11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-07-25T121731.320

Znaš li zašto je Hrvatska postala najdeblja nacija u Europi?

499

Nije nikakva slučajnost da su posljednja istraživanja pokazala kako naša zemlja prednjači po pretilosti u Europi. Ne, ne radi se o genetskim predispozicijama, nego o nečem sasvim drugom…

Opet neslavna titula najdebljih na Starom kontinentu! Unatoč ukazivanju stručnjaka na važnost kontrole vlastite tjelesne težine, naši sugrađani samo su sve deblji i deblji, s udjelom od čak 65% pretilih, prema aktualnim podacima Eurostata.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-25T123138.825

Hrvatska je još jednom odnijela uvjerljivu pobjedu, ispred Mađarske i Češke koje također imaju više od 60% onih s opasno visokim postotkom masnoće u tijelu, dok se ostatak Europe ipak nešto bolje drži.

Kad se više od pola zemlje muči sa svojom kilažom, u zemlji koja je svugdje poznata po svojim sportskim talentima, onda je jasno da nije riječ o nekakvim lošim genetskim predispozicijama ili bilo kakvim drugim slabim kartama, dodijeljenima pri samom rođenju.

Dapače, razlozi za hrvatsku pretilost su vrlo jednostavni i lako ih je detektirati, a ovo je idealna prilika da ih dobro analiziramo…

Visokokalorična tradicionalna prehrana

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-25T122439.426

Da, neke zemlje su blagoslovljene zdravom i nutritivno bogatom prehranom koja stoljećima krasi stolove svakog domaćinstva, dok u Hrvatskoj nikad nije bilo tako.

Dovoljno je zapravo pogledati gotova jela koja nude u supermarketima, na što liče! Sigurno ih ne bi nudili da upravo za takvim obrocima nije najveća potražnja.

Ako baziraš prehranu na špeku, ćevapima, pohanom mesu, masnom krumpiru, gomili tjestenine i nezaobilaznom bijelom kruhu, morat ćeš se zaista potruditi trošiti veliki broj unesenih kalorija kako bi kilaža ostala na zdravoj razini. A to ljudi ne rade.

Ako tome još dodaš slastice, kekse, fast food i sve one slatke, industrijski obrađene prazne kalorije u kojima su Hrvati prilično neumjereni, onda će salo na tvom trbuhu, stražnjici i bedrima zaista samo rasti, dok će posebno patiti probava, jer sve nabrojano ne samo što ne osigurava dovoljno minerala i vitamina, već ne daje ni dovoljno vlakana, prijeko potrebnih za normalno funkcioniranje tvojih crijeva.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-25T122317.737

Također je važno naglasiti možda i ključan uzrok pretilosti. Naime, Hrvati i Hrvatice ne prilagođavaju prehranu svojim godinama, već nastavljaju trpati u sebe kao kad su bili tinejdžeri u razvoju, a metabolizam to više ne podržava. Zato su upravo oni u srednjoj i zreloj dobi najdeblji u našoj zemlji, privlačeći time brojne zdravstvene probleme…

Prevladava “lezi i uživaj” filozofija

Hrvatska je sportska nacija! Ili možda nije. Ako se sportom smatra gledanje pred televizorom manjine kako se bavi fizičkim nadmetanjem, onda možda jesmo, ali tužna je istina da se u našoj zemlji njeguje životna filozofija smanjivanja kretanja i aktivnosti na minimum.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-25T124524.759

Onaj tko redovito oštro hoda, trči ili biciklira za mnoge nije baš normalan, jer što se muči, umjesto da digne noge u zrak i uživa te dopusti autu da ga svugdje komotno prevozi.

Međutim, upravo kroz kretanje i tjelovježbu najbolje se kontrolira tjelesna težina i daješ sebi priliku unijeti pokoju kaloriju više, bez ikakvih posljedica. Time se učvršćuju i mišići, oblikuje tijelo te poboljšavaju plućni i srčani kapaciteti, što puno znači za tvoje zdravlje.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-25T124752.758

Dakle, ta navodna muka, sasvim suprotna od lijenog izležavanja, zapravo služi kako kretanje i fizički rad ne bi bili muka u budućnosti! Što mnogi ne razumiju, a krivac za takvo stanje je sasvim jasan…

Nema sustavne edukacije o zdravim navikama

Naravno, Hrvatska sigurno ne bi bila najdeblja nacija u Europi, da nas od malih nogu uče o važnosti rada na sebi i svom zdravlju.

Uostalom, kad se samo sjetimo obroka koje su nam servirali u osnovnoj školi, buhtli i sličnih gluposti, nije ni čudo da smo izrasli u pretilu državu.

Također se ne uči djecu o važnosti discipline, predanosti i odlučnosti, što je baza za uspjeh ne samo pri izgradnji tijela, već i pri svakom drugom postavljenom cilju u životu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-25T123845.233

Na kraju dolazimo do toga da svatko mora educirati sam sebe, putem Interneta ili preko poznanika, o tome što je dobro, a što nije. U zemlji u kojoj su nam zaboravili reći da moraš konstantno ulagati u sebe i educirati se cijeli život, jer se u protivnom ništa lijepo neće dogoditi u tvojoj budućnosti.

Ti možeš bolje od prosjeka

Prosjek je jedno, pojedinac sasvim drugo. Čak i ako se boriš s prekomjernom tjelesnom težinom, u zemlji u kojoj je to postala normala, to ne znači da se trebaš tome prepustiti! Zdravlje tvojeg kardiovaskularnog sustava je na kocki, kao i zdravlje zglobova, probave pa i ono mentalno.

Ti možeš to promijeniti ako se otmeš od klasične domaće pasivnosti i odlučiš se trgnuti! Dva su načina da to napraviš. Prvi je da se educiraš o nutricionizmu i fitnesu te vlastitim snagama počneš mijenjati svakodnevicu, korak po korak.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-25T125343.779

Drugi je potražiti pomoć iskusnog stručnjaka, koji dobro poznaje tvoje probleme i sve zapreke koje stoje na putu do uspješnog mršavljenja i značajnog poboljšanja cjelokupnog zdravlja tvog organizma, kao i bolje linije.

Pokušati promijeniti život isključivo vlastitim snagama je hvalevrijedna misija, ali ako želiš najbržim i najsigurnijim putem do ostvarenja ciljeva, onda svakako preporučujem da se javiš meni, treneru Kristianu.

Nakon više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih desetljeće i pol, znam kako učiniti da na zdrav i kvalitetan način smršaviš te dugoročno zadržiš postignute rezultate. Vjeruj mi, zdrav jelovnik u kombinaciji s jednostavnim, a efikasnim treninzima čini čuda. Ne srami se kontaktirati me, veselim se što ti mogu pomoći!

Profilna-11