fbpx
Koliko je zapravo važno pravilno disanje za vrijeme treninga?
Fitness Predloženo Top

Koliko je zapravo važno pravilno disanje za vrijeme treninga?

Iako se pri tjelovježbi pokušavamo prije svega fokusirati na pravilno izvođenje samih pokreta, pratiti to na pravi način disanjem također je važno da bismo uspješno odradili zacrtani trening.

Disanje je aspekt fitnesa koji se često zanemaruje, pogotovo među početnicima koji pokušavaju nabrzinu odraditi trening i što više potaknuti potrošnju kalorija, kako bi postigli svoje ciljeve vezane uz mršavljenje i oblikovanje tijela.

No, unatoč tome što se o njemu puno ne govori, disanje je zapravo vrlo važan element svake tjelovježbe. Pravilno disanje ne samo što povećava dostavu kisika mišićima za vrijeme izvođenja samih pokreta, već i ima smirujući efekt na tijelo i um, smanjujući tako stres za vrijeme tjelovježbe.

Drugim riječima, disanjem možeš poboljšati svoj fokus na izvođenje pokreta, a i unaprijediti svoje performanse za vrijeme treninga, zbog čega treba izbjeći klasične gafove koje rade neiskusni vježbači…

Koje su najčešće greške prilikom disanja?

Tjelovježba definitivno nije aktivnost koju bismo trebali obaviti u jednom dahu. Svejedno, mnogi baš tako pristupaju svom treningu i zadržavaju dah za vrijeme izvođenja vježbi, što povećava pritisak na same mišiće, zahvaljujući smanjenoj količini kisika koju imaju na raspolaganju.

Zadržavanje daha ne samo što otežava izvođenje vježbi, već može izazvati umor, nesvjesticu, ozljede mišića pa čak i kardiovaskularne probleme, zbog čega nikako ne smiješ prestati disati za vrijeme tjelovježbe, već se trebaš fokusirati na svoj udah i izdah, jednako kao i na sam pokret kojim pokušavaš osnažiti tijelo.

Pogreška je i pretjerano brzo disati za vrijeme treninga, jer tako ćeš samo izazvati osjećaj panike i brzo ostati bez snage, a nekima se dogodi i da međusobno zamijene faze namijenjene udahu i izdahu, što otežava tvoj posao i onemogućuje ti da iz sebe izvučeš svoj maksimum…

Kako disati za vrijeme treninga?

Dakle, pravilno disanje je važno i ne treba ga podcjenjivati. Dugi kontrolirani udasi i izdasi definitivno pomažu da izvučeš maksimum iz svog treninga, jer tako povećavaš dostavu kisika mišićima, a i bolje se koncentriraš na pokret, koji u tvom umu postaje usporen i sasvim logičan, nakon što ti se na početku činilo da nikad njime nećeš ovladati.

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2023-01-31T173202.364.png

Postoji nekoliko tehnika pravilnog disanja za vrijeme treninga. Dijafragmalno disanje smatra se najboljim za vrijeme treninga snage, koje kreće iz trbuha pomicanjem dijafragme. Radi se o dubokim udasima i dugim izdasima, po principu da uzimaš dah u pauzama između dva pokreta, a izdišeš dok mišićima guraš težinu utega, bučica, girje, elastične trake ili vlastitog tijela, ovisno kojim se rekvizitima služiš.

Druga tehnika kaže da bi svaki udah i izdah trebali trajati oko četiri sekunde, što može biti ugodna rutina tijekom tvog zagrijavanja. Ravnomjeran tempo udaha i izdaha svakako je potrebno potražiti i pri kardio treninzima, bilo da se radi o trčanju, biciklizmu ili oštrom hodanju. Takvim disanjem smirit ćeš um i uspješno izbaciti stres iz sebe, što je i najbolji dio svakog treninga izdržljivosti.

Duboko disanje važno je i pri onim treninzima baziranima na istezanju, poput joge i pilatesa. Tu postoje različite ideje kada udahnuti, a kad izdahnuti koje se u većini slučajeva svode na duboki udah dok istežeš svoje mišiće, a izdah kad se vraćaš u početni položaj

Disanje na nos ili na usta?

Jedno od najvažnijih pitanja vezanih uz pravilno disanje svakako je ono vezano uz kanal kojim zrak prolazi u tvoja pluća.

Stručnjaci se slažu da bi udah uvijek trebao ići kroz nos, jer kroz usta različiti virusi i bakterije idu izravno u tvoje tijelo. Sasvim suprotna situacija je s disanjem kroz nos, pogotovo ako je vani hladan zrak koji će se zagrijati u nosnoj šupljini i neće napraviti štetu za tvoja pluća.

U posljednje vrijeme pojavile su se znanstvene tvrdnje kako bi osoba koja vježba trebala udisati i izdisati kroz nos, bez korištenja usta za izdah, što solidno funkcionira kod treninga s umjerenim naporom, no malo teže ide ako se silno opteretiš i treba ti sve što imaš u sebi da izvučeš vježbu do samog kraja.

U svakom slučaju, pravilno disanje može učiniti trening lakšim za tvoje mišiće ili ga čak podići na nivo na kojem se činilo da nikad neće biti. No, već ako prestaneš zadržavati dah za vrijeme vježbi učinit ćeš si veliku uslugu, jer to je pogreška koja u svijetu fitnesa ima vrlo skupe posljedice.

A ako želiš saznati nešto više o pravilnom izvođenju vježbi i disanju koje treba pratiti pokrete, na raspolaganju ti je naša BudiFit aplikacija. Uz aplikaciju ne samo što dobivaš detaljno objašnjenje svake vježbe i video demonstraciju koju možeš bezbroj puta ponavljati, već i svog osobnog trenera Kristiana koji će ti sastaviti detaljan plan treninga za svaki tjedan, s konkretnim vježbama spojenima u jednu cjelinu, na temelju profesionalne procjene tvojih trenutnih mogućnosti.

BudiFit mobilna aplikacija nudi mogućnost mjerenja i analiziranja vlastite težine, opsega tijela i FMS-a, a i detaljno praćenje vlastitog napretka kroz vježbe koje uključuju težinu vlastitog tijela, girju, mini bands i elastičnu pilates traku.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda se prijavi za 7 dana BESPLATNOG korištenja BudiFit mobilne aplikacije i provjeri zašto joj popularnost iz mjeseca u mjesec raste!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se