people-2557410_960_720

Savjeti za prehranu na putovanjima i zabavama

348

Sezona odmora može biti vrijeme velikog stresa i tjeskobe ako pokušavate ili smršaviti ili održati zdrav način života.

Promjena u vašoj svakodnevnoj rutini i česta konzumacija hrane izvan kuće mogu učiniti da vam bude izazovno pridržavati se svojih ciljeva. Međutim, dva najveća problema obično se javljaju tijekom putovanja ili tijekom blagdanskih zabava, ali evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da ležernijie plovite kroz sezonu blagdana!

1. Planiranje unaprijed uz ove korisne savjete prije putovanja pomaže u donošenju zdravijih odluka: Spakirajte sirove orašaste plodove umjesto da kupujete pečene i aromatizirane orahe. Orašasti plodovi mogu biti zdrava grickalica, ali u većini zračnih luka i prodavaonica uz cestu možete pronaći samo začinjene orašaste plodove. Kad su orasi prženi i premazani raznim aromama, gube mnogo svoje hranjive vrijednosti i dodaju vam višak šećera i soli. Potražite sirove bademe ili indijske oraščiće za izvrsnu užinu u pokretu.

2. Putovanje s proteinskom pločicom izvrstan je trik kako da se izbjegne posezanje za praznim kalorijama slatkiša. Prije nego što krenete na putovanje, obavezno spakirajte nekoliko pločica, posebno za ona duga čekanja kada je let otkazan.

3. Ubacite nekoliko jabuka ili krušaka u torbu prije nego što krenete u zračnu luku umjesto da se oslanjate na suho voće. Dobro podnose put i osiguravaju vam uvijek zdravu užinu! Iako sušeno voće ponekad može biti dobar izbor, često je vrsta koju ste pronašli na aerodromima prepuna dodanog šećera.

4. Ako znate da žudite za slatkišima, spakirajte tamnu čokoladu sa 70% kakaa kako ne biste usput nešto dograbili. Čokolada koja ima najmanje 70% kakaa ima poznate zdravstvene pogodnosti koje ne možete dobiti od slatkiša. Iako i s tim trebate nadzirati svoje porcije, nekoliko kockica tamne čokolade odličan je način za suzbijanje gladi za slatkišima.

Jednom kada stignete na odredište, blagdanske se zabave mogu činiti neodoljivima, ali izbjegavanjem nekih namirnica i usredotočenjem  na druge, možete proći kroz vrijeme blagdana bez dodavanja centimetara u struk.

Hrana koju treba izbjegavati

Punč od jaja: Pun je dodatnih kalorija, šećera i masti! Šampanjci su bolji izbor blagdanskih pića.

Sirni umaci s kruhom: Umaci su lak način da zaista nagomilate višak kalorija i masti. Često se nalaze na stolu za kojim sjedite pa možete neprestano umakati u njih dok razgovarate s prijateljima. Umjesto da stalno posežete za još, izgrabite porciju na tanjur da bolje možete pratiti koliko jedete.

Slatki krumpir s marshmallowom: Slatki krumpir je sam po sebi prilično zdrav; međutim, blagdanska tradicija prekrivanja vrha velikim marshmallowom dodaje tonu šećera u obrok. Ako je ovo jedina blagdanska poslastica bez koje ne možete živjeti, pokušajte napraviti kompromis dodavanjem nekoliko malih marshmallowa za malo slatkoće, umjesto da potpuno prekrijete pladanj.

Ove namirnice slobodno nagrabite:

Zeleni grah: Zeleni grah često završava u blagdanskim pekačima, ali umjesto toga, pokušajte ga kuhati s različitim začinima poput kurkume, što ima velike zdravstvene koristi.

Nemasno meso: Za dobre bjelančevine na svom blagdanskom stolu odaberite visokokvalitetno nemasno meso poput puretine ili piletine.

Cimet: Dodavanje cimeta slatkim namirnicama može pomoći u smanjenju šećerne energije koju dobijete odmah nakon jela. Posujte malo u vruću čokoladu ili jabukovaču kako biste pomogli svom tijelu da se nosi sa šećerom koji unosite. To ne znači da dodavanje cimeta nezdravu hranu čini zdravom, ali pruža neke zdravstvene koristi.

I na kraju, ne zaboravite da uvijek nosite odjeću za vježbanje i usredotočite se na dodavanje fizičke aktivnosti u svoju rutinu kad god možete.