11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-07-14T182732.914

Trnci u rukama – koji su mogući uzroci i kako poboljšati stanje?

164

Neugodan osjećaja žarenja i trnjenja u rukama može ukazivati na probleme s cirkulacijom i nedostatkom pojedinih minerala u tijelu, što je moguće popraviti vježbama i pravilnom prehranom…

Trnci se pojavljuju iz mnogo različitih razloga. Nekad je uzrok dugo stajanje u istoj pozi, nekad problemi s protokom krvi, a nekad oštećenje živaca ili njihov pritisak na kralježnicu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-14T181959.719

Trnjenje se pojavljuje na različitim dijelovima tijela, a posebno neugodni su oni trnci koji se javljaju u rukama, jer uz njih gubimo dobar osjet, a u nekim ekstremnim slučajevima dovode čak do toga da nam ispadaju stvari.

Nema sumnje, trnci mogu negativno utjecati na kvalitetu tvog života i zato treba detektirati njihov uzrok i pokušati poboljšati stanje…

Vježbe za cirkulaciju najčešće pomažu

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-14T180652.843

Trnci u rukama mogu biti uzrokovani sindromom karpalnog tunela, odnosno pritiskom na živac što zahtijeva liječenje i u nekim slučajevima čak operativni zahvat.

No, u većini slučajeva radi se o problemu s cirkulacijom, odnosno problemu s protokom krvi, kisika i hranjivih tvari kroz organizam.

Postoje vježbe koje mogu potaknuti cirkulaciju. Fokusirane su na ruke i noge, ali i na vratnu kralježnicu čija ukočenost može dovesti do problema s normalnim funkcioniranjem cjelokupnog tijela.

Sve kreće razgibavanjem vrata, pomicanjem glave prema desnom i lijevom ramenu naizmjence, a zatim i kružnim kretanjem. Slijedi razgibavanje ruku i nogu, vrtnjom šaka i stopala barem 10 puta, a onda sličnim pokretom i kompletnih ekstremiteta.

Važne su i redovite vježbe istezanja za vrijeme radnog vremena, kako ne bi došlo do ukočenosti zbog nepomičnog sjedenja osam sati u uredu. Svakih pola sata trebalo bi ustati, protegnuti noge i istegnuti donji dio leđa, izbacivanjem kukova prema naprijed.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-14T181141.769

Ove vježbe pomažu boljoj cirkulaciji, ali i svaki redoviti trening kojoj prethodi zagrijavanje, a završava istezanjem svakako će poboljšati stanje te u mnogim slučajevima smanjiti ili čak anulirati trnjenje u rukama…

Pravilna prehrana poboljšat će situaciju

Trnci definitivno mogu biti rezultat nedostatka određenih minerala i vitamina, što lako možeš dovesti u red, prelaskom na zdravi životni stil.

Magnezij je jedan od minerala čiji nedostatak može izazvati trnjenje, a tu su i vitamini E, B1, B6, B12 koji utječu na živčani sustav i omogućuju skladni prijenos impulsa kroz tijelo.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-14T181823.843

Neke od namirnica koje se preporučuju jesti osobama koje imaju problema s trncima su orašasti plodovi, bobičasto i citrusno voće, bučine sjemenke, maslinovo ulje, crno vino, rajčice i lubenica.

A još bolja je opcija osigurati si u danu barem jedan zdrav i uravnotežen obrok, koji će u sebi imati 12 različitih vitamina i 13 minerala te sve ključne makronutrijente, od proteina do zdravih ugljikohidrata i esencijalnih masti, zastupljenih u pravilnom omjeru. To osigurava ukusni Formula 1 šejk, najbolji mogući doručak za zaposlene ljude koji vode užurbani stil života!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-14T181716.791

Dakle, trnci u rukama u pravilu su povezani s cirkulacijom ili iritacijom živaca, iako mogu biti simptom i ozbiljnijih bolesti pa je uvijek dobro provjeriti stanje s liječnikom, pogotovo ako se javljaju često i izuzetno su neugodni.

No, redovito istezanje i tjelovježba, kao i uravnotežena prehrana svakako pomažu poboljšati cjelokupno stanje tvog organizma i to je nešto od čega treba krenuti tvoj oporavak od zdravstvenih problema, uključujući i onih uzrokovanih trnjenjem ruku…