fbpx
Tjelovježbom i ciljanom prehranom itekako možeš pobijediti vlastitu nesanicu!
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-11-29T151531.043
Zdravlje

Tjelovježbom i ciljanom prehranom itekako možeš pobijediti vlastitu nesanicu!

Odmor je izuzetno bitan, kako za izgradnju tijela, tako i za sve ostale aspekte života, a tjelovježba i uravnotežena prehrana mogu ti pomoći da bolje spavaš i s pregršt energije dočekaš jutro…

Tko loše spava, teško može ostvariti svoje želje i ciljeve kad se jednom probudi. Istina je, rijetki su oni koji su u stanju odlično funkcionirati ako provedu u snu manje od 6 sati dnevno, dok se tvoja svježina dodatno povećava ako uspiješ odspavati barem 8 sati, prije nego ustaneš na noge.

San je posebno važan ako želiš na pravilan način oblikovati i učvrstiti svoje tijelo, jer upravo u trenucima odmora naši se mišići regeneriraju i rastu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-01T182758.565

No, čak i ako to zanemarimo, dobar san izuzetno je bitan za našu svakodnevicu i normalno funkcioniranje, zbog čega treba učiniti sve što je moguće da pobijediš svoju nesanicu i s maksimalnom energijom ujutro navališ na izazove koji su pred tobom. A tu svakako mogu pomoći pravilna prehrana i redovita tjelovježba!

Lagana hrana navečer puno znači za tvoj san

Teško probavljive namirnice svakako moramo izbjeći prije spavanja, jer će nam poremetiti san. Zato bi kekse i kolače, pune industrijski obrađenih šećera trebalo konzumirati ranije tijekom dana, po mogućnosti u manjim količinama, kako ne bi uzrokovali probleme s održavanjem tjelesne težine.

Čokolada koja u sebi sadrži kemikalije koje otežavaju umirivanje tijela i pripremu za odlazak u svijet snova također je nešto s čim se bolje nagraditi ujutro ili u rano popodne, dok niti masna hrana za koju probavi treba više vremena da je razgradi također nije dobar izbor za večernje sate.

A možda najgori efekt imat će pretjerano slana hrana, zbog koje ćeš se vjerojatno probuditi usred noći zbog dehidracije, s pizzom kao najpoznatijim jelom iz ove kategorije, koja nikako nije dobar obrok prije spavanja. Jedna kriška još može proći, ali cijela nikako ne.

Iako nas zna dobro “zakomirati” i odvesti u horizontalu, san će poremetiti i alkohol, također izazivajući dehidraciju i brojne druge negativne efekte za tijelo i mozak, zbog čega sljedeći dan obično u potpunosti propada pa se preporučuje piti nikad ili samo vikendom.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-01T181133.130

S druge strane, cjelovite žitarice mogu prije spavanja pomoći proizvodnji serotonina, od prosa i zobi do raži, ječma i kvinoje. Dobar efekt mogu imati i druga lagana jela, među kojima su jaja, pureća i pileća prsa, losos, tuna pa čak i banana.

Dakle, zdrave namirnice, koje u sebi ne sadrže kofein ni ništa slično pravi su izbor, dok svakako pomaže i barem tri sata razmaka od posljednjeg jela prije nego legneš u krevet…

Redovita tjelovježba olakšat će tvoje spavanje

Idealan dodatak zdravoj prehrani! Nema sumnje, već pola sata treninga dnevno učinit će čuda za tvoj dobar san. Da, nekad je dovoljno tek malo se fizički izmoriti da se s lakoćom preseliš u carstvo snova.

Bilo da se radi o aerobnim vježbama, treninzima snage ili jogi, redovita fizička aktivnost pozitivno će djelovati na regulaciju tjelesne temperature i srčani ritam, zbog čega će biti značajno lakše tijekom noći provesti u snu između 6 i 8 sati.

Tjelovježba je uvijek pravi izbor za zdravlje cjelokupnog organizma, borbu protiv stresa i poboljšanje vlastitog sna, no samo treba jednu stvar uzeti u obzir. Naime, svoje treninge ipak planiraj ujutro ili kasno popodne, a ne baš prije spavanja, jer treba vremena nakon fizičkog napora da se tijelo opusti i bude spremno za sanjanje.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-01T180524.066

U svakom slučaju, postoje načini kako produžiti i poboljšati kvalitetu svog sna, no sve kreće od prelaska na zdraviji životni stil!

A kako bolje jesti, spavati i trenirati, možeš saznati i u našoj FIT LifeStyle grupi na Fejsu, gdje ćeš naći sebi slične simpatične članove, itekako spremne pomoći pokojim vrijednim savjetom!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se