fbpx
Korporativni Fitness u Hrvatskoj, zašto ne uspijeva?
Fitness Predloženo Top

Korporativni Fitness u Hrvatskoj, zašto ne uspijeva?

Kompanije koje žele podići energiju, kao i koncentraciju svojih zaposlenika posljednjih godina posebnu pažnju pridaju tjelovježbi. No, u Hrvatskoj koncepti koje tvrtke nude zasad nisu dali značajne rezultate.

Nema sumnje, redovita tjelovježba pozitivno utječe na našu radnu sposobnost. U kombinaciji s uravnoteženom prehranom značajno podiže energiju, a i izdržljivost.

Redoviti treninzi također popravljaju posturu i štite zdravlje donjeg dijela leđa, što je bitno ako netko satima sjedi u uredskoj stolici. Brinu se i za miran san, kao i izbacivanje nakupljenog stresa. Uz sve to, fizička aktivnost potiče rad hormona koji poboljšavaju raspoloženje te dokazano povećava koncentraciju.

Sve u svemu, tjelovježba je vrlo bitna kako bi netko mogao dati maksimum svojih mogućnosti, jednom kad se pojavi na radnom mjestu. To je sve više tvrtki u Hrvatskoj svjesno. Zato one ambiciozne pokušavaju potaknuti svoje zaposlenike na fitnes aktivnosti, nudeći im različite programe koji im olakšavaju pokretanje s mrtve točke.

U zemlji s dvije trećine građana s prekomjernom tjelesnom težinom to je svakako hvalevrijedna inicijativa. Naravno, tu ideju provode isključivo menadžeri kompanija koje razmišljaju dugoročno, svjesni da tajna uspjeha nije u konstantnom kratkoročnom rezanju troškova.

Pa svojim zaposlenicima obično nude različite kartice koje jamče popuste u renomiranim fitnes centrima, kao i pogodnosti vezane uz sportske aktivnosti, poput skvoša i badmintona. Popusti su obično dostupni i uz grupne treninge pa i za škole određenih sportova, od plivanja i trčanja do planinarenja i golfa.

Sve to izgleda odlično na papiru i svakako je bolje od rada u kompaniji koja nevoljko isplaćuje čak i Božićnicu. Međutim, u praksi su rezultati ovakvog koncepta prilično slabi. Naime, oni zaposlenici koji i krenu s korištenjem fitnes pogodnosti brzo odustanu pa na kraju nema nekog pozitivnog pomaka po pitanju fizičkog i mentalnog zdravlja ljudi u uredu, unatoč dobrim namjerama koje stoje u pozadini.

Zbog toga menadžeri počinju razmišljati ima li smisla uopće nuditi nešto takvo. No, stvar je samo u postavljanju stvari na pravi način. Nekoliko je razloga zašto zaposlenici ne koriste ove pogodnosti na način na koji je menadžment zamislio, a istina je i da bi jedan puno jednostavniji koncept značajno bolje funkcionirao…

Još izgubljenog vremena u transportu

Zaposlenici u tvrtkama mnogo vremena gube na dolazak i odlazak s posla. Naime, putuju baš kad je “špica” na prometnicama u velikim gradovima, što dodatno usporava transport s jedne točke na drugu.

To se u nekoj mjeri promijenilo na bolje otkad je populariziran rad na daljinu, no još uvijek ostaje veliki problem. Kada takvom zaposleniku, onom tko je zbog posla proveo dva sata u prometu dodijelite popust za odlazak u vrhunsku teretanu na drugom dijelu grada, jasno da neće imati volje u tome sudjelovati. To je još sat vremena izgubljenih u prometu, plus oblačenje i svlačenje te dodatna briga što obući za fitnes centar u koji inače idu bogati i poznati.

