fbpx
Keto dijeta i opasnost kojoj izlaže tvoj organizam
Predloženo Top Zdravlje

Keto dijeta i opasnost kojoj izlaže tvoj organizam

Među onima koji žele nabrzinu smršaviti keto dijeta iznimno je popularna. Međutim, s njom dolazi i pregršt opasnosti za tvoj organizam, zbog čega bi trebalo izbjegavati ovako radikalan koncept prehrane.

Nema sumnje, mršavljenje traži prilagodbu vlastite prehrane. Nužno je smanjiti slastice i fast food, kako bi dnevna potrošnja bila veća od unosa kalorija.

U toj misiji neki odlaze i puno dalje. Pa je tako izmišljena keto dijeta, pri kojoj gotovo u potpunosti izbacuješ ugljikohidrate iz prehrane. To znači jesti hranu bogatu mastima i proteinima, a sve ono što ima značajnu količinu ugljikohidrata u svom sastavu nužno je eliminirati, čak i ako se radi o iznimno zdravim namirnicama.

Keto dijeta poznata je po tome što prilično brzo donosi vidljive rezultate. Razlog je taj što upravo namirnice bogate ugljikohidratima imaju veću kalorijsku vrijednost od ostalih. Međutim, znanstvenici su odavno dokazali da je uz keto dijetu velik dio izgubljene mase povezan s gubitkom vode u tijelu.

To nije jedina negativna strana ovog koncepta prehrane. Mnogo još opasnosti za tvoj organizam skriva keto dijeta, a ono najgore ćemo ovdje izdvojiti u nastavku teksta…

Gubitak važnih nutrijenta i elektrolita

Keto dijeta od tebe traži da izbaciš hranu bogatu ugljikohidratima. Ako su u pitanju industrijski obrađene namirnice, poput kolača, keksa i masnih krumpirića, to i nije neki gubitak za tvoj organizam.

No, keto zahtijeva i izbacivanje različitih vrsta povrća iz prehrane, što dovodi do ostanka bez nekih vrlo vrijednih nutrijenata. Izdvajamo nedostatak biljnih vlakana u tvojim crijevima, što će itekako utjecati na zdravlje probave, s konstipacijom iliti zatvorom kao uobičajenom nuspojavom ovog koncepta prehrane.

Voće i povrće bogato ugljikohidratima tijelu također daje pregršt kalija, važnog minerala koji utječe na krvni tlak i ima brojne druge funkcije u organizmu. Takve namirnice bogate su još vodom i elektrolitima, a keto dijeta ti i to uskraćuje.

Nedostatak natrija još je jedna nuspojava ovakve dijete. Ovaj mineral utječe na volumen krvi i kontrolira razinu tekućina u organizmu. Ima ključnu ulogu pri funkcioniranju živaca i mišića. Bez natrija organizam može pasti u letargiju, a u ekstremnim slučajevima čak i u komu.

Podiže razinu kolesterola i negativno utječe na zdravlje srca

Keto dijeta definitivno nije dobro rješenje za tvoju krvnu sliku. Naime, izbacivanje ugljikohidrata ostavlja velik prostor masti u prehrani. Zasićene masti koje bi trebalo izbjegavati prema ovom konceptu prehrane dobrodošle su u tvom jelovniku.

Dugoročno to loše djeluje na razinu kolesterola te može negativno utjecati na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Istraživanja su pokazala da nije dobra ni za one koji pate od dijabetesa tipa 2. Naime, pad šećera u krvi vodi prema hipoglikemiji, akutnoj komplikaciji dijabetesa koja može imati ozbiljne posljedice.

Dodajmo tome da unos tek 5% ugljikohidrata, koliko keto dijeta propovijeda negativno utječe na rad bubrega i može dovesti do nastanka bubrežnog kamenca. Pod takvim režimom prehrane čak i mjesečnica postaje neredovita, a tu je i loš zadah, na kojeg se žale mnogi koji su pokušali uz keto izgubiti višak kilograma.

Izbjegni bumerang efekt keto dijete

Osim što dovodi do nedostatka važnih nutrijenata u organizmu i može negativno utjecati na zdravlje srca, keto dijeta također nije dobra ni za tvoje mišiće. Naime, istraživanja su pokazala da prehrana bazirana isključivo na mastima i proteinima ne povećava mišićnu masu. Baš suprotno.

Pokazalo se da kombinacija proteina i ugljikohidrata puno efikasnije izgrađuje mišićna tkiva, dok keto dovodi do dugoročnog gubitka mišićne mase.

A tu je i famozni bumerang efekt. Da, keto dijeta će dovesti do brzog gubitka tjelesne mase, no kasnije se obično sve vrati na staro. Razlog je već spomenuta izgubljena tekućina u tijelu koja te zavarava. Kad napredak stane sve je teže držati se radikalnih zahtjeva ove dijete i tada dolazi do mentalnog pucanja. Slijedi trpanje u sebe onih najgorih vrsta ugljikohidrata, iz slatkiša i pekarskih proizvoda, što dovodi do debljanja čak i iznad razine s koje je osoba krenula u proces mršavljenja.

Drugim riječima, keto dijeta nije dobra za tebe, kao ni svaki drugi radikalan koncept prehrane. Zato se drži uravnoteženog jelovnika, s ugljikohidratima, zdravim mastima i bjelančevinama u pravilnom omjeru. To ćeš postići uživanjem u integralnim žitaricama, grahoricama, voću, povrću, gljivama i orašastim plodovima, kao i u biljnim ili mesnim izvorima proteina.

Nema sumnje, za uspješno mršavljenje definitivno ti ne treba radikalni keto, dok god imaš volje malo protegnuti mišiće. Tjelovježba je ipak najbolji način kako do kalorijskog deficita. Odlična je vijest da postoje jednostavne, a efikasne vježbe koje su namijenjene baš svima. To znači da se u trening možeš uspješno upustiti čak i ako nisi “sportski” tip.

Baš takvih stotinjak vježbi pronaći ćeš u našoj BudiFit mobilnoj aplikaciji. Naša detaljna video demonstracija će ti otkriti kako raditi samo s težinom vlastitog tijela, a kako s rekvizitima poput elastičnih traka i girje.

Ne samo što s aplikacijom dobivaš vježbe, već i svog osobnog online trenera, profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga. On će za tebe konkretne vježbe složiti u treninge i ponuditi ti plan izgradnje tijela uz koji ti neće biti problem ostvariti željene rezultate.

Savjeti o prehrani, mentalna podrška, mjerenje napretka. Sve to ide uz BudiFit aplikaciju pa je svakako skini i iskušaj BESPLATNO 7 dana, ako želiš otkriti svijet u kojem prestaje biti problem raditi na sebi i na svom zdravlju!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se