fbpx
Tipovi i oblici ženskog tijela – kako im prilagoditi treninge i prehranu?
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-05-28T083726.263
Zdrava prehrana

Tipovi i oblici ženskog tijela – kako im prilagoditi treninge i prehranu?

Nismo svi jednaki, a koji će pristup izgradnji tijela dati najbolje rezultate ovisit će o tvom tipu tijela, kao i brzini metabolizma…

Ako tri prijateljice odluče koristiti potpuno istu prehranu i treninge, vjerojatno će se iznenaditi različitim rezultatima nakon prvih mjeseca dana izgradnje tijela. Jedna će dobiti na mišićnoj masi, druga smršaviti, treća se možda udebljati, ili ostati na istoj razini sa samog početka.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-28T084807.624

U čemu je problem? Rad na oblikovanju tijela i zdravlju organizma mora biti prilagođen vlastitim karakteristikama, jer samo tako možeš postići maksimalne rezultate.

A tu prije svega mislimo na oblik tijela, kao i brzinu metabolizma, što je kod žena još bitniji faktor nego kod muškaraca. Pa evo nekoliko riječi o tipovima tijela i načinu kako im se prilagoditi…

Nismo svi sportsko građeni

Prva podjela tipova tijela koja postoji bazira se na metabolizmu, odnosno tome koliko tvoje tijelo brzo troši kalorije.

Ektomorfi su oni koji imaju duge udove, mršavi su i teško dobivaju na mišićnoj masi i kilaži. Mezomorfi su mišićavi i sportski građeni, a endomorfi imaju široke kukove, teške kosti i lako dobivaju na tjelesnoj masi.

Naravno, prva mršava skupina da bi postala ugodno vitka mora kao cilj postaviti dobivanje na kilaži, povećanjem mišićne mase i njihovim toniranjem. Tome će pomoći treninzi snage i vježbe koje uključuju više različitih mišića, dok prehrana mora osigurati veći postotak ugljikohidrata, do 50%, kako bi tijelo dobivalo dovoljno energije i na kraju postalo lijepo oblikovano.

Mišićavi i sportski građeni prije svega se ne smiju opustiti i odati slaganju kalorija, a to će postići raznolikim treninzima koji kombiniraju snagu s izdržljivošću te uravnoteženom prehranom koja sadrži jednak postotak ugljikohidrata, proteina i masti.

Svakako je najveći izazov pred endomorfima, odnosno svima koji imaju usporen metabolizam i brzo slažu kilograme. No, uz disciplinu, predanost i sebi prilagođene tjelovježbe, itekako mogu postići zavidne rezultate.

Dobitna formula je umjesto maksimalne kilaže utega, raditi vježbe s više ponavljanja te skratiti pauze između serija kako bi puls ostao na višoj razini. Isplati se kombinirati kardio treninge s treninzima otpora, kako bi metabolizam bio ubrzan. Što se pak prehrane tiče, u fazi mršavljenja svakako treba smanjiti ugljikohidrate na oko 40% ukupnog dnevnog unosa te postotke eventualno izjednačiti s drugim makronutrijentima kada postigneš željeni fizički izgled…

Kruška, jabuka ili pješčani sat?

Ženska tijela pojavljuju se u zaista različitim oblicima i tome također treba pridati pažnju. U Hrvatskoj je dosta čest oblik koji nazivamo “kruška”, s donjim dijelom tijela, nogama i stražnjicom u kojima se nakuplja većina masnog tkiva. Takve djevojke trebaju svoju izgradnju tijela bazirati na uravnoteženoj prehrani, ali i mišićnom jačanju gornjeg dijela tijela te ciljanom oblikovanju donjeg, prije svega vježbama za toniranje stražnjice i bedara.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-28T083606.348

Oblik zvan “jabuka” znači da se masno tkivo nakuplja upravo u trbušnom dijelu, što nikako nije dobro za zdravlje unutrašnjih organa. Kombinacija kardio treninga i onih visokog intenziteta, s posebnom pažnjom na unos manje kalorija nego što ih dnevno potrošiš najbolji je put do dovođenja stvari u red.

Oblik zvan “pravokutnik” znači da se masno tkivo prima ravnomjerno, što može biti obećavajuće, ali i dovesti do manjka oblina. Važno je ciljano raditi na onim mišićnim skupinama koje su bitne, prije svega leđima, prsima i stražnjici, kako bi se postigao skladan izgled.

Slična je i situacija s oblikom zvanim “trokut”, odnosno ramenima širima od zdjelice i struka. Tu se posebna pažnja mora pridati oblikovanju donjeg dijela tijela i povećanju mase baš u ovim područjima, ciljanim vježbama.

I na kraju, tu je oblik zvan “pješčani sat”, s ramenima i kukovima puno širima od struka. Dobar je to balans, popularan već stoljećima, no postoji opasnost od “sindroma Stiflerove mame”, odnosno pretjerane bujnosti. Baš zbog toga treba uravnoteženom prehranom onemogućiti debljanje, a koristiti različite treninge za toniranje mišića, prije svega prsa i gluteuse.

U svakom slučaju, oblik tijela i tvoje karakteristike metabolizma utjecat će na rezultate i tome se treba prilagoditi. A ako nisi među onima srećkovićima koji lako postižu krasnu građu i ponestaje ti ideja kako nešto učiniti sa svojim tijelom, onda je prava odluka potražiti stručnu podršku.

Treba ti netko ozbiljan i profesionalan, tko dobro poznaje različite tipove tijela i zna da se program mora prilagoditi isključivo tebi i tvojim potrebama.

Srećom, na pravom si mjestu, na kojem su već tisuće tebi sličnih žena postigle željene rezultate. Baš to ćeš u sljedećih 90 dana ostvariti i ti, uz mene, trenera Kristiana. Ako tražiš detaljnu analizu tvojih karakteristika te plan prehrane i ciljane treninge bazirane upravo na tvojim potrebama i postavljenim ciljevima, ne srami se javiti mi se.

Veselim se što ti mogu pomoći!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se