fbpx
Zdrave kuhinje koje se isplati iskušati dok pokušavaš smršaviti!
Top Zdrava prehrana

Zdrave kuhinje koje se isplati iskušati dok pokušavaš smršaviti!

O podneblju u kojem smo se rodili mnogo ovisi koliko se lako dokopati zdrave i nutritivno bogate hrane. Srećom, u današnje vrijeme možemo uživati u različitim nacionalnim kuhinjama gdje god živimo, a izdvajamo one koje su posebno pogodne dok si u fazi mršavljenja…

Prehrana je baza uspjeha svake kvalitetne izgradnje tijela, a puno je lakše postići željene ciljeve ako te od malih nogu hrane zdravom i nutritivno bogatom hranom.

Nažalost, to baš nije slučaj u Hrvatskoj, barem ne u kontinentalnom dijelu, gdje su prazne kalorije pekarskih proizvoda svima drage, a tu je još pregršt specijaliteta krcatih kalorijama, koji se redovito nalaze kao dio jelovnika svake obitelji.

No, jedna od sjajnih nuspojava globalizacije svakako je ispreplitanje različitih nacionalnih i regionalnih kuhinja, što rezultira brojnim restoranima i fast food kioscima koji prodaju specijalitete iz različitih dijelova svijeta, dok se mnogo toga može nabaviti i u supermarketu.

Neke kuhinje izrazito su zdrave i osiguravaju nutritivno bogate obroke, od kojih izdvajamo najpogodnije za efikasnu prehranu, dok si u svojoj fazi mršavljenja…

Tajlandska kuhinja

Tko ode u Tajland i uspije se udebljati, mora da je kupovao čokoladice u Seven Eleven trgovini po cijeni od jedne do dvije kune, umjesto da uživa isključivo u domaćim tradicionalnim specijalitetima!

Nema sumnje, tajlandska kuhinja jedna je od najzdravijih na svijetu. Bazirana je na riži, zelenom kariju, piletini, plodovima mora i pregršt povrća, a ako se nađete na jugoistoku Azije, obavezno uživajte i u tamošnjem voću, poput papaje, mange, ananasa i lubenica, dostupnih na svakom koraku.

Tajlandska obroci daju tvom tijelu brojne različite minerale i vitamine, a imaju i pregršt vlakana što će se brzo osjetiti na tvojoj probavi. U Zagrebu restorani koji poslužuju jela iz Tajlanda već su postali hit pa se svakako isplati povremeno se počastiti ovakvim hranjivim obrokom, dok pokušavaš postići kalorijski deficit…

Mediteranska kuhinja

Tako blizu, a tako daleko! To se može reći za mediteransku kuhinju i dvije trećine hrvatskih građana, koji se bore s pretilošću.

Iako je Hrvatska na Mediteranu, premalo ljudi koristi blagodati jedne od najzdravijih kuhinja svijeta. Riječ je o obrocima koji se baziraju na podosta ribe, plodova mora, voću i povrću, s ekstra djevičanskim maslinovim uljem kao posebnim dodatkom.

Miješane salate, puno rajčice i ponešto zdravih verzija sira također spadaju u mediteranski tip prehrane, koji je dostupan zaista svakome u Hrvatskoj. Što je najbolje, nije potrebno ići u restoran da biste uživali u hranjivim specijalitetima kakvima su se davnih dana hranili naši preci na Mediteranu…

Japanska kuhinja

Japan ima najveću prosječnu očekivanu dob stanovnika, što dovoljno govori o prehrani s Dalekog Istoka, a odlična je vijest da su japanski specijaliteti danas dostupni u mnogim restoranima i fast food kioscima u Hrvatskoj.

Bilo da se radi o sushiju, ramenu, okruglicama ili prženoj riži s povrćem, zna se da je japanska kuhinja bogata omega-3 masnim kiselinama, ključnima za normalno funkcioniranje različitih organskih sustava u tvom tijelu.

Fermentirana soja još je jedno jelo koje dolazi iz Japana, a odlično je za rad tvojih crijeva, dok će se ostatak japanskih jela pobrinuti za traženi dnevni unos različitih vitamina i minerala, uz osjećaj sitosti i ne tako veliku kalorijsku vrijednost onog što pojedeš. Zbog toga se svakako isplati povremeno ubaciti japanski tip hrane u svoj plan prehrane, dok si u fazi rada na svom tijelu…

Meksička kuhinja

Iako su neki meksički specijaliteti pretjerano krcati vrhnjem, tradicionalna hrana iz srednje Amerike zapravo je izuzetno nutritivno bogata i nećeš pogriješiti ako si povremeno priuštiš pokoji meksički obrok.

Meksička hrana bogata je grahoricama, kukuruzom, rajčicom i čilijem, a tu je i avokado, jedna od najzdravijih namirnica na koje možeš naletjeti.

Rezultat toga prehrana je bogata magnezijem, željezom, kalijem i cinkom, a na tebi je samo birati tradicionalna meksička jela, a ne ona amerikanizirana, puna sira i različitih industrijski obrađenih krema.

Meksičkih restorana definitivno ima u Hrvatskoj pregršt, a neke specijalitete moguće je spraviti i namirnicama iz supermarketa. Isto vrijedi i za druge zdrave kuhinje, u koje svakako još možemo ubrojiti libanonsku, korejsku, indijsku i francusku.

No, hrvatska prehrana također može biti zdrava i nutritivno bogata, ako biraš prave namirnice i znaš što radiš, dok slažeš svoj plan prehrane. A ako se unatoč tome vrtiš u krug i nikako da pronađeš formulu kako pravilnom ishranom i fizičkim kretanjem izgubiti neželjene kilograme, onda je najbolja odluka potražiti stručnu pomoć, od nekog tko ima nutricionizam i fitnes u malom prstu.

Treba ti netko tko će znati kako te motivirati, ali ti dati i konkretan jelovnik, kao i plan vježbi, prilagođen tvojim ciljevima i karakteristikama. Dakle, treba ti netko poput mene, tko jedva čeka pomoći ti poboljšati kvalitetu tvoje svakodnevice.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Pretplati se jednostavnim klikom na moj Newsletter i dobivati ćeš redovito dragocjene i korisne informacije vezane uz održavanje FIT forme i njegovanje zdravih životnih navika, jer ponekad mali korak te dovodi do velikih rezultata.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se