Lifestyle

Prejedanje – istina o razlogu zašto ne možeš prestati jesti

6. srpnja 2024. 8 min Komentari

Prejedanje je jedan od glavnih razloga zašto dvije trećine građana Hrvatske ima prekomjernu tjelesnu težinu. U pitanju je trpanje u sebe više hrane nego što je to tijelu potrebno. Otkrivamo zašto se to događa i što možeš učiniti da tome staneš na kraj.

Hrana nam je potrebna da bismo preživjeli. Daje nam potrebnu energiju kako bi organi u našem tijelu mogli funkcionirati, a i snagu mišićima za obavljanje različitih radnji.

Zato je nužno jesti barem triput dnevno, jer organizam ne može bez kalorija iz hrane. Međutim, sjedilački stil života, kao i moderni brzi obroci učinili su našu prehranu glavnim uzrokom prekomjernog debljanja. Da, umjesto da jedemo taman onoliko koliko nam je potrebno za normalno funkcioniranje, unosimo u sebe više od toga i tako skladištimo masne naslage.

To nije dobro, jer s viškom masti pod pritisak dolazi krvožilni sustav, kao i organi u trbušnoj šupljini, obavijeni visceralnim masnim naslagama. Višak kilograma također negativno utječe na zglobove i kosti te otežava kretanje i rad dišnog sustava.

A jedan od glavnih uzroka debljanja u Hrvatskoj definitivno je prejedanje. Radi se o unosu većeg broja kilokalorija nego što je to tijelu potrebno. Takvo prežderavanje može se dogoditi u sklopu jednog obroka, ali i biti rezultat nepotrebnog ubacivanja u sebe hrane kroz cijeli dan.

Svi smo svjesni da nam prejedanje šteti i kvari planove vezane uz održavanje vlastite linije. No, teško mu se odupiremo. Razlog nije samo u manjku karaktera, već i u karakteristikama namirnica koje jedemo. Zato ćemo ovdje otkriti što se sve događa u tvom umu u trenucima dok trpaš u sebe zalogaj koji tijelu nije potreban. Osvrnut ćemo se i na trikove koji pomažu da izbjegneš takav scenarij…

Hrana koja namjerno izaziva prejedanje

Prežderavanje se ne događa slučajno. Nije to plod naše autodestruktivnosti. Naime, industrijski obrađena hrana ima u sebi sastojke koji stvaraju određeni stupanj ovisnosti. Zbog tih dodataka nisi u stanju shvatiti da organizmu više ne trebaju kalorije koje trpaš u sebe.

Bilo da je u pitanju fast food, pekarski proizvodi, instant jelo iz vrećice ili neka slastica, pri proizvodnji je posebna pažnja usmjerena prema tome da okus i tekstura budu besprijekorni. To se postiže dodanim šećerom i privlačnim začinima, uz koje tvoj um jednostavno nikad ne šalje signal sitosti. Baš suprotno, jedeš dok porcija pred tobom ne nestane.

Emulgatori pak brinu za privlačnu teksturu onog što imaš na tanjuru, a tu su još umjetna bojila koja brinu za upečatljiv prizor na stolu i izazivaju dodatnu potrebu za konzumacijom. Dodajmo tome industrijske pojačivače okusa i uljnu hidrogenaciju pa zaista dobivaš obrok kojem je teško odoljeti.

Sve to prate reklame obiteljske idile i pregršt novca uloženog u imidž takve hrane. Pokušavaju je čak i prikazati zdravom pa i uvjeriti te da ti zaslužuješ baš takav užitak.

A zapravo je u procesu izrade takva prerađena hrana poprilično osiromašena. Izostavljena su vlakna, a vitamini i minerali svedeni na minimum. Dominiraju pak zasićene pasti i šećer, što diže kalorijsku vrijednost u nebo, a i radi štetu zdravlju organizma. Drugim riječima, prejedanje kojem se povremeno odaješ nastalo je zato što je pred tobom iskušenje kojem je teško odoljeti. No, postoji nekoliko načina kako vratiti svoju prehranu na pravi kolosijek…

Bitno je što jedeš i kako jedeš

Prejedanju je moguće stati na kraj na nekoliko različitih načina. Kao prvo, kuhanjem vlastite hrane. Ako se držiš one hrane koju kupiš na tržnici i u odjeljcima sa svježom hranom u supermarketu, veliki su izgledi da ćeš uspješnije kontrolirati svoju prehranu.

Znaš li nekog tko se prejeo brokule ili mrkve? Vjerojatno ne. Nutritivno bogate namirnice daju jasan signal mozgu kada stati s konzumacijom. Važno je reći i da u svježoj hrani nema nikakvih aditiva koji potiču na prežderavanje pa je sve na tvojem umu i njegovoj sposobnosti da ti kaže kada stati.

A to će se sigurno dogoditi na vrijeme ako usporiš konzumaciju hrane. Istina je, čak i ako jedeš zdrave namirnice moguće ih je utrpati pretjeranu količinu u sebe, zbog isključivanja vlastitog mozga za vrijeme obroka i želje da se što prije makneš od stola. Dakle, treba jesti svjesno i nikud ne žuriti. Time daješ umu dovoljno vremena da donose pravi zaključak kada poslati signal sitosti.

Dodajmo tome i nekoliko praktičnih savjeta. Naime, postoji hrana poput kaša od cjelovitih žitarica koje ti daju pregršt energije ujutro, a ne i pretjerani broj kalorija. Dodaj im ponešto svježeg i sušenog voća te orašastih plodova pa se glad neće više javljati sve do ručka.

Za ručak pak skuhaj obilno, da ima dovoljno da se dobro najedeš. No, pokušaj pojesti samo pola obroka, a pola spremi za kasnije. Možda će ti se učiniti da možeš još, kad prvi put staneš nakon polovice porcije. No, ubrzo ćeš shvatiti da je tijelo dobilo sasvim dovoljno. Zatim te čeka još hrane u kasno popodne ili navečer, što olakšava brigu oko onog što ćeš jesti taj dan, a i definitivno smanjuje broj unesenih kalorija.

Dakle, prejedanju dolazi kraj ako svedeš industrijski obrađenu hranu na minimum. Pripremaj sebi hranu, jer tako je najlakše kontrolirati unos kalorija. Ako se pak odlučiš za namirnice koje daju dugotrajnu energiju te budeš u stanju svoj glavni obrok podijeliti u dvije porcije, s debljanjem sigurno više nećeš imati problema.

A u kontroli tjelesne težine definitivno ti može pomoći i naš BudiFit newsletter. Zato se pretplati na njega i uživaj u vrijednim informacijama koje će ti profesionalni fitnes trener slati svaki tjedan. Radi se o trikovima vezanima uz prehranu, ali i uz tjelovježbu te uz pravilan mentalni pristup zdravim životnim navikama!


3 pitanja koja si trudnice postavljaju o svom tijelu nakon poroda

Olakšaj si život: Koherentno disanje za fitnes, mršavljenje i prehranu

Kako uz praćenje zdravih navika potaknuti pozitivne promjene?

10 znakova da tvoj život pati zato što ne vježbaš!