fbpx
Je li trening trbušnjaka najbolji put prema mršavljenju?
Mršavljenje Predloženo Top

Je li trening trbušnjaka najbolji put prema mršavljenju?

Trbušnjaci spadaju među najvažnije mišiće na ljudskom tijelu, no nemoj očekivati da će njihovim vježbanjem sva mast s tvog trbuha zauvijek nestati.

Nema sumnje, kad govorimo o važnim mišićima na ljudskom tijelu, definitivno moramo spomenuti trbušnjake. Radi se o mišićnim grupama koje se protežu od ošita sve do zdjelice, a važni su zato što imaju ulogu podrške kralježnici, a sudjeluju i prilikom disanja, kao i pri održavanju ravnoteže.

Pločice na trbušnjacima smatraju se impresivnim uspjehom pri izgradnji tijela. Postaju vidljive nakon što udio masti na svom tijelu smanjiš duboko ispod 20%, a mogu biti plod žestokog rada na abdominalnim mišićima, ali i ekstremne dijete.

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-37.png

Čak i ako se ne radi o pločicama, ravan trbuh smatra se pojmom ljepote i nečim čemu bi trebalo težiti, zbog čega upravo trbušnjaci privlače pažnju onih koji pokušavaju unaprijediti svoju liniju.

No, koliko god bili važni za tebe i tvoje tijelo, uz trbušnjake se zapravo veže i mnogo zabluda. Zato ako im želiš na pravi način pristupiti i osnažiti ih, važno je znati istinu vezanu uz ovaj kritični dio tijela…

Trbušnjaci ne garantiraju ravan trbuh

Jedna od najvećih zabluda u svijetu fitnesa je vjerovanje da ćeš fanatičnim izvođenjem trbušnjaka uspješno otopiti salo sa svojeg trbuha.

Istina ne može biti dalje od toga, jer trbušnjaci otapaju kalorije na tvom tijelu jednakom brzinom kao i svaka druga vježba. Istina je, pomoći će ti pri potrošnji kalorija i poboljšati tvoje izglede da ostvariš kalorijski deficit. Međutim, mnogo toga će ovisiti i o prehrani, kao i o tvom životnom stilu, jer uz prežderavanje kaloričnim obrocima ne postoji vježbanje trbušnjaka koje garantira ljepšu liniju.

Drugim riječima, trening koji forsira isključivo trbušnjake u svrhu postizanja boljeg izgleda trbuha baš i nema nekog smisla. Dapače, bolje je raditi ravnomjerno na cjelokupnom tijelu, jer time podižeš svoju funkcionalnost i daješ si šansu povećati vlastitu snagu i izdržljivost.

Fokusiranje isključivo na mišiće trbuha dovest će do toga da tvoji abdominalni mišići budu snažni, a drugi i ne toliko. Mišićna neravnoteža nije dobra, zbog čega ovakav pristup nije pravi put za tebe.

Međutim, nije dobro niti potpuno zanemariti vlastite trbušnjake, jer radi se o dijelu tijela koji spada u mišićnu jezgru, što znači da se radi o ključnim mišićima za normalno funkcioniranje tvog organizma…

Donose čvrstinu i smanjuju bol u leđima

Izvođenje tisuća trbušnjaka svakog dana možda nije pravo rješenje za izgradnju tvog tijela, no svakako u svoj plan treninga vrijedi uklopiti i vježbe abdominalnog područja.

Naime, snažni trbušnjaci smanjit će pritisak na donji dio leđa, a samim time i razinu boli koju možda osjećaš nakon dugog sjedenja u uredskom stolcu. Pobrinut će se i za stabilnost tvog tijela, kao i njegovu ravnotežu, što puno znači ako se baviš bilo kojim sportom. No, trbušnjaci zapravo pomažu i u sasvim uobičajenim životnim situacijama, od nošenja vrećica iz trgovine do kućanskih poslova.

Bolja postura samo je jedna od prednosti snažnih trbušnjaka, jer oni povećavaju i tvoje mogućnosti dizanja utega, a čine i tvoj struk znatno čvršćim, što je prvi preduvjet za postizanje željene linije.

Dakle, rad na trbušnjacima nije jedino što ti treba za uspješno mršavljenje. No, kombiniranje uravnotežene prehrane s redovitim vježbanjem koje između ostalog uključuje i rad na trbušnim mišićima, to može biti itekako dobra formula da ostvariš sve svoje zacrtane fitnes ciljeve…

Kako vježbati trbušnjake?

Za trbušnjake barem vježbi ne nedostaje. Bilo da se želiš fokusirati na donje, bočne ili središnje, postoji pregršt pokreta koje možeš izvoditi ako ih namjeravaš osnažiti.

Sve kreće od planka, jednostavne vježbe u kojoj pokušavaš zadržati svoje tijelo u zraku, koristeći kao potporanj svoje podlaktice, kao i stopala. Postoji i bočna verzija, kao i brojne varijacije, poput onih koje uključuju približavanje koljena i lakta jedno drugom.

Vježba čučanj potisak u kojoj odlaziš u čučanj pa iz njega izbacuješ noge prema nazad te se vraćaš u početni položaj odličan je izbor. Tu je i bočno kretanje s visokim koljenima (eng. “Lateral High Knees”) pri kojem u snažnom tempu radiš dva koraka bočno i podižeš koljeno, naizmjenično na jednu i drugu stranu.

Pri trbušnjacima je najvažnije da nema pritiska na leđima dok izvodiš vježbe, jer tako izbjegavaš ozljede i izvodiš ih najpravilnije. Girja, elastične trake i bučice mogu poslužiti da povećaš otpor i učiniš svoj trening zabavnijim, što svakako treba imati na umu dok smišljaš svoj plan mršavljenja.

A čak i ako ne znaš ništa o njima, tvoji izgledi da uspješno radiš na trbušnjacima rastu u nebo uz pravu stručnu pomoć. Nema sumnje, bilo da imaš sala na trbuhu ili na bedrima i stražnjici, ti možeš bez stresa i lutanja elegantno izgubiti 10 kilograma, u razdoblju od samo tri mjeseca, a možda i manje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-33.png

Dovoljno je uključiti se u BudiFit mentorski program. Jednom kad te preuzme profesor kineziologije Kristian Tin Amstrong, vidjet ćeš kako je uz prave poteze zapravo lako smršaviti!

Uz BudiFit mentorski program čeka te osobni trener uvijek dostupan na mobitelu, a trenirati možeš bilo kada i bilo gdje, uz plan treninga koji je već stotinama zadovoljnih korisnika dao željene rezultate.

Cilj tvog programa mršavljenja prije svega će biti unapređenje zdravlja kroz siguran sustav treninga, prilagođen tebi i tvojim karakteristikama. Čeka te uspješno oblikovanje tijela, više energije i manje centimetara oko struka, kao i bolja kvaliteta svakodnevnog života. Na kraju ti se smiješi potpuna transformacija, o kojoj oduvijek sanjaš. Ako je to ono što želiš, obavezno se javi i idemo zajedno u tvoju veliku pobjedu!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se