fbpx
Zašto je ortoreksija opasna i kako je sasjeći u korijenu?
Top Zdravlje

Zašto je ortoreksija opasna i kako je sasjeći u korijenu?

Prelazak na zdravu prehranu donosi pregršt toga dobrog tvom tijelu i organizmu, no nekontrolirana opsesija zdravim namirnicama nešto je sasvim drugo i može biti vrlo opasna…

Za svakog tko ima prekomjernu tjelesnu težinu ili zdravstvene probleme povezane sa srcem, disanjem, probavom i zglobovima, prelazak na zdravi stil prehrane apsolutno je spasonosno rješenje.

Zahvaljujući kvalitetnim namirnicama, bogatima svim onim nutrijentima nužnima za normalno funkcioniranje tijela, ne samo što ćeš ljepše oblikovati figuru, već ćeš se i puno bolje osjećati iznutra, a osigurat ćeš i značajno dužu vitalnost svom organizmu.

Međutim, kako to obično biva, neki su spremni otići predaleko u svojoj želji da dovedu svoju prehranu do savršenstva i tako je nastala ortoreksija. Radi se o modernom poremećaju, odnosno opsesiji zdravom hranom oko koje se sve počinje vrtjeti u tvom životu.

Ortoreksija je najčešće rezultat ekstremnih teorija o prehrani, a događa se onima koji imaju potrebu savršeno kontrolirati svoj život i kad jednom izgube glavu, ne mogu više na vrijeme stati.

No, ona engleska uzrečica “more is less” (hrv. “više može biti manje”) i u ovom slučaju drži vodu. Ortoreksija nije dobra niti za mršavljenje niti za izgradnju tijela, a najmanje za tvoju psihu…

Kako se ponaša ortoreksična osoba?

U državi u kojoj dvije trećine ljudi boluje od prekomjerne tjelesne težine i nikako da se makne s mrtve točke, pomalo je nevjerojatno da postoje i oni koji su otišli u drugu krajnost.

Osoba koju muči ortoreksija doslovno je opsjednuta zdravom prehranom, do te mjere da si broji svaki zalogaj i ne može uživati u hrani ako u njoj nema svih onih nutrijenata koje smatra da su nužni za “preživljavanje”.

Riječ je o nekome tko pažnju pridaje svakoj unesenoj kaloriji i detaljno analizira sastav svakog proizvoda prije konzumacije. Takvoj osobi nije dovoljno uzeti u obzir kalorijsku vrijednost, već gleda i koje umjetne tvari su unutra, kao i pesticidi, kako bi u sebe unosila isključivo savršeno zdrave namirnice.

Zbog svoje ekstremnosti ortoreksična osoba je uvijek pod stresom i rijetko se opušta, što loše djeluje na mentalno zdravlje, a ima i problema uklopiti se u šire društvo, jer ne samo što ne želi jesti namirnice za koje ne može ocijeniti koliko su kvalitetne, već obično i drži govore drugima kako bi se trebali hraniti i živjeti…

Ortoreksija i neznanje

Što je najgore, iza osobe koja pati od ortoreksije često stoji neznanje, vezano uz nutricionizam. Naime, u želji pratiti najnovije trendove dijete ortoreksičar se obično oduševljava radikalnim idejama, koje isključuju sve one nutrijente koji u određenoj mjeri mogu biti štetni za organizam.

Rezultat toga su potpuno odbacivanje masti ili ugljikohidrata, a i nekih namirnica koje mogu biti nezdrave ako se konzumiraju u velikoj količini, dok u manjoj daju tijelu važnenutrijente.

Osoba koja boluje od ortoreksije nije svjesna da su organizmu zapravo potrebne mnoge različite tvari, čak i one koje su na lošem glasu, niti vjeruje da postoji gornji limit unosa minerala i vitamina, koji kada prebaciš izlažeš organizam opasnostima, jednako kao i kad ih nedovoljno unosiš u tijelo.

Bolesti kao što su anemija, problemi s radom srca pa i neuhranjenost neke su od mogućih posljedica ortoreksije, dokazujući da zdrava prehrana prestaje biti zdrava, ako izgubiš razum, a samim time i kontrolu nad svojim navikama…

Uravnotežena prehrana je jedini pravi put

Kao i pretilost, ortoreksija je ozbiljan poremećaj kojeg pod svaku cijenu treba izbjeći. Nema sumnje, umjerenost je bio i ostao najbolji put prilikom izgradnje tijela, koju ćeš dobiti isključivo uravnoteženom prehranom.

To je prehrana koja se sastoji od visokokvalitetnih proteina, zdravih ugljikohidrata i esencijalnih masti, kao i biljnih vlakana nužnih za probavu te dovoljnog unosa minerala i vitamina, potrebnih da bi različiti organski sustavi normalno funkcionirali u tvom tijelu.

Isključivanje bilo čega od navedenog vodi u ekstreme koji loše završavaju, a itekako imaš pravo ponekad se počastiti pokojim masnih krumpirićem ili slasnim kolačem, jer kombinacija uravnotežene prehrane i redovite tjelovježbe daje ti priliku povremeno se opustiti, bez posljedica za tvoja zdravlje i tvoju liniju.

U svakom slučaju, bilo da si osoba koja muku muči s tjelesnom težinom i vječno tapka na istom mjestu, ili se zanosiš ekstremnim idejama koje ne vode ka dugoročnom zdravlju, uvijek je dobro potražiti pomoć stručnjaka, ako želiš izbjeći probleme i ostvariti željene rezultate.

Zato ako želiš ostvariti preobrazbu najzdravijim, najsigurnijim i najboljim putem, treba ti podrška nekog tko nije sklon suludim idejama i ima REALNO znanje o nutricionizmu i fitnesu. Nekog poput mene, tko jedva čeka pomoći ti promijeniti kvalitetu tvoje svakodnevice.

Zovem se Kristian, profesor sam kineziologije i ONLINE fitnes trener specijaliziran za zdravo mršavljenje žena, s više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih 15 godina. Na temelju vrijednog iskustva rada s tebi sličnim, simpatičnim klijentima željnih promjena, danas imam dobitnu formulu za uspješnu fizičku transformaciju, koju kada prilagodimo tvojim željama i potrebama, preporodit ćeš se u mjesecima koji dolaze i neće ti biti NIKAKAV problem uklopiti te nove, zdrave navike u svoju svakodnevicu.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda neka ti ne bude neugodno javiti mi se i zatražiti dodatne informacije, jer svi mi trebamo pomoć kad zapnemo. Javi se što prije za BESPLATNE 20 minutne konzultacije, kroz koje ću detektirati tvoje probleme i ponuditi ti NAJBOLJA rješenja!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se