11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-02-13T075320.417

Trebam li zaista precizno mjeriti unos kalorija ako želim smršaviti?

216

Iako brojanje kalorija može poboljšati rezultate pri izgradnji vlastitog tijela, ako se s tim ode predaleko, to može postati teret koji potpuno ubija užitak rada na sebi…

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-13T080720.652

Svi dobro znamo da je ključ svakog mršavljenja kalorijski deficit, odnosno osiguranje unosa manjeg broja kalorija u svoje tijelo, nego što ih svojom fizičkom aktivnošću potrošiš tog dana. Također smo upućeni da je za povećanje mišićne mase nužno povećati unos proteina, na razinu od 1 do 2 grama dnevno po kilogramu svoje težine, ovisno o željenim rezultatima.

Baš zbog toga iznimno su popularni postali kalkulatori kalorija koji nam precizno računaju dnevni unos kalorija, pritom ih sortirajući prema: ugljikohidratima, bjelančevinama i mastima.

No, s obzirom da je potreban trud i mnogo vremena da bi netko precizno vodio evidenciju, svi koji ulaze u svijet uravnotežene prehrane postavljaju si isto pitanje: trebam li zaista precizno mjeriti unos kalorija ako želim izgraditi tijelo na željeni način?

Odgovor na ovo pitanje je NE, iako svatko tko uloži dodatni trud i precizno pretvara u brojke ono što pojede, definitivno neće pogriješiti!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-13T075911.259-1

Informiranost pomaže dolasku do rezultata

Što više toga znaš o zdravoj i uravnoteženoj prehrani, kao i o tome kako tijelo pretvara tjelesnu mast u energiju, tim bolje za tvoju izgradnju tijela!

Dakle, proučiti namirnice koje imaju kvalitetan sastav makronutrijenata, kao i vitamina i minerala, uvijek je dobra odluka, jer nekom možda uopće ni nije jasno da keksi, grickalice i druga industrijski obrađena hrana, zahvaljujući šećerima i različitim aditivima zapravo ubrzano deblja.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-13T084134.871

Informiranost je ono što u životu radi razliku, čim god da se baviš, a svakako pomaže maksimiziranju rezultata vezanih uz mršavljenje, povećavanje mišićne mase ili bilo kojeg drugog djelovanja u svrhu poboljšanja figure i povećanja razine vlastite energije.

Međutim, treba li se cijeli proces rada na sebi svesti isključivo na brojke? Mogu li zapravo brojevi na pravi način opisati dnevni trud koji ulažeš, strast s kojom pristupaš cijelom procesu i probleme na koje nailaziš? Zapravo, baš i ne, već mogu postati teret koji povećava opasnost od odustajanja!

Detaljna analitika nužna samo profesionalcima

Prilikom prelaska na zdraviji životni stil, zadnje što ti treba je dodatni stres! A baš njega izazivaju kalkulatori kalorija, pogotovo u početku, kad se zapravo ni ne znaš njima precizno služiti.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-13T081318.940

U tim trenucima, dok brojiš svoje kalorije, osjećaš frustraciju i ogroman pritisak, pokušavajući naći dobitnu kombinaciju koja će ti osigurati kalorijski deficit. Dogodi ti se u tim trenucima i da pod utjecajem stresa počneš namjerno varati sebe, unoseći manje količine od pojedenog u kalkulator pa cijeli proces izgubi na smislu, a ponajviše na užitku.

Za početnike u svijetu uravnotežene prehrane definitivno nije precizno mjerenje kalorija, osim ako nisu po prirodi iznimno analitični i uživaju u vođenju evidencije, vezane uz sve čime se bave.

Kalkulator kalorija zaista će ti postati nužan ako uđeš u profesionalne vode i kreneš na fitnes natjecanja, gdje bez mjerenja nema pobjede, a ni pobjedničkog postolja. No, za obične smrtnike dovoljno je tek okvirno proučiti kalorijski sastav najpopularnijih namirnica u hrvatskoj kuhinji, izdvojiti desetak zdravijih i češće ih konzumirati te smanjiti unos šećera na neku razumnu razinu, uz što redovitiju tjelovježbu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-13T081654.209

Bit će to dovoljno za uspješne rezultate i bez detaljnog mjerenja kalorija, što je sjajna vijest za većinu od nas kojima seciranje do najsitnijih detalja onog čim se bavimo ubija svaki užitak cijelog procesa, koji bi ipak prije svega trebao biti zabavan i uzbudljiv.

A ako čak ni okvirno ne možeš sastaviti plan prehrane koji će osigurati kalorijski deficit te ne znaš kojim ćeš treninzima na najbolji način učvrstiti svoje tijelo, tada je možda ipak vrijeme da potražiš stručnu podršku.

Dobra je vijest da si na pravom mjestu. Ako slučajno zapneš, slobodno se javi meni, treneru Kristianu i uz pomoć mojih više od 10 godina iskustva rada na sličnim preobrazbama, brzo ćemo zajedno postaviti čvrstu bazu, na temelju koje ćeš, kroz efikasne treninge i kvalitetnu prehranu u sljedećih 90 dana ostvariti sve svoje ciljeve!