11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-09-12T111243.546

Kraj ljeta nije kraj zadovoljstvu – ključ sreće je u malim stvarima!

109

Znam, svi jedva čekamo to ljeto i najbolji dio godine kada, ukoliko spadamo u sretnike, bezbrižno uživamo na suncu i svim onim blagodatima života: izletima, finoj klopici, druženjima s najbližima itd.

No, ljeto nam je pri kraju i rujan već pomalo svojim hladnim jutrima naslućuje da je vrijeme ponovo za zasukati rukave, suočiti se u koštac sa stvarima koje svjesno ili nesvjesno odgađamo te polako već počinjemo odbrojavati dane do Božića i blagdanske trpeze, kauča i Netflixa ili pak kućnih zabava uz manje potoke alkohola i nezaboravnu zabavu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-09-12T103819.932

LJETO – vrijeme za opuštanje i prepuštanje užicima

Ljeto je vrijeme za opuštanje i to je sasvim ok. Cijelu godinu svi negdje trčimo, skačemo za djecom i obvezama, ispunjavamo planove drugih na svom radnom mjestu, pokušavamo udovoljiti partneru ili partnerici, brinemo za roditelje i tako unedogled.

Živimo za ta dva tjedna odmora gdje će nam drugi servirati hranu, kada nema onih beskrajnih poziva i razgovora, kada se jednostavno želimo isključiti iz kolotečine i zaboraviti na sve moguće i nemoguće termine te sebi dozvoliti luksuz uživanja u trenutku. Jednostavnog bivanja. Uživanja u vlastitom sebi. Biti sam sa sobom.

Često u razgovoru sa svojim klijenticama zajednički dođemo do spoznaje da je nakon ljetnog odmaranja ponovo teško započeti s treningom i nastaviti rad na sebi. Najčešći razlozi koje dobivam su u nastavku:

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-09-12T104144.736

„Po povratku s mora me dočekala hrpa obveza. Nemam sad vremena za trening dok se opet ne uhodam u radne obveze“

Ana, 36

„Nisam motiviran jer sam se na godišnjem opustio poprilično i vratio pet kilograma. Ne mogu sad opet prolaziti kroz isto. Jednostavno nemam volje ni vremena…“

Dea, 42

„Moj život je trenutno u kaosu. Prekinula sam vezu, selim se iz zajedničkog stana, na poslu počinju sastanci i novi ciljevi koje moram ostvariti. Gdje da još uguram tjelovježbu?!“

Laura, 30

„Živim na selu, radim u manjoj firmi i nakon posla još se bavim uzgojem voća i povrća. Cijeli dan sam u pokretu, ali kile se ne daju i ne znam što učiniti više. Očajna sam i ništa ne djeluje. Nakon ljeta mi je još teže, jer ću više biti u zatvorenom prostoru i imam osjećaj da će moja kilaža još više ići prema gore…“

Suzana, 50

Ne volim trenirati. Radije se odreknem hrane, samo da ne moram vježbati. No, preko ljeta se mora i malo uživati, zar ne? Cijelu godinu se mučim na poslu i sasvim je ok da malo i guštam. Zaslužila sam…“

Tina, 33

Izgovori ne poznaju godišnja doba

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-09-12T104905.695

Svi vaši izgovori za neaktivnost stoje i imaju opravdanja, jer smo svi ljudi i imamo pravo nekada usporiti. No, problem nastaje, kada malim odmacima od zdrave rutine počinjemo sve više zalaziti u prostor nezdrave konzumacije hrane i daljnje pasivnosti, koja za posljedicu ima samo još veći osjećaj tromosti i nedostatka energije.

Ljeto je bilo izgovor da ne vježbamo jer se moramo malo odmaknuti od rutine. Jesen je izgovor da ne vježbamo jer su nas dočekale sve obveze po povratku s odmora.

Zima će biti novi izgovor jer stižu blagdani i nema smisla sada krenuti. S proljetnim danima naći ćemo argument da ćemo sada više boraviti na svježem zraku i intenzivnije se baviti brzim hodanjem, šetnjama i slično. Izgovore je uvijek lako pronaći, kada želimo opravdati sami sebe zbog nedostatke brige o samima sebi.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-09-12T105145.672

Ključ sreće leži u malim svakodnevnim promjenama

Vjerujem da se čini teškim započeti dan sa zdravim doručkom i kratkim treningom. Ali, puno je lakše nego što misliš. Dovoljno je samo obećati samom sebi da ćeš pokušati makar na dva tjedna za početak i vidjet ćeš brzo rezultate. Odluči se za male, ali velike svakodnevne pomake.

Svaki dan iskoristi da u svoju rutinu uneseš nešto što će kvalitetno doprinijeti boljem zdravlju, višoj razini energije i neutralizirati stres u tvom okruženju. Obećavam ti, malim sitnim korekcijama doći ćeš vrlo brzo do pozitivnih pomaka.

Svaki i najmanji korak učinit će da poželiš ostati na tom putu, osvijestit ćeš da je tvoja razina motivacije značajnije porasla i nećeš si više dozvoliti da kreneš nizbrdo sa svojim ciljevima.  

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-09-12T105640.675

Za one, koji ne znaju odakle krenuti i trebaju stručnu podršku na tom putu, dajem na raspolaganje 20-minutne besplatne konzultacije tijekom kojih ćemo zajednički detektirati ključne probleme i napraviti plan akcije prema promjeni.

Vrijeme je na tvojoj strani, samo ako odlučiš izdvojiti malo vremena za sebe!

Tvoj trener Kristian