sleeping-1353562_960_720

Bolje se odmorite uz ove savjete o prehrani

313

Ako vam dobar noćni san ne dođe lako, možda je dijelom kriva prehrana. Evo nekoliko ideja o tome što jesti za čvrst san.

Malo stvari pruža tako dobar osjećaj kao kad se probudite odmorni i napunjeni energijom nakon dobrog sna. No mnogima je teško doći do dobrog noćnog sna i to bi moglo biti povezano s odabirom hrane koji se donosi tijekom dana. To je zato što loše prehrambene navike – ne samo ono što jedete, već i kad – mogu imati veliki utjecaj na kvalitetu i duljinu vašeg sna. A problem se ponekad može pretvoriti u začaran krug.

Kad ne spavate dobro noću, hrana kojoj se okrenete sljedećeg dana da vas pogura mogla bi biti potpuno ista hrana koja sabotira vaš noćni odmor.

Evo što se može dogoditi. Kad ne spavate dobro, to utječe na vaše prirodne hormone gladi i osjećate potrebu za jelom. Ljudi koji ne spavaju dobro skloni su više jesti, a često posežu za slatkišima i kofeinom kako bi ih pogurali kroz dan. Problem je što kofein može ometati vašu sposobnost spavanja noću. Slatka hrana bi nakratko mogla povećati razinu vaše energije, ali velika je vjerojatnost da će vam se šećer u krvi uskoro naglo spustiti, a vi ćete jednostavno pokrenuti postupak iznova.

Prema tome, kad je riječ o dobrom spavanju, najbolja obrana je dobar prehrambeni napad. Kad jedete pravilno tokom dana, dobra je šansa da ćete čvrsto spavati noću.

Kako dobro jesti da bi se dobro spavalo

• Neka vam večernje porcije budu umjerene. Odlazak u krevet s vrlo punim želucem može biti neugodno te čak dovesti do slabe probave – i ode dobar san. S druge strane, ako je vaša večera previše tanašna, mogle bi vas probuditi “kandže” gladi.

• Nemojte pretjerivati ​​s mastima i proteinima za večerom. Masni obroci zahtijevaju dugo probavljanje, a proteinska hrana potiče proizvodnju kemikalija u vašem mozgu koje vam pomažu da se osjećate budnije. Obroci s malo masti brže se probavljaju, a zdravi ugljikohidrati pomažu u poticanju proizvodnje različitih kemikalija u mozgu – onih koje vam pomažu da se opustite i zaspite. Umjesto da su bjelančevine središnji dio vašeg večernjeg obroka, usredotočite se na zdrave ugljikohidrate – povrće, voće, cjelovite žitarice i grah – s malom dozom proteina.

• Pazite na unos kofeina i alkohola. Ako redovno pijete kofein, možda ćete moći zaspati sasvim dobro, čak i ako popijete šalicu kave nakon večere. Ali kofein, kao i alkohol, može poremetiti normalan uzorak spavanja. Možda ćete moći zaspati, ali se potom probuditi. A to otežava postizanje najdublje i najspokojnije faze sna.

• Ne pretjerujte s tekućinama navečer. Ako je puni mjehur ono što ometa dobar san, pokušajte smanjiti unos tekućine nakon večere. Cilj je piti više tekućine tijekom dana, a ne pokušavati „nadoknaditi“ noću.