fbpx
Što je melatonin i kako utječe na tvoje zdravlje i izgradnju tijela?
Predloženo Top Zdravlje

Što je melatonin i kako utječe na tvoje zdravlje i izgradnju tijela?

Hormoni imaju velik utjecaj na cjelokupno zdravlje ljudskog organizma, kao i na naše metalne i fizičke kapacitete. Među njih spada i melatonin, kojeg tijelo proizvodi u velikim količinama u noćnim satima…

Nikad ne podcjenjuj važnost sna! Iako se čini privlačnim produžiti svoju svakodnevicu kasnim odlaskom u krevet, u stvarnosti se pokazuje da je odlazak na vrijeme na spavanje izuzetno bitan, ako želiš sljedećeg jutra s mnogo energije nastaviti ostvarivati sve svoje zacrtane ciljeve.

No, nije samo energija ono što će ti nedostajati ako se odrekneš spavanja. Naime, u cijelom procesu regulacije sna važnu ulogu ima melatonin, hormon kojeg izlučuje žlijezda epifiza.

Izlučivanje melatonina ovisi o izmjenjivanju dana i noći, a važan je ne samo zato što olakšava san, već i zato što predstavlja snažan antioksidans i ima protuupalno djelovanje, što će pomoći očuvati tvoju vitalnost i zaštitit ćete od nekih od najopasnijih bolesti…

Kako dolazi do sinteze melatonina?

Kao što je svima poznato, ljudsko tijelo ima u sebi svojevrstan biološki sat, koji od našeg uma traži vrijeme odmora, jednako kao i vrijeme provedeno u fizičkim aktivnostima.

A jednom kad padne noć, u našem mozgu započinje sinteza melatonina. Taj hormon kojeg je proizvela epifiza daje tijelu signal da je vrijeme za odlazak na spavanje.

S druge strane, proizvodnja melatonina se smanjuje jednom kad sunce izađe na nebo, što signalizira tijelu da je vrijeme za buđenje.

Iako osjećamo da nam se spava, svejedno može zanemariti signal koji nam šalje melatonin i nastaviti s aktivnostima do ranog jutra.

No, istraživanja su pokazala da to nije dobro rješenje, jer ne samo što nećemo biti dovoljno svježi sljedećeg dana, već se odričemo i pozitivnog djelovanja ovog hormona na naš organizam, koji se neće izlučivati na pravi način ako ostanemo budni cijele noći

Kako melatonin štiti tvoje tijelo?

Već smo bezbroj puta pisali o antioksidansima u hrani, ponajviše u povrću. Oni će na sebe vezati opasne slobodne radikale unutar organizma, one koji napadaju tvoje tijelo na staničnoj razini i mogu uzrokovati neke od bolesti s kojima se liječnici još i danas teško nose.

Isto radi i melatonin, koji je antioksidans i ima protuupalno djelovanje. To znači da može smiriti infekciju koja se odvija unutar tvog tijela, pod utjecajem toksina i drugih loših tvari koje u nas ulaze na različite načine – kroz kožu, dišni sustav ili jednjak.

Melatonin ima pozitivan utjecaj i na imunitet, jer uključen je u regulaciju imunološkog sustava, što ga čini važnim u borbi protiv virusnih i bakterijskih bolesti.

Zato je bitno pustiti tijelu da se odmara u noćnim satima, jer tada se lučenje melatonina nesmetano odvija i pomaže organizmu da normalno funkcionira. U suprotnom se odričeš zaštite koju ti pruža ovaj hormon, što nije bezazleno.

Istraživanja su pokazala da oni koji rade tijekom cijele noći imaju veće izglede oboljeti od malignih tumora, upravo zbog problema s lučenjem melatonina, dok njegov nedostatak također ubrzava starenje kože te može izazvati migrene, glaukom, kronične bolove pa i anksioznost te depresiju…

Kako melatonin utječe na tvoju tjelovježbu?

San je ključan za oporavak svakog tko se bavi treninzima, uključujući i rekreativce. Stres, kofein i izlaganje intenzivnom svjetlu elektroničkih uređaja mogu dovesti do lošeg spavanja, što će se osjetiti na tvojoj svakodnevici, ali i na sposobnosti odrađivanja zacrtanih treninga.

Melatonin se naravno može pobrinuti da se to ne dogodi, pod uvjetom da ga tvoje tijelo luči u zadovoljavajućoj količini. Pobrinut će se i za smirivanje upala, koje znaju izbiti u tvojim mišićima nakon žestoke tjelovježbe.

Ako lučenje ovog hormona kod tebe ne funkcionira kako treba iz različitih razloga na koje ne uspijevaš utjecati, dobra je vijest da se melatonin može uzimati i putem tableta.

Standardna doza je 1 do 3 miligrama. Iako ga se može dobiti u ljekarni i bez recepta, svakako preporučujemo da se posavjetuješ s liječnikom prije nego se odlučiš za ovu terapiju, jer postoje i drugi načini kako poboljšati svoj san, poput meditacije, aktivnog stila života i zdrave prehrane.

U svakom slučaju, melatonin je hormon o kojem mnogi koji se bave mršavljenjem i izgradnjom tijela ne znaju mnogo, a važno je uzeti u obzir njegov utjecaj, kako na tvoju dugoročnu vitalnost, tako i na tvoje performanse za vrijeme tjelovježbe.

A ako te zanimaju i drugi faktori koji ubrzavaju mršavljenje te potiču kvalitetno oblikovanje tijela, svakako se preplati na BudiFit newsletter. Tako ćeš se pobrinuti da ti jednom tjedno dolaze na email vrijedni savjeti trenera Kristiana, vezani uz tjelovježbu, ali i pravilnu prehranu!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se