje je po mišljenju mnogih stručnjaka budućnost unosa bjelančevina. Baš takav protein naći ćeš u našem Formula 1 šejku, a i puno više od toga. Naime, sastav ovog zamjenskog obroka je uravnotežen (40% ugljikohidrata, 30% masti, 30% visokokvalitetnih proteina), zbog čega tvoja energija raste u nebo, unatoč tome što unosiš u sebe samo dvjestotinjak kalorija po porciji, što je pogodno i za one koji su na dijeti.

Formula 1 u sebi ima i 13 različitih minerala i 12 vitamina, kao i biljna vlakna, pa možemo reći da se radi o obroku koji zaista sadrži sve što organizmu treba. Preporučuje ga se konzumirati za doručak, a ako osjećaš da tvoj dnevni unos proteina treba dodatni impuls, tu je Herbalife mješavina za proteinski napitak, također bazirana na izolatu soje.

Dakle, unos bjelančevina ono je što je u ovom trenutku problematično u prehrani našeg podneblja, a sa starenjem se još povećava potreba za proteinima, kako bi mišićna masa ostala netaknuta.

Zato svakako iskušaj Formulu 1 i Herbalife mješavinu za proteinski napitak. Nema sumnje, osjetit ćeš ubrzo ogromnu razliku, kako u razini energije, tako i u načinu na koji funkcionira tvoje tijelo…

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPregled proizvoda