fbpx
5 strategija kako unaprijediti zdravlje crijeva i probavnog trakta!
Predloženo Top Zdravlje

5 strategija kako unaprijediti zdravlje crijeva i probavnog trakta!

Zdravlje probavnog trakta iznimno je bitno za funkcioniranje cjelokupnog organizma. Donosimo nekoliko strategija koje će učiniti da ovaj osjetljivi dio tijela ponovo proradi kako treba!

Nadutost, plinovi, proljev, bolovi u donjem dijelu trbuha. Sve su to simptomi probavnog trakta koji ne funkcionira kako treba. Doduše, nema osobe koja nije iskusila u životu ove tegobe. Ne mora to biti ništa strašno ako se dogodi s vremena na vrijeme. Međutim, ako to postane kronično stanje u tvojim crijevima, tada definitivno nešto moraš poduzeti.

Mnogi nisu svjesni da o zdravlju crijeva ovisi zdravlje cjelokupnog organizma. Mikroorganizmi koji se nalaze u završnim dijelovima tvog probavnog trakta mogu biti štetni, ali i vrlo korisni. Naime, upravo se u crijevima proizvode vitamini K i B, a stvaraju i masne kiseline kratkih lanaca, važne za imunitet, kao i za tjelesni odgovor na stres.

Upalni procesi u tijelu povezani su upravo s ponašanjem crijeva, a o njihovom radu ovisi i čišćenje organizma. Zato zdravlje crijeva treba shvatiti itekako ozbiljno, a ovo su neke od strategija koje mogu pomoći…

Što bolje sažvači hranu

Prvi savjet sasvim je jednostavan. Iako nam se svima uvijek nekud žuri, svejedno se isplati uzeti vremena za pedantno žvakanje hrane. Naime, nesažvakani komadi hrane teško se probavljaju i mogu izazvati nadutost.

Detaljno žvakanje hrane definitivno će olakšati život enzimima u tvojim crijevima, a olakšat će ti i održavanje detaljne težine. Istina je, glad se kasnije javlja ako dobro sve sažvačeš i time dopustiš da tvoje okusne bradavice osjete sve sokove koji su u hrani.

Što više voća i povrća u prehrani

Da bi dobre bakterije pobijedile one loše u tvojim crijevima, potrebna im je pomoć tvoje prehrane. Tu važnu ulogu može odigrati voće i povrće, jer osigurat će organizmu fitonutrijente. U pitanju su tvari koje uz pomoć crijevnih bakterija postaju antioksidansi i imaju protuupalno djelovanje na staničnoj razini.

Nema sumnje, za razliku od praznih kalorija iz slastica i fast fooda, voće i povrće puno se lakše probavlja i daje različite hranjive tvari tijelu. To će dugoročno popraviti stanje u crijevima, po pitanju nadutosti, zatvora i plinova.

Crijevima trebaju biljna vlakna

Da bi se crijeva pošteno očistila i tako tijelu osigurala zdravlje, tvoja prehrana mora biti bogata biljnim vlaknima. Njih ćeš dobiti u već spomenutom voću i povrću, ali i u cjelovitim žitaricama. Zato ako već jedeš kruh i rižu, pobrini se da budu integralni.

Postoje i dodaci prehrani koji osiguravaju vlakna tvojim crijevima. No, već uravnotežena prehrana bazirana na zdravim namirnicama može biti sasvim dovoljna da tvoj probavni trakt proradi kako treba i očisti se na pravi način…

Manje antibiotika, više probiotika

Antibiotici spašavaju živote. Bez njih bi stopa smrtnosti bila puno viša u današnje vrijeme. No, istina je da također negativno utječu na ponašanje tvog mikrobioma. Baš ovaj tip lijekova uzrokuje dominaciju loših bakterija nad dobrima u crijevima.

Zato ako ne moraš, nemoj konzumirati antibiotike. S druge strane, tu su probiotici koji imaju sasvim suprotno djelovanje. Oni dovode do dominacije dobrih nad lošim bakterijama. S njima možeš kompenzirati negativnu situaciju nastalu zbog korištenja antibiotika. Ima ih smisla konzumirati čak i ako ne piješ antibiotike, dok god probava ne funkcionira kako treba.

Fizička aktivnost poboljšava rad crijeva

Za kraj, treba naglasiti da aktivan životni stil itekako paše tvojem probavnom traktu. Redovita tjelovježba ne samo što pozitivno djeluje da plućne i srčane kapacitete, već će aktivirati i dijelove živčanog sustava zadužene za pokretanje ključnih mehanizama za pravilan rad tvojih crijeva.

Baš zato osoba koja redovito vježba ima manje problema s neredovitošću stolice. Ako to sve kombiniraš s uravnoteženom prehranom, bogatom vlaknima, mineralima i vitaminima, tada definitivno imaš snažnu podlogu za značajan napredak po pitanju zdravlja vlastite probave.

U svakom slučaju, crijeva ne treba podcjenjivati i na njihovom funkcioniranju treba raditi. Naši savjeti u tome mogu pomoći, no neki ozbiljniji simptomi, poput krvi u stolici definitivno traže pomoć liječnika pa ga svakako kontaktiraj ako se loše osjećaš ili vidiš nešto zabrinjavajuće.

A ako želiš još vrijednih savjeta koji će ti pomoći da dovedeš u red svoju tjelesnu težinu i probavu, tada se svakako prijavi na naš BudiFit newsletter. Time osiguravaš da na adresu tvoje elektronske pošte svakog tjedna stižu informacije koje mogu značajno poboljšati kvalitetu tvoje svakodnevice!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se