To je jedan od razloga zašto tvrtke u SAD-u često imaju teretane u sklopu svoje zgrade. U Hrvatskoj postoji manji broj kompanija koje su si priuštile fitnes centar, kao i one koje su smještene u istoj zgradi kao i teretana. No, najčešće zaposlenici moraju dobro potegnuti kako bi iskoristili svoje pogodnosti.

Svejedno, čak i ako im je teretana usput, javlja se još jedan važan problem. Naime, bez pravog stručnog vodstva teško je nešto postići pri izgradnji tijela. Napredak će prije ili kasnije zapeti, a nestručno rukovanje dovodi čak i do opasnosti od ozljeda.

Zato zaposlenik nakon nekog vremena ne vidi više smisao u vježbanju i prestaje koristiti blagodati svoje fitnes kartice. Međutim, sve bi bilo drukčije da uvijek ima na raspolaganju osobu koja će mu biti stručna podrška, nekog tko će ga dodatno pogurnuti prema željenim rezultatima…

Ništa bez pravog stručnog vodstva

Nema sumnje, samostalan rad u teretani nije ni sličan onome što osoba dobiva ako pokraj sebe ima osobnog trenera. Naime, većina nas ne zna koji je najbolji, najlakši i najsigurniji put prema zacrtanim ciljevima, a i motivacija je niska ako niste sigurni u kojem smjeru idete.

Tvrtke koje nude pogodnosti zaposlenicima obično im ne osiguravaju velike popuste na osobnog fitnes trenera. To ne iznenađuje, jer radi se o najskupljoj investiciji u teretani. Kod grupnih pak treninga dobivate neka uputstva, ali nije to isto kao kad vam se netko u potpunosti posveti.

Zato bi najbolja varijanta za kompaniju bila osigurati svakom od zaposlenika osobnog trenera, po mogućnosti po povoljnoj cijeni. To bi trebao biti profesionalni trener koji bi im na temelju njihovih karakteristika točno odredio koji režim tjelovježbe i prehrane im najbolje odgovara. Zatim bi im pomagao to provesti u djelo.

A kada bi zaposlenik sve to dobio u udobnosti vlastitog doma, bez potrebe za odlaskom na drugi kraj grada u teretanu, tada bi taj koncept imao najbolje moguće izglede da postigne željeni učinak.

Baš to je koncept koji osigurava naša BudiFit mobilna aplikacija. Naime, u njoj svaki član prolazi kroz stručnu evaluaciju profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga, iza kojeg su već stotine uspješnih fizičkih transformacija.

Na temelju stručne procjene zatim se svakome osigurava personalizirani plan treninga, s konkretnim vježbama povezanima u jednu cjelinu. Bilo da preferira rad s vlastitim tijelom, girjom ili elastičnim trakama, zaposlenik dobiva video demonstraciju stotina različitih vježbi, kao stvorenih za izvođenje u udobnosti svog doba. Zapravo, može ih izvoditi bilo kad i bilo gdje, jer uvijek su dostupne na mobitelu i drugim pametnim uređajima.

Vježbama nije problem ovladati. Radi se o jednostavnim, a vrlo efikasnim pokretima koji daju sjajne rezultate početnicima, a u njima će snažnu fitnes podršku pronaći i iskusniji vježbači.

BudiFit mobilna aplikacija donosi korisniku dugoročni kalendar treninga, uvijek istaknut u aplikaciji, kao i mogućnost mjerenja rezultata. Mentalna podrška dostupna je svakog dana, a i savjeti o prehrani.

Drugim riječima, radi se o konceptu koji može dati odlične kolektivne rezultate, jer rješava dva najveća problema sadašnjih ideja: nedostatak stručnog vodstva i gubljenje vremena u prometu.

Pa ako si jedan od menadžera ambiciozne tvrtke ili je tvoja zadnja pri odlukama o tvom timu, svakako se javi i isprobaj BudiFit mobilnu app. besplatno 7 dana. Otkrit ćeš koncept koji bi mogao biti prekretnica za efikasnost tvojih ljudi!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se