fbpx
Tri razloga zašto nije dobro jesti hranu krcatu šećerom!
Predloženo Top Zdravlje

Tri razloga zašto nije dobro jesti hranu krcatu šećerom!

Slatki zalogaj u nama zna probuditi pozitivne emocije, ali ako pretjeraš s hranom i pićem obogaćenima šećerom, to će loše utjecati na tvoju liniju, kao i na tvoje zdravlje.

Trpati u sebi svaki dan slatkiše možda zvuči kao život iz snova. U tebi će kolač, čokolada ili slatki keksi probuditi radost i osjećat ćeš zadovoljstvo dok klize niz grlo, no moraš se nakon toga nositi i s posljedicama.

Istina je, hrana obogaćena šećerom baš i nije zdrava, a apsolutno je ubitačna za svaku dijetu. Ako takve namirnice konzumiraš u pretjeranim količinama, ni cijeli dan u teretani ti neće pomoći da izgubiš željene kilograme.

Što je najgore, nije šećer samo ono bijelo što sipaš u kavu ili ono što osjećaš na nepcu dok se u tvojim ustima nalazi slastan kolač. Različiti dodani šećeri nalaze se u brojnim drugim industrijski obrađenim jelima, od fast fooda do gaziranih pića i namirnica iz pekara.

Drugim riječima, pregršt je šećera svugdje oko nas. Zato je vrijeme da saznaš zašto sa slatkim namirnicama ne treba pretjerivati, ako ti je cilj osnažiti vlastiti organizam…

Prelako se udebljati

Čokolada od 100 grama baš i nije velika. Moguće ju je smlaviti u par minuta. No, u prosjeku u sebi sadrži čak 500 kilokalorija, za što treba jedan vrlo žestoki trening da uspješno anuliraš negativan efekt ove slastice.

Da, prelako se udebljati ako redovito u sebe trpaš hranu bogatu šećerom. Još lakše ako tome dodaš zaslađene sokove i gazirana pića. Za čas dodaš tisuću ili dvije tisuće kilokalorija na svoj dnevni unos pa onda to skidaj ako možeš.

Nema sumnje, šećer spada među ugljikohidrate s najvećom kalorijskom vrijednošću, zbog čega prehrana bogata slasticama i namirnicama punima prikrivenog šećera ubija svaku dijetu. Smršaviti dok se natrpavaš slatkišima može eventualno maratonac ili triatlonac. Nitko drugi.

Ovisnost i vječna glad

Fantastičan osjećaj dok klizi niz grlo, praznina pola sata kasnije. Da, to je efekt hrane krcate šećerom, uz koju ćeš uvijek imati potrebu još jesti.

Baš zato se takve namirnice nazivaju “praznim” kalorijama, jer u sebe unosiš poveću kalorijsku vrijednost, a ne dobivaš ni sitost ni hranjive tvari koji su tijelu potrebni. Dakako, ima i iznimaka, poput šećera u voću, uz koje dobivaš pregršt vitamina i minerala pa je i osjećaj nakon obroka puno bolji.

No, uz industrijski obrađenu hranu šećer koji unosiš pun je kemijskih sastojaka koji u tebi bude dodatnu ovisnost za namirnicom koju jedeš. Na kraju jednostavno moraš smlaviti pakiranje keksa do samog kraja, jer to je jedini način da prestaneš trpati slasticu u sebe. Uglavnom, ovisnost i vječna glad su uobičajene nuspojave baziranja prehrane na hrani krcatoj šećerom pa ako već i konzumiraš slastice, obavezno ubaci i druge stvari koje će ti donijeti sitost, kao i vrijedne nutrijente…

Može ti uništiti zdravlje

I da, vjerojatno ti je poznata šećerna bolest. Do nje dolazi kad se tijelo više ne može nositi s razinom glukoze u krvi. Baš te fluktuacije u razini glukoze su krive što ti slastice ne daju sitost, no može sve biti i puno gore od toga.

Možda te dijabetes neće pogoditi u dvadesetima ili tridesetima te će mnogo toga ovisiti i o genetici, no povišeni šećer u krvi je ozbiljna stvar i treba ga redovito kontrolirati. Ateroskleroza, moždani udar, infarkt, oštećenje vida i bubrega samo su neke od mogućih posljedica visoke razine šećera u krvi pa pod svaku cijenu moraš izbjeći takav scenarij.

Uglavnom, jednom kad šećer u tvojoj krvi podivlja, moći ćeš zaista reći zbogom slasticama. Zbog toga je bolje konzumirati ih umjereno, eventualno jednom tjedno, a prehranu bazirati na zdravim i hranjivim namirnicama. Tako ćeš sačuvati svoj organizam od najopasnijih bolesti i dati si šansu uspješno održavati liniju, sa slatkim zalogajem kao tek povremenom zasluženom nagradom za tvoje nepce.

A ako te zanima kako industrijski obrađenu hranu zamijeniti zdravim namirnicama, svakako se pretplati na BudiFit newsletter. Na tvoj email će jednom tjedno stizati savjeti o fitnesu i nutricionizmu tvog novog online trenera Kristiana, uvijek spremnog pomoći ti da ostvariš sve svoje zacrtane ciljeve!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se