fbpx
“Ne mogu bez slatkiša!” – Zašto nas privlače slastice i postoji li alternativa?
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-06-29T234629.808
Predloženo Zdrava prehrana

“Ne mogu bez slatkiša!” – Zašto nas privlače slastice i postoji li alternativa?

Iako se povremeno možeš nagraditi čokoladom, kolačem ili sladoledom, industrijski obrađene slastice dugoročno otežavaju održavanje tjelesne težine i ne donose pravu vrijednost tvom organizmu, zbog čega nije loše potražiti nutritivno bogatu alternativu…

“Pao mi je šećer, moram pojesti čokoladu!” Riječ su to koje smo bezbroj puta čuli u našoj blizini, a ponekad i sami izgovorili.

Bilo da se radi o čokoladi, kolaču, sladoledu ili zašećerenim keksima, od malih nogu osjećamo kobnu privlačnost kad ih vidimo.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-06-29T234400.788

Zašto? Zato što konzumiranje hrane bogate šećerom šalje signal užitka mozgu, što pozitivno utječe na naše emocije. Takvo stanje uma ureže se u tvoje pamćenje pa svaki put kad vidiš slasticu na svom stolu, poželiš je što prije strpati u usta.

No, problem je što se unatoč bogatoj teksturi i raskošnom okusu radi o izuzetno visokokaloričnoj hrani koja ti daje tek kratkoročnu energiju, jer joj fali ključnih mikronutrijenata, poput minerala i vitamina, barem kad su u pitanju klasični, industrijski obrađeni slatkiši.

Drugim riječima, dobivaš nutritivno siromašne kalorije uz koje je teško održavati tjelesnu težinu, a ako zaista pretjeraš, tu je i povećavana opasnost od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i probavnih problema.

Dakle, slastice su užitak, ali nikako s njima ne pretjerivati! Svejedno ne možeš bez šećera? Bez brige, postoje i nešto zdravije alternative…

Voće također odličan izvor šećera

Ako baš ne možeš zamisliti svoju svakodnevicu bez slatkog, voće bi te zaista moglo spasiti! Postoji manje slatko i više slatko voće, a najveća razlika u odnosu na klasične slastice je ta što sadrži nutritivno prihvatljiviji prirodni šećer, u odnosu na industrijski dodani kojem smo najčešće izloženi.

Ne zaboravimo ni da se kod voća nikad ne radi o potpuno praznim kalorijama. Naime, bila slatka ili ne, svaka vrsta ima u sebi različite vitamine i minerale, potrebne za normalno funkcioniranje tvog organizma.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-06-29T233549.988

Slatki okus pronaći ćeš već u jagodama, papaji, lubenici, nektarini, breskvi, dinji, borovnici pa čak i mnogim sortama jabuka, dok veliki udio šećera imaju šljive, ananas, kruške i naranče.

A kao što vjerojatno znaš, posebno visoki udio šećera pronaći ćeš u bananama, trešnjama, grožđu i smokvama, a ponajviše u suhom voću kao što su datulje, grožđice i suhe šljive.

Naravno, ne treba pretjerivati niti s prirodnim šećerom i bolje ga je konzumirati tijekom dana nego navečer, no svakako je puno zdravija opcija od čokolade i kolača te je ovakvim tipom ishrane puno lakše kontrolirati težinu svog tijela i uspješno ga izgrađivati…

Slatko može biti zdravo i niskokalorično

Ako ti fali slatkog, a na striktnom si režimu dijete za koju želiš da ti donese značajan napredak u sljedećih 90 dana, onda nije loše posegnuti za pokojim tajnim oružjem, kreiranim baš za učvršćivanje tijela i postizanje vrhunskih rezultata.

Pa tako, vjerovali ili ne postoje proteinske čokoladice koje ti u slatkom zalogaju (okus kikirikija, vanilije, badema i limuna) od samo 140 kilokalorija osiguravaju unos čak 10 grama proteina po pločici, na čemu će ti mišići svakako biti zahvalni.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-06-29T233303.428

A da dijetalni zamjenski doručak može biti sladak, dokazuje Formula 1 šejk. U samo dvjestotinjak slatkih kilokalorija nalazi se sve ono što je potrebno tijelu da mu svakodnevna energija ode u nebo: od visokokvalitetnih proteina, esencijalnih masti i zdravih ugljikohidrata, do 12 različitih vrsta vitamina i 13 vrsta minerala!

Dakle, alternativa kolačima, keksima, čokoladi i sladoledu postoji, u voću, ali i specijalnim slatkim obrocima, stvorenima za one koji žele više. Na tebi je samo pronaći užitak u različitim oblicima slatkiša i omogućiti da prevladaju oni koji jamče nutritivno bogatu prehranu, ključnu za uspješnu izgradnju tijela…

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se