fbpx
Hormonska neravnoteža kod žena – kako je prepoznati i što napraviti?
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-06-08T160851.708
Zdravlje

Hormonska neravnoteža kod žena – kako je prepoznati i što napraviti?

Hormoni imaju izuzetno važnu ulogu u procesima koji se odvijaju u našem tijelu, a ako se nađu u neravnoteži, to može imati brojne negativne posljedice, posebno kod žena. Evo kako prepoznati taj poremećaj i što učiniti ako se to zaista i tebi dogodi…

Nema normalnog funkcioniranja ljudskog tijela bez pravilnog rada hormona, kojima je uloga pokretati biokemijske procese i povezivati žlijezde s tkivima.

Mnogo različitih hormona u svakom trenutku pomaže nesmetanom radu naših organa, uključujući i one spolne, a ako dođe do njihove neravnoteže, odnosno pojačane važnosti jednih u odnosu na druge, javljaju se različite negativne posljedice.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-06-08T155138.856

Zbog kompleksnijeg sastava hormona u svojim organizmima, posebno su na to osjetljive žene. A u moderno doba, kada smo konstantno izloženi stresu i izrazitim emocionalnim i mentalnim naporima, pojavljuju se različite kognitivne i fizičke smetnje, uzrokovane upravo problemima s hormonima. Zbog toga je važno uočiti pojavu klasičnih karakteristika ovog poremećaja i nešto promijeniti…

Koji su najčešći simptomi hormonalne neravnoteže?

Problemi s balansom hormona unutar tijela mogu uzrokovati niz različitih problema, s lako uočljivim simptomima.

Iznenadna pojava akni obično je povezana s hormonalnom neravnotežom, kao i česte glavobolje kao rezultat niskog nivoa estrogena. Manjak progesterona uzrokuje pak nesanicu, a hormoni mogu uzrokovati i povećano znojenje, ako nisu na optimalnoj razini.

Svakodnevni neobjašnjivi umor, gubitak fokusa, zaboravljivost, naglo debljanje pa čak i opadanje kose javljaju se kod žena pod utjecajem lošeg rada hormona, kao i problemi s probavom te konstantna glad i potreba za slatkim, što je povezano s hormonima leptinom i grelinom.

Utjecaj hormona ide toliko daleko da utječu i na oblik, veličinu i elastičnost grudi, ako dođe do naglog smanjenja nivoa estrogena. Tjeskoba, depresija, nezadovoljstvo sobom i svojom svakodnevicom također se javljaju uz loše funkcioniranje hormona i ne moraju uvijek biti povezani s pravim psihičkim problemima.

Dakle, simptoma je pregršt, a ako ih uočiš, valja reagirati. Dobra je vijest da promjena životnog stila  zaista može stvari vratiti u normalu…

Ženama treba aktivan život i pravi dodatak prehrani

Redovita fizička aktivnost i uravnotežena prehrana prvi su korak prema usklađivanju rada hormona. Prelazak na zdravi životni stil definitivno će pozitivno utjecati na procese koji se odvijaju u tvom tijelu, pogotovo ako uspiješ i svesti stres na minimum te noću kvalitetno spavati.

No, ono što mnogi ne znaju je to da žene imaju potrebu za različitim vitaminima i mineralima od muškaraca, upravo zbog različitih hormona koji vode biokemijske procese unutar tijela.

Baš zbog toga nije loša ideja potražiti dodatak prehrani koji daje ženskom organizmu upravo one mikronutrijente koji su mu prijeko potrebni za normalno funkcioniranje.

Jedan takav dodatak svakako je Formula 2 iz našeg web shopa, kompleks vitamina i minerala za žene. Tablete sadrže čak 24 različite hranjive tvari, uključujući sve one esencijalne vitamine i minerale, nužne za ciljano zadovoljenje svakodnevnih potreba žena.

Kompleks ima brojne dobrobiti za zdravlje i izgradnju tijela, a zahvaljujući vitaminu B6 pomaže upravo pri regulaciji hormonske aktivnosti. Vitamin B12 doprinosi boljem radu metabolizma, kalcij i cink održavaju kožu, kosu i kosti, a Formula 2 pozitivno djeluje i na imunitet.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-06-08T153823.577

Dovoljno je uzimati ove tablete dvaput dnevno za postizanje dugoročne ravnoteže gradivnih elemenata u svom organizmu, a za maksimalni učinak može ga se kombinirati s Formula 1 šejkom, koji donosi još 12 različitih vitamina i 13 minerala, za unos baš svih potrebnih mikronutrijenata u tijelo!

Dakle, hormonalna neravnoteža je problem kojeg žene ne smiju zanemariti niti im itko ima pravo negirati postojanje ovog poremećaja.

No, uz pravu ishranu i aktivan život hormoni će se uskladiti i doći će do značajnog povećanja kvalitete života, što treba imati na umu i iskoristiti, jer umor, tjeskoba i fizička bol ne moraju biti ženska svakodnevica…

Ako su vam korisni moji savjeti, pozivam vas da se priključite mojoj FIT LifeStyle Facebook grupi za podršku u pogledu prehrane, treninga i osobnog razvoja gdje svaki dan dijelim vrlo zanimljiv sadržaj.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se