fbpx
Buđenje uz bol u prsima – što ti tijelo želi reći?
Top Zdravlje

Buđenje uz bol u prsima – što ti tijelo želi reći?

Bol u prsima može se javiti u različitim fazama života. Radi se o simptomu kojeg nije pametno ignorirati i svakako ima smisla zbog takvih smetnji posjetiti liječnika.

Zdrav život od nas traži da unosimo u tijelo hranu bogatu vrijednim nutrijentima. Nužno je i redovito trenirati, jer mišići traže aktivnost kako bi ostali potpuno funkcionalni. Sve će to pomoći održavanju tjelesne težine pod kontrolom, a i pozitivno utjecati na tvoju energiju, izdržljivost, posturu, ravnotežu pa i koncentraciju.

No, osoba koja želi živjeti zdravo također mora slušati svoje tijelo. To znači ne odlaziti u ekstreme ako tijelo kaže da treba usporiti. Isto tako, jednako je bitno i pratiti bolne signale koje ti tijelo šalje. Pogotovo ako se radi o nečem što djeluje zabrinjavajuće.

U tu kategoriju svakako spada bol u prsima. Može se javiti u različitim oblicima, od oštre pulsirajuće boli do konstantne nelagode. U pitanju je dio tijela u kojem se nalaze neki od naših najvažnijih organa, poput srca i pluća, zbog čega takvu bol ne smiješ ignorirati.

Bol u prsima može se javiti kod osobe koja je u potpunosti zapustila svoj organizam. No, nekad se javlja i kod naprednih vježbača, onih koji provode pregršt vremena u fitnes centru.

Bilo da tek krećeš u svoju transformaciju prema zdravom stilu života ili već dugo radiš na sebi, bol u prsima je nešto što je najbolje što prije prijaviti vlastitom liječniku. Pretrage koje će uslijediti dat će ti najbolji odgovor što se događa s tvojim organizmom. Mi ćemo pak čisto iz informativnih razloga ovdje nabrojati nekoliko potencijalnih uzroka koji mogu stajati iza takvog tipa boli…

Od ozljede i napada panike do srčanih problema

Bol u prsima može se javiti iz razloga koji nisu ni slični jedan drugom. Pa tako mnogi u današnje vrijeme osjećaju bol i težinu u području prsnog koša zbog anksioznosti i napada panike. Kratak dah i snažno kucanje srca znaju pratiti tu bol, a i znojenje pa i mučnina. Razgovor s psihoterapeutom može pomoći u toj situaciji, kao i pozitivnije razmišljanje. Kontrola vlastitih udaha i izdaha pak djeluje kao prva pomoć nakon što se napad panike dogodi.

Do takve boli može doći i zbog ozljede prsa. To je ono na što moraju paziti vježbači koji pokušavaju vrlo brzo napredovati, dižući iznimno teške utege. Takva bol je obično lokalizirana i javlja se u točkama čiju osjetljivost možeš osjetiti na dodir. Ozljeda može biti lakša ili teža, a o razini nelagode će svakako ovisiti hoćeš li morati ići na daljnje pretrage ili će proći samo od sebe.

Razlog boli u prsima može čak biti gastritis, odnosno kiselina koja se diže iz želuca. No, tu su i neke ozbiljnije stvari. Pa tako iza toga može stajati angina pektoris, bolest koronarnih arterija srca. Miokarditis iliti upala srčanog miokarda također je ponekad povezana s boli u prsima. Isto vrijedi i za perikarditis, bolest srčane opne. Tu je onda i srčani udar, kao najopasnije stanje povezano s takvim tipom boli, a može iza svega stajati i ozbiljan problem s plućima. Dakle, bol u prsima nema smisla ignorirati. Zato svakako posjeti zdravstvenu ustanovu i prođi kroz barem osnovni pregled, prije nego uz pomoć doktora doneseš odluku što dalje…

Nikad ne bježi od zdravstvenih problema

Rad na sebi nije samo fokus na zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu. Moraš također redovito provjeravati stanje svog organizma, pogotovo ako naiđeš na problem kao što je bol u prsima.

Zato ne bježi od zdravstvenih problema i ne ignoriraj ih. Redovito posjećuj liječnika i sustavno pregledavaj svoj organizam. Tek time daješ sebi i svojem novom stilu života pravu šansu. Samo uz detaljnu brigu o sebi i vlastitom zdravlju postaje moguće postići dugoročnu vitalnost.

A ako trebaš dodatne savjete vezane uz zdravlje, fitnes i osobni razvoj, svakako se pretplati na BudiFit newsletter. Time si osiguravaš dolazak jednom tjedno do važnih informacija putem elektronske pošte, uz koje će ti biti puno lakše donositi prave odluke vezane uz rad na vlastitom tijelu!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se