Injury

3 znaka da morate usporiti s fitnesom

171

Prošli tjedan sam vam dala nekoliko savjeta kako povećati intenzitet treninga. Kao što je važno postupno unapređivati vježbe da bi napredovali, jednako je važno znati kada treba usporiti. Ponekad je potrebno rasteretiti trening da bi tijelu dali vremena za oporavak. To će pomoći u sprečavanju ozljeda i omogućiti tijelu da se prilagodi.

Naročito je važno shvatiti da u fitnesu više nije uvijek bolje, pogotovo ako želite ostati zdravi i napredovati u stvaranju tijela iz snova. Previše vježbanja može biti teško za tijelo isto kao što i premalo vježbanja neće dati nikakve rezultate.  Pronalazak dobre ravnoteže je ključ u ostvarenju vaših ciljeva. To znači da ponekad morate usporiti rutinu.

Mnogi me pitaju: “Kako ću znati da je vrijeme za odmor od moje fitness rutine?” Često čujem i “kako da si olakšam rutinu a da to ne utječe na rezultate?” Pogledajte neke savjete koji će vam pomoći shvatiti kada je vrijeme da usporite ili ublažite trening.

3 znaka da morate usporiti

Uteg je pretežak

Mnogi će odabrati utege koji su preteški za njihovu trenutnu razinu kondicije. Loše držanje sa teškim utezima je recept za ozljedu. Vi ćete znati da je uteg pretežak ako osjećate potrebu da zadržite dah tijekom cijelog pokreta. Ako su vaši pokreti neujednačeni, grčeviti (a trebali bi biti glatki) ili se mučite s podizanjem utega, vaše tijelo vam govori da trebate laganije utege.

Savjet: Vaše tijelo je važno; ono vam mora trajati do kraja života. Ako su utezi uzrok vaših problema, jednostavno smanjite težinu i polako napredujte prema sljedećoj razini. Ponos i ego trebaju ostati na ulazu u teretanu. Tamo je najvažnija sigurnost, naročito kada dižete utege.

Sigurnosni savjet: Ako je dizanje utega dio vašeg omiljenog programa treninga, imajte prijatelja uz vas, pogotovo kad tek povećate težinu. Mnogo je lakše pratiti rutinu s utezima kada su partner ili trener uz vas.

Osjećaj iscrpljenosti

Ako se još dugo nakon treninga osjećate iscrpljeno, to bi mogao biti znak da morate malo usporiti. Osim ako ste sportaš na pripremama za natjecanje, nema potrebe da cijeli dan umirete zato jer ste se isforsirali u teretani.

Savjet: Odredite redovne dane za odmor ili lagani trening između napornijih treninga, koji će pomoći oporavak vašega tijela. Uz to pripazite na prehranu i adekvatnu hidraciju u dane intenzivnih treninga.

Ozljede i bolovi

Kad redovito vježbate, normalno je osjećati blagu upalu mišića. Bol  koju osjećate nakon previše vježbanja i intenzivna upala mišića je neugodna i ne nestaje tako lako. Ovakva vrsta boli je znak da prenaporno vježbate. Bol je prirodni obrambeni sustav tijela i nikada ne biste smjeli trenirati u bolovima. Ako upala mišića ili bol ne jenjavaju tijekom odmora, svakako posjetite liječnika.

Savjet: Odredite dane za odmor i radite mješovite treninge da rasteretite mišiće. Ako volite trčati, odmorite zglobove uključujući plivanje ili vožnju biciklom u vaš tjedan. Hladna kupka ili ledeni oblog su odličan trik za opuštanje bolnih mišića.

***

Ako si uzmete vremena da poslušate svoje tijelo, otkriti ćete savršenu ravnotežu u prepoznavanju trenutka za pojačanje i olakšanje treninga. Već sam ranije rekla: “kad se dvoumite, razmišljajte kao sportaš.” Sportaši stalno izmjenjuju svoje planove treninga i prehrane. Oni paze da su im tijela dobro odmorena i puna najboljeg goriva da bi ostvarivali najbolje rezultate. Ne morate biti sportaš da biste brinuli o svome tijelu i ne morate znati kvantnu fiziku da bi znali što je najbolje za vas.

Nadam se da će vam moji savjeti pomoći u otkrivanju savršene ravnoteže treninga. Plan treninga nikada ne bi smio biti star ili u stagnaciji. Prilagodite svoj um i navike prilagodbama vašega tijela da bi nastavili napredovati.

Vođenje zdravog i aktivnog života je najbolji način da ostanete zdravi.