fbpx
Bolesti štitnjače – što jesti i kako voditi normalan život?
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-05-27T084833.053
Zdravlje

Bolesti štitnjače – što jesti i kako voditi normalan život?

Problemi sa štitnjačom mogu negativno utjecati na našu svakodnevicu, kao i izgradnju tijela, zbog čega je važno ne praviti se da se ništa događa i povući prave poteze koji vode nazad u normalan život…

Štitnjača je najveća endokrina žlijezda u ljudskom tijelu, smještena na prednjem dijelu vrata, a njezina je funkcija proizvodnja i izlučivanje hormona koji utječu na ponašanje našeg metabolizma.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-26T194226.471

Iako je bez štitnjače moguće živjeti, što se nadoknađuje konzumiranjem sintetskih hormona, bolesti ove žlijezde definitivno mogu negativno utjecati na našu svakodnevicu ako ih ignoriramo, a posebno na regulaciju naše tjelesne težine.

Zato ako se pojave problemi sa štitnjačom važno je potražiti liječničku pomoć, ali i prilagoditi svoju prehranu novonastaloj situaciji…

Hipertireoza traži više proteina, kalcija i aminokiselina

Dva najčešća poremećaja vezana uz štitnjaču su prekomjerna i premala količina proizvedenih hormona trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), što ima značajne posljedice na ljudski organizam.

Hipertireoza je stanje u kojem štitnjača luči previše hormona, što dovodi do prevelike aktivnosti metabolizma i velike potrošnje energije.

Simptomi ovog stanja su pojačano znojenje, povećan broj otkucaja srca, stalni osjećaj vrućine pa čak i ispadanje kose.

Ljudi koji pate od hipertireoze imaju problem udebljati se i održavati tjelesnu težinu na zdravoj razini. Zbog toga moraju povećati svoj dnevni unos kalorija i posebno paziti da im hrana bude bogata kalcijem, radi očuvanja zdravlja kostiju, kao i proteinima, da ne bi došlo do propadanja mišića.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-26T195035.829

Kod hipertireoze važnu ulogu igra i unos aminokiselina, jer one su zadužene za sintezu proteina, pa se posebno preporučuje povećani unos omega-3 aminokiselina ribljeg podrijetla, kao i vitamina B koji sudjeluju pri metabolizmu ugljikohidrata. Grahorice, lisnato povrće, mlijeko i mliječni proizvodi također su nešto čega treba konzumirati u većoj količini, a liječnik obično propisuje radioaktivni jod, koji usporava proizvodnju hormona štitnjače i vraća situaciju u normalu…

Uz hipotireozu posebno treba paziti na liniju

Sasvim suprotna od hipertireoze, hipotireoza znači da štitnjača proizvodi manje hormona nego što je to tijelu potrebno, što rezultira usporenim metabolizmom, konstantnim osjećajem umora, hladnoće pa čak i zaboravljivosti.

Riječ je o stanju uz koje je lako udebljati se, jer metabolizam ne pretvara unesene kalorije u energiju na optimalan način pa je posebno biti paziti na prehranu.

Ovaj poremećaj događa se upravo zbog nedostatka joda, koji je ključan pri sintezi hormona pa ga valja nadoknaditi. Preporučuje se pojačati korištenje kuhinjske soli, koja se još od pedesetih godina prošlog stoljeća obavezno jodira, a plodovi mora, školjke, plava riba i alge također su dobar izvor ovog kemijskog elementa i valja ih redovito konzumirati.

Ako se radi o hipotireozi kao autoimunoj bolesti, što se sve češće pojavljuje u današnje vrijeme, prehranu valja ojačati voćem i povrćem, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama, a izbjegavati kofein i sve one namirnice koje povećavaju apsorpciju joda, što uključuje batat, kelj i soju. Naravno, uz to sve liječnik će prepisati sintetske hormone kao dodatak prehrani, kako bi organizam ponovo došao u ravnotežu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-27T085102.870

Dakle, kod bolesti štitnjače najvažnije je ne ignorirati simptome i kad se pojave problemi, što prije nešto poduzeti. Važno je otkriti radi li se o višku ili manjku izlučenih hormona i na temelju toga reagirati.

U svakom slučaju, ako povučeš prave poteze i pomoću prave terapije te uravnotežene prehrane paziš na sebe, itekako je moguće ispraviti nastale probleme i voditi normalan život, s metabolizmom koji neće negativno utjecati na tvoju tjelesnu težinu.

A najbolje savjete kako prebroditi probleme s metabolizmom, koji mogu biti povezani sa štitnjačom, ali i ne, pronaći ćeš u FIT LifeStyle grupi na Fejsu, gdje naši simpatični članovi uvijek imaju pravi odgovor kad nekome treba pomoći i vole dijeliti svoje iskustva!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se