fbpx
Sedam načina kako očuvati zdravlje svog srca!
Predloženo Top Zdravlje

Sedam načina kako očuvati zdravlje svog srca!

Zdravo srce nužno je za normalno funkcioniranje cijelog organizma, a uz nekoliko odlučnih koraka možeš značajno popraviti stanje svog kardiovaskularnog sustava i to vrlo brzo…

Kvalitetno izgraditi tijelo ne samo što znači izgledati ljepše izvana, već i poboljšati cjelokupno zdravlje iznutra. A najvažniji dio organizma svakako je srce, mišić koji se nalazi u prsnom košu i pumpa krv kroz krvne žile.

Bez zdravog srca nema opskrbe tijela ni kisikom ni svim onim drugim tvarima, bitnima za normalno funkcioniranje čovjeka na staničnom nivou. Tu su naravno i krvne žile, povezane sa srcem koje moraju biti prohodne, kako bi cijeli sustav mogao normalno funkcionirati.

U svakom slučaju, ako ne brinemo o njemu, srce s godinama dolazi pod pritisak i otežavamo mu rad, do mjere da može doći do fatalnih posljedica. Baš zato evo nekoliko savjeta kako očuvati zdravlje najvažnijeg mišića na tijelu, koje bi svatko od nas trebao slijediti…

Izbjegavanje cigareta i duhana

Znamo da cigarete nisu dobre za pluća, no mnogi nisu svjesni koliko su zapravo štetne za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Istraživanja su pokazala da jedna od pet smrti povezanih sa srčanim problemima je zapravo uzrokovana pušenjem, koje oštećuje krvne žile i srčano tkivo, a snižava razinu dobrog kolesterola (HDL) i povisuje srčani tlak.

Redovita tjelovježba i fizičko kretanje

Srčani mišić je kao i svaki drugi. Potrebno ga je redovito trenirati kako bi normalno funkcionirao. To ćeš postići redovitim fizičkim aktivnostima, važnima za tvoje zdravlje.

Kardio treninzi značajno jačaju srčani mišić i poboljšavaju njegove funkcioniranje, ali bilo kakva druga tjelovježba također će pomoći, jer skladištenjem masnih naslaga povećavaš u sebi razinu triglicerida i LDL kolesterola, što otežava i rad krvožilnog sustava.

Održavanje tjelesne težine

Unositi u tijelo više kalorija nego što ih trošiš opasno je za zdravlje srca, jer pretilost drastično povećava izglede za kardiovaskularne bolesti.

Prekomjerna težina povećava krvni tlak, kao i trigliceride, a smanjuje pak dobri kolesterol (HDL). Također, rizik od dijabetesa kod pretilih značajno raste. U svakom slučaju, kombinacija uravnotežene prehrane i redovite fizičke aktivnosti spriječit će kalorijski suficit i pomoći ti da se riješiš viška kilograma, ako ga imaš, što ne samo da je bitno za fizički izgled, već i za zdravlje srca.

Prehrana zdrava za srce

Uravnotežena prehrana je odlična baza za rad na zdravlju organizma, ali ako želiš još malo bolje zaštititi svoje srce, tada trebaš paziti i na masnoće.

Za zdravlje srca preporučuju se žitarice cjelovitog zrna, grahorice te različito povrće i voće, uz izvore proteina s niskim udjelom masti, a bogate omegom, poput ribe.

Dakle, prehrana pogodna za mršavljenje i prehrana za zdravo srce razlikuju se samo u smanjenju zasićenih masti u tvom jelovniku, koje te možda neće značajno udebljati, ali mogu negativno utjecati na rad tvog kardiovaskularnog sustava. Naravno, uz samo malo preinaka, moguće je napraviti jelovnik koji će dovesti do gubitka viška kilograma i zaštititi srce, što nije problem osmisliti, ako razumiješ osnovne zakonitosti nutricionizma…

Održavanje zdravog srčanog tlaka

Visoki tlak ono je što može oštetiti tvoje krvne žile, a zatim i uzrokovati srčani udar, koji može imati fatalne posljedice.

Idealan krvni tlak je 120/80, a tolerirati se još može do 140/90. Održavati ga u normalnim vrijednostima moguće je već spomenutim metodama, pravilnom prehranom i redovitim fizičkim aktivnostima, a ako je već visok, tu su i lijekovi koji ga mogu dovesti pod kontrolu.

Održavanje razine kolesterola

Već smo spomenuli da postoji zdravi kolesterol, ali i onaj loši, koji dovodi do začepljenja krvnih žila i u krajnjem slučaju srčanog udara s fatalnim posljedicama.

Da bi kolesterol bio pod kontrolom, kao i zdravlje srca, potrebno je smanjiti unos industrijski obrađenih masti, a povećati one zdrave, koje ćeš naći u maslinovom ulju i ribi. Svakako je važno smanjiti i unos crvenog mesa te ga pokušati zamijeniti nemasnim bijelim ili prijeći na biljne izvore proteina.

Održavanje razine šećera u krvi

Šećer u krvi još jedan je ozbiljan neprijatelj srca, koji se s godinama aktivira i postaje velika opasnost za tvoje zdravlje.

Ako je razina glukoze u krvi previsoka, može oštetiti srce, bubrege, živčani sustav pa čak i oči. Dijabetes, kao kronično povišena razina šećera traži posebnu prehranu, jer značajno povećava šanse za infarkt pa to treba pod svaku cijenu izbjeći.

U svakom slučaju, ti možeš na najbolji način zaštititi svoje srce i nedopustiti da jednog dana dođeš u situaciju da ga liječnici moraju spašavati.

A prvi korak svakako je rad na sebi i svom organizmu, kroz održavanje tjelesne težine pod kontrolom, uz jačanje kritičnih mišića. To možeš postići samostalno, ali ako već dugo tapkaš na mjestu, tada je možda vrijeme da potražiš pomoć ozbiljnog stručnjaka, koji ima nutricionizam i fitnes u malom prstu. Nekog poput mene, tko zna što proživljavaš i jedva čeka pomoći ti poboljšati kvalitetu tvoje svakodnevice.

Ako smatraš ovaj članak korisnim i želiš pristup sličnim sadržajima, slobodno se priključi mojoj zatvorenoj FIT LifeStyle Facebook grupi gdje te iščekuje još mnogo tema vezanih uz zdrave životne navike.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